Кернес після оголошеної реформи медицини в Харкові полетів лікуватися до Німеччини. Соцмережі коментують

Геннадій Кернес

Харківський міський голова Геннадій Кернес, який захворів на COVID-19, прибув на лікування до Німеччини, повідомили і його друзі, і посадовці Харківської міської ради. Тепер мерові пригадують, як він заявляв про свою турботу про медицину в Харкові, і дивляться на ситуацію з огляду на майбутні місцеві вибори.

Геннадій Кернес прибув до відомої клініки «Шаріте» в Берліні в ніч на 17 вересня, повідомив його друг, підприємець Павло Фукс. «Стан тяжкий, але він при свідомості – обмінялися кількома словами з ним через відеозв’язок», – написав Фукс у телеґрамі і додав десятисекундний відеосюжет із середини санітарного літака, яким транспортували Кернеса. На ньому видно, як медики з написами «Повітряна швидка» (Air ambulance) на одностроях пораються біля захисної капсули, в яких зазвичай транспортують хворих на COVID-19.

Клініка «Шаріте» не стала коментувати це повідомлення на запит Радіо Свобода.

Про це захворювання мера і викликане ним запалення легень уже повідомляли в Харківській міській раді попередніми днями. Він опинився на лікарняному 10 вересня. Відтоді, за повідомленнями, обов’язки міського голови Харкова тимчасово виконує секретар Харківської міськради Олександр Новак.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Кернес просив передати, що в нього COVID-19 та двостороннє запалення легень – міська рада

І нині в міськраді підтвердили перевезення Кернеса на лікування до Німеччини – без уточнень, в яку саме лікарню. Речник міськради Юрій Сидоренко повідомив на брифінгу, що мерові справді стало гірше попередніми днями. Але, запевнив він, Кернес перебуває при свідомості, і ніякої коми, набряку мозку чи інсульту, про які йшлося в деяких повідомленнях ЗМІ, не було.

За словами речника, це «фейки», спровоковані «загостренням політичної хвороби, політичними перегонами на місцевих виборах», призначених на 25 жовтня.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У міськраді Харкова заперечують повідомлення про кому Кернеса

Як сказав Сидоренко, коронавірусне захворювання мера викликало не тільки двостороннє запалення легень, але й загальне погіршення його стану й загострення хронічних захворювань, пов’язане з наслідками замаху на нього 2014 року й зазнаних тоді поранень.

Він також підтвердив, що Кернеса перевозили в «протиковідній» капсулі, відповідно до медичних протоколів, – але без використання апарата ШВЛ. Лікування в Німеччині, сказав речник, оплачують родичі мера.

Як запевняв речник Харківської міськради, Кернес не хотів залишати Україну і їхати на лікування до Німеччини, але погодився на це під тиском близьких і рідних.

Сам Кернес іще 15 вересня теж не давав знати, що може вирушити на лікування за кордон. «У Харкові в мене є вся необхідна допомога, поруч родина, команда, я впевнений, що скоро піду на видужання», – писав він того дня в соцмережах.

Того ж дня речник міськради повідомляв, що Кернес лікується в Харківській міській клінічній лікарні № 17.

Тепер же користувачі соцмереж, значною мірою харків’яни, закидають мерові те, що він раніше оголосив реформу галузі медицини в місті і підвищення фінансування лікарень у часи весняного наступу коронавірусу, – але сам тепер усе-таки подався на лікування за кордон.

Зокрема, в середині березня Кернес заявляв про рішення міськради надати 20,5 мільйонів гривень на посилення харківських лікарень, а ще через день оголосив 2020 рік «роком медицини в Харкові». «Завдання міста перед жителями – створити якісний, орієнтований на людей сервіс при отриманні харків’янами медичних послуг», – заявляв він тоді.

І тепер йому пригадують ті обіцянки і те, чим вони завершилися в реальності, іноді в досить різкій формі, називаючи Кернеса утвореним від його імені прізвиськом.

Дехто при цьому критикує й загалом нинішню владу президента Володимира Зеленського за невиконання заявлених обіцянок.

На телевізійних кадрах видно автоколону з п’яти машин «швидкої допомоги» і ще кількох авт супроводу, яка з сиренами й «мигалками» їхала Харковом – за повідомленнями, саме вона везла Кернеса на летовище до санітарного літака в Німеччину. Речник Харківської міськради не зміг пояснити цього факту.

