Фінляндія тимчасово закриває усі переходи на кордоні з Росією (фоторепортаж)

Фінські прикордонники супроводжують мігрантів на міжнародному пункті пропуску в Салла на півночі Фінляндії. 23 листопада 2023 року

Прем'єр-міністр Фінляндії Петтері Орпо звинуватив Кремль, що це його дії спровокували надзвичайне зростання кількості шукачів притулку

Мігрант на прикордонному переході Раджа-Йосепі, Фінляндія. 

«Розвідувальна інформація із різних джерел говорить нам, що люди все ще пересуваються... Якщо так триватиме, найближчим часом буде оголошено про додаткові заходи», – сказав Орпо на прес-конференції 27 листопада

Фінські прикордонники супроводжують мігрантів, які прибули на КПП Раджа-Йосепі в Лапландії, Фінляндія, 27 листопада 2023 року

За даними прикордонної служби Фінляндії, близько 900 шукачів притулку з таких країн, як Афганістан, Кенії, Марокко, Пакистан, Сомалі, Сирія та Ємен, перетнули кордон Фінляндії з Росії в листопаді, порівняно з менш ніж одним мігрантом на день ще місяць тому.
Населення Фінляндії складає 5,6 мільйона людей.

Дорожній знак показує шлях до прикордонного пункту Раджа-Йосепі.

Гельсінкі звинувачує Москву в спрямуванні мігрантів до кордону Фінляндії, як помсту за її рішення збільшити оборонну співпрацю зі Сполученими Штатами.
Кремль це звинувачення відкидає
 

Фінські прикордонники супроводжують мігрантів, які на велосипедах долають прикордонний перехід в Салла. 21 листопада 2023 року.

Більшість мігрантів – молоді чоловіки віком від 20 до 30 років, але є й сім’ї з жінками та дітьми, свідчать дані прикордонної служби та фото із ЗМІ
 

Начальник прикордонного пункту Кіммо Лоугелайнен показує контейнер із конфіскованими велосипедами, на яких мігранти перетинали кордон на КПП Раджа-Йосеппі.

Така ситуація, на думку оглядачів, є помстою Кремля за вступ Фінляндії до НАТО. На цей крок уряд північного сусіда Росії зважився після неспровокованого вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року. До того моменту, Фінляндія була позаблоковою державою.

Прикордонний перехід Раджа-Йосепі. 

Уряд Фінляндії вирішив тимчасово закрити всі прикордонні переходи на кордоні з Росією, зазначив прем’єр-міністр країни Петтері Орпо, повідомляє Yle. Він додав, що мета уряду полягає в тому, щоб «якомога швидше взяти під контроль гібридну діяльність Росії, яка впливає на Фінляндію»

Між Росією та Фінляндією існують вісім прикордонних переходів для автомобільного та іншого транспорту. У ніч з 18 на 19 листопада фінська влада закрила до 18 лютого наступного року чотири з них на південному сході країни, які є найближчими до Санкт-Петербурга. Залишалися працювати чотири КПП на сході та північному сході, на кордоні з російськими Карелією та Мурманською областю. А тепер Фінляндія тимчасово закрила усі переходи.

Глава уряду Фінляндії Петтері Орпо повідомив, що рішення про закриття східного кордону набуде чинності в четвер о 00:00 і буде чинним до 13 грудня.

Раніше, 22 листопада, влада Фінляндії ухвалила рішення закрити всі прикордонні переходи на кордоні з Росією, за винятком одного, найбільш північного.

На початку 2023 року Фінляндія розпочала будівництво загороджувальних споруд вздовж кордону з Росією, побоюючись, що російська сторона може сприяти проникненню через кордон мігрантів із третіх країн

Прем’єр-міністр Петтері Орпо: мета уряду – «якомога швидше взяти під контроль гібридну діяльність Росії, яка впливає на Фінляндію»