Як українські пожежники боролися із вогнем у Чорнобильській зоні (фотогалерея)

10 квітня у 30-кілометровій зоні відчуження ЧАЕС, неподалік від Прип'яті і Чорнобиля, палають лісові пожежі. Виконувач обов’язків голови Державної екологічної інспекції Єгор Фірсов 14 квітня заявив, що пожежникам вдалося остаточно загасити вогонь.

У зоні відчуження Чорнобильської АЕС, біля села Рахівка, вирує пожежа. 5 квітня 2020 року

Українські пожежники борються із вогнем Чорнобильській зоні поблизу села Рахівка, 10 квітня 2020 року. Пожежі розпочалися від 4 квітня. Гасіння ускладнювала суха і вітряна погода. Національна поліція повідомляла про затримання двох підозрюваних у спричинення пожеж.

Пожежа у зоні відчуження ЧАЕС з  висоти пташиного польоту. 12 квітня 2020 року. Голова Державної служби з надзвичайних ситуацій Микола Чечоткін повідомив, що ДСНС не допустила перекидання вогню на військові склади, об’єкти «Укриття»«Вектор», розподільчу електростанцію ЧАЕС та сховище радіоактивних відходів.

На цьому знімку, зробленому з повітря 12 квітня 2020 року, видно наслідки лісової пожежі неподалік Чорнобильської АЕС

Стовп диму від пожежі поблизу Чорнобильської АЕС. Фото від 10 квітня 2020 року.
У «Грінпіс» заявили, що пожежа у зоні відчуження становить небезпеку радіаційного забруднення. Натомість. українські органи влади запевняють, що підвищення радіаційного фону у Києві було зафіксовано лише один раз і то, воно не вийшло за межі норми. 

Помаранчевий дим пожежі у зоні відчуження ЧАЕС. 10 квітня 2020 року.
ДСНС повідомляє, що для гасіння пожежі задіювала понад 90 одиниць техніки, зокрема літак і гелікоптери, осередки вогню заливали з повітря водою, а на землі оточували захисними ровами. Участь у гасінні пожежі у Чорнобильській зоні взяли понад 400 пожежників.  

Українські пожежники біля села Рахівка. Понад 400 пожежників боролися з вогнем у зоні відчуження протягом десяти днів. 

Стовпи диму піднімаються неподалік Чорнобилької АЕС

Вигляд із даху Чорнобильської атомної електростанції 10 квітня 2020 року

Супутникове зображення пожежної інформації NASA показує зону пожежі поблизу Чорнобиля. Саркофаг Чорнобильської електростанції зображений у вигляді срібного прямокутника ліворуч на мапі. Червоний та помаранчевий квадратии вказують на місце пожеж 13 квітня 2020  року

Лічильник Гейґера показав підвищення рівня радіації поблизу села Володимирівка в зоні відчуження 5 квітня 2020 року

У боротьбі з пожежами використали близько 100 пожежних машин

У зоні відчуження ЧАЕС в селі Стара Марківка Поліського району палає будинок, у якому жили самосели. 9 квітня 2020 року

Для гасіння лісових пожеж використовувались три літаки та три вертольоти. За даними Служби надзвичайних ситуацій 13 квітня на осередки  вогню вилили близько 530 тонн води

Важка техніка переорала понад 100 кілометрів землі, щоб зупинити поширення вогню

Цей знімок, зроблений із повітря 12 квітня 2020 року. Горить ліс у Чорнобильській зоні 

Лісова пожежа залишила після себе обгорілі дерева поблизу населеного пункту Поліське. 12 квітня 2020 року. Директор Департаменту реагування на надзвичайні ситуації ДСНС України Володимир Демчук заявив 13 квітня, що пожежа не несе загрози для АЕС