І цей момент став іще одним приводом для критики і в’їдливих коментарів – таких, як оцей: «Розумієте, коли одна конкретна людина спочатку робить парки / зоопарк / набережну / газони / будиночок Діда Мороза за [величезні] гроші, щоб [забити] мозок своїм виборцям, а в міських лікарнях ліжка з продавленими сітками, 1950 року народження і з безплатного тільки зеленка, то в багатьох є причини цю людину не любити. Коли конкретна людина створює фонд боротьби з коронавірусом, тупо збиваючи гроші з бізнесу (який, нагадаю, тільки входив тоді в карантин), і потім змушує бюджетників розносити по домівках пакети з олією, галетами і консервою з надрукованою на пакетах фактично передвиборчою агітацією, а волонтери звично розвозять по лікарнях захисні костюми і маски, цю конкретну людину є за що зневажати. Коли конкретна людина показно бреше, що місто готове до епідемії, всі лікарні забезпечені всім, завішує місто своєю передвиборчою агітацією, штовхає її навіть у школах, як наркоту, дітям, а потім хворіє і розповідає на своїй сторінці своїм нещасним, ошуканим, задуреним цією уявною величчю «найкращого міста» шанувальникам, що довіряє харківській медицині, а сам на величезному кортежі швидких (навіщо ??? п’ять швидких ??? що ???? його по частинах перевозили, чи що?) мчить в аеропорт, вантажиться в літак і летить в одну з найкращих і найдорожчих клінік Німеччини, від спостереження за цією людиною можна жахнутися… Просто в тих, хто зараз залишився в інфекційній і в 17-й (лікарнях Харкова – ред.), незрівнянно менше шансів, навіть незважаючи на гарні парки. Що ж, для цього, напевно, і потрібно було все це – щоб, якщо що, літак. І п’ять швидких. Для одного. А ви думали».

Інші коментатори повертаються до питання майбутніх місцевих виборів, на яких Кернес буде прагнути переобрання.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Кернес знову збирається балотуватися на посаду мера Харкова

«Ти мер Харкова так давно, що Жукова бачив, і всі вважають, що мер – це твоє прізвище. Ти розповідаєш громадянам про те, що вони живуть у найкращому місті, найвеличнішому місті, та… столиця ж натуральна, у нас усе краще за всіх. Але в усьому місті немає ЖОДНОЇ лікарні, яка тобі, ОСОБИСТО ТОБІ за всі гроші міста, за всі зв’язки і можливості і преференції і що ти там іще можеш їм пообіцяти – яка могла б надати тобі шанси не відкинути копита від коронавірусу. Так що ти летиш у Німеччину, і звідти можна записати пару «відосиків» на тему, що в найкращому місті на світі все готово до епідемії, не [бійтеся]. І вгадайте, за кого все одно проголосують харків’яни на виборах?»

«Щодо Кернеса. Він політик навіть не регіонального рівня, він лише мер одного з міст України. Більше відомий, ніж впливовий. Але харківський і навіть загальноукраїнський політикум завмер у невизначеності: що далі буде? Якщо Кернес не зможе повернутися до мерства й узяти участь у виборах, а тим більше, якщо помре, то повністю міняється політичний ландшафт міста-мільйонника. Та ще й поряд із палаючим Донбасом та за пару десятків кілометрів від ворожого кордону. Колись неперспективні кандидати й їхні партії отримають шанс. Локальна харківська комунальна імперія, сформована Кернесом у вигляді піраміди, на вершині якої може перебувати лише він, почне розвалюватися. Точніше, її почнуть валити опоненти, яким там раніше місця не знайшлося. Почнеться боротьба не просто за посади, але й за мільярдні ресурси. Будуть нові голодні, будуть і ті, хто не захоче віддавати «нажите нєпосільним трудом». Десь у бурхливих 90-х уже почали б звучати вибухи й автоматні черги. Ніхто не зможе гарантувати, що чогось подібного не відбудеться зараз на фоні абсолютно неадекватної та недієздатної центральної влади. І це ми розглядаємо перспективи ймовірного відходу одного незначного в масштабах країни міського голови…»

А ще дехто звертає увагу за те, що за Геннадієм Кернесом до Харкова прилітав той самий німецький санітарний літак, що й раніше до Росії за отруєним Олексієм Навальним – який тепер теж лікується в Берліні, в клініці «Шаріте».