Втеча від обміну і суд у закритому режимі: справа екс-мера Торецька

Володимир Слєпцов, екс-мер Торецька

Екс-мера прифронтового Торецька Володимира Слєпцова судять за звинуваченням у сепаратизмі. Прокуратура вважає: він причетний до організації на Донбасі «референдуму» в травні 2014 року. Сам колишній міський голова заперечує будь-який зв’язок з бойовиками угруповань «ЛНР» та «ДНР». У той же час в кінці минулого року Слєпцов дав згоду на свій обмін, і навіть прибув до окупованої Горлівки для того, щоб відправитися на контрольовану бойовиками територію. Але в останній момент передумав і повернувся на лаву підсудних. Що ж сталося і чому екс-мера вважають спільником бойовиків? З’ясовували журналісти проекту Радіо Свобода Донбас.Реалії.

21 липня 2014 року. О шостій годині ранку група із сорока українських військових входить в контрольований бойовиками Торецьк. Головні бої розгортаються навколо центральної площі. За лічені години частина бойовиків залишає місто, інші – або гинуть, або потрапляють в полон.

Напевно, найяскравіше нагадування про час, коли в місті господарювали бойовики – будівля, в якій раніше працювала міськадміністрація. Але в липні 2014-го, коли українська армія звільняла Торецьк – там був штаб бойовиків. Вибити сепаратистів вдалося протягом дня, але у відповідь вони розстріляли мерію з танка. Відновлювати будівлю до цих пір так і не почали.

Так нині виглядає мерія Торецька, яку в 2014 році бойовики розстріляли із танка

«Референдум»: бойовики дякують меру

11 травня 2014 року. У ще підконтрольному бойовикам Торецьку проходить «референдум» про відокремлення від України. Ділянки, урни, кабінки для голосування – бойовики дякують місцевій владі за допомогу в організації.

«Наш мер міста надав нам два кабінети для підготовки до референдуму. Там сидять люди, вони готують документи, готують виборчі дільниці. Також мер виділив оргтехніку для більш нормальної роботи», – розповідає на камеру бойовик з автоматом.

15 квітня 2014 року. Мітинг в центрі Торецька. На сцені виступає тоді ще чинний мер Володимир Слєпцов.

На сцені виступає екс-мер Торецька Володимир Слєпцов

«Міська рада вирішила підтримати народну ініціативу про проведення референдуму на території Донецької області, а в майбутньому Донецької республіки», – виголошував Слєпцов зі сцени.

Чому справу Слєпцова розглядають в закритому режимі?

29 січня 2018 року. Слов’янський міський суд в черговий раз намагається обрати запобіжний захід для екс-градоначальника Торецька, якому вже висунули звинувачення в сепаратизмі і сприянні терористичним організаціям. Прокуратура вимагає помістити мера під варту.

«Насамперед ми вважаємо, що основний ризик – це те, що Слєпцов може переховуватися від суду, оскільки має нерухомість на території анексованого Криму. І з 2014 року до його затримання він перетинав КПВВ «Чонгар», – каже прокурор відділу нагляду прокуратури Донецької області Артур Калмаков.

Артур Калмаков

Ось тільки побачити, що відбувається в стінах зали суду журналісти Донбас.Реалії не змогли – справу розглядають у закритому режимі.

«Про закриття засідання клопотав особисто я. Тому що згдіно кримінально-процесуального законодавства, я допускав, що можуть бути оприлюднені відомості, які становлять державну таємницю», – пояснив адвокат Володимира Слєпцова В’ячеслав Бєляєв.

В’ячеслав Бєляєв

Втім, навіть в закритому режимі засідання не відбулося. Майже одразу після початку слухання, до суду приїхала «швидка». За словами захисту, Слєпцову стало погано.

«Засідання відклали у зв’язку з тим, що Володимир Микитович знаходиться на стаціонарному лікуванні, і він сьогодні приїхав зі стаціонару на засідання», – сказав адвокат Володимира Слєпцова.

Чи співпрацював екс-мер Торецька з бойовиками?

Але відповісти на питання Донбас.Реалії екс-мер Торецька все ж погодився – в палаті міської лікарні. Слєпцов запевняє, зачитав рішення про проведення референдуму не з власної волі. Мовляв, бойовики спочатку побили його, а в разі відмови, погрожували розправою.

«Ось, перелом тут у мене. По правій нозі теж били. Палець розтрощено – операцію робили. І в тім’яній ділянці перелом», – демонструє екс-мер Торецька Володимир Слєпцов.

Екс-мер Торецька в палаті міської лікарні

Одкровення колишнього мера ставлять під сумнів очевидці. З жителем Торецька Андрієм Грудкіним зустрічаємося на центральній міській площі, де майже чотири роки тому оголосили рішення про фейковий «референдум». Андрій тоді був на мітингу, а тепер – свідок обвинувачення у справі Слєпцова. В слова мера про побиття та погрози – не вірить.

«По-перше, у нього не було ніяких ознак застосування сили. Він поводився досить впевнено. Я не побачив стану афекту», – пригадує житель Торