Гіпермодерна будівля парламенту Грузії стикається з непевним майбутнім

Прозорий купол нового будинку парламенту Грузії в місті Кутаїсі мав би уособлювати прозорість демократії. Але через 10 років після відкриття ультрасучасної конструкції його скляні панелі непрозорі від пилу, а територія стає пустирем після того, як парламент зібрався і переїхав наприкінці 2018 року.

Будівля парламенту Грузії в Кутаїсі (травень 2021 року)

Купол був одним із декількох гіпермодерністських споруд, відкритих по всій Грузії під час правління Міхеїла Саакашвілі (2004-2007 і 2008-2013 роки). 6 травня колишній президент Грузії сказав Радіо Свобода, що нинішній стан будівлі «плачевний, дійсно сумний».

Вхід і пропускний пункт до вже колишньої будівлі парламенту, яка не використовується за призначенням

Саакашвілі каже, що очолив проєкт у першу чергу з військово-стратегічних причин: «Особливо після [війни 2008 року з Росією], – говорить він, – рішення про перенесення парламенту в Кутаїсі було ухвалене на випадок, якщо на Тбілісі буде вчинено напад, нам було потрібне місце, де був би грузинський уряд, була б грузинська влада.

«Таким чином, ми фактично створили для нас резервне місце на випадок часткової окупації країни – і ця загроза все ще існує», – сказав він.

Відкриття «Монумента слави» в Кутаїсі в 1981 році з мускулистим воїном на коні

Проєкт отримав досить негативний початок, коли військовий меморіал радянської епохи, який височів за вершником із мечем, був зруйнований вибухівкою, щоб звільнити місце для будівлі парламенту.

Демонтаж меморіалу Другої світової війни в Кутаїсі в грудні 2009 року

Мати з 8-річною дочкою загинули під час підриву бетонної конструкції «Монумента слави», зведеного в радянські часи й давно не ремонтованого; ще кілька випадкових перехожих були травмовані уламками бетону, які розкидало вибухом.

Саакашвілі позує перед моделлю скляного парламенту. Травень 2011 року

Будівля була спроєктована іспанським архітектурним бюро. Проєкт був підписаний Саакашвілі, його вартість, як повідомляється, становила 100 мільйонів доларів.

Будівництво будівлі парламенту в травні 2012 року

На запитання про конструкцію, яка, як повідомляють, щоліта страждає від перегріву через свій «тепличний ефект», Саакашвілі сказав Радіо Свобода: «Послухайте, я вірю в скляні будівлі. Я вірю в прозорість. Я вірю в громадський контроль».

Парламент у 2015 році. Сьогодні це озеро осушене

Саакашвілі каже, що ще одна причина, з якої місто Кутаїсі було обране для будівництва парламенту, полягала в тому, що «громадськість повинна мати вільний доступ до [парламенту]. І географічно [Кутаїсі] є центром Грузії, тому, якщо ви просто розмістите його в Тбілісі, це всього лише одна частина Грузії, і велика частина Грузії відчує себе якось осторонь».

Лідер коаліції «Грузинська мрія» Бідзіна Іванішвілі звертається до новообраного парламенту в Кутаїсі в жовтні 2012 року

Незабаром після того, як «скляний купол» був відкритий для роботи парламенту, в 2012 році партія Саакашвілі програла парламентські вибори «Грузинській мрії», політичній коаліції, заснованій Бідзіною Іванішвілі, найбагатшою людиною країни. Потім нова правляча партія почала повертати роботу парламенту до столиці Тбілісі.

Інформаційний вказівник біля входу в колишню будівлю парламенту. Травень 2021 року

Члени правлячої коаліції «Грузинська мрія» вказали на непрактичність і вартість поділу роботи влади між Тбілісі, де діють інші владні гілки, і Кутаїсі. Міста розділяє 230-кілометрова дорога, в тому числі й звивиста й небезпечна гірська ділянка цього автошляху.

Інтер'єр будівлі парламенту. Жовтень 2012 року

Саакашвілі заявляє, що повернення парламенту до Тбілісі в довгостроковій перспективі буде мати «дуже негативні наслідки» для Грузії. Місцеві жителі кажуть, що економічний ажіотаж, пов'язаний із присутністю парламентаріїв та працівників парламенту в Кутаїсі, продовжився б у контексті відродження міста, яке з усіх сил намагається бути вагомим для сучасної економіки Грузії.

Деталі будівлі парламенту біля його головного входу

«Весь світ розвивається у напрямку до моря, – говорить Саакашвілі, – а Грузія – одна з дуже небагатьох країн у світі, де узбережжя сильно нерозвинене. Кутаїсі розташоване ближче до моря, тому ми хотіли пов'язати його з розвитком всього приморського регіону, включаючи Абхазію, що відкололася від Грузії».

Вигляд на будівлю парламенту з боку передмістя Кутаїсі

Наприкінці 2018 року всю парламентську роботу в Кутаїсі припинили, і будівлю пізніше виставили на продаж, але не знайшлося покупця. Станом на травень 2021 року структура перебувала під контролем Міністерства економіки і більше не продавалася. Співробітник міністерства у зв'язках із громадськістю підтвердив це, але не відповів на запитання про поточний статус будівлі.

Порожні проходи безпеки всередині будівлі. Травень 2021 року

Коли Радіо Свобода відвідало це місце в травні, на стоянці стояло шість автомобілів, а біля входу стояв поліцейський, який не дозволяв увійти в будівлю.

Військовий меморіал перед будівлею парламенту Кутаїсі незадовго до його відкриття 9 травня

Саакашвілі, який зараз живе в Україні, каже, що він вірить, що робота парламенту Грузії «повернеться» до «скляного купола», який зараз тьмяніє, у Кутаїсі.

Хоча немає ніяких ознак того, що це може статися найближчим часом. Одна фігура, яка повернулася, – це вершник з мечем, який був головним елементом пам'ятника радянської епохи, знесеного в 2009 році. Після 12 років зберігання, вершник був розміщений на нещодавно побудованому постаменті навпроти будівлі парламенту, яка не використовується. Пам'ятник відкрили 9 травня.

За повідомленнями Української та Грузинської редакцій Радіо Свобода / Радіо Вільна Європа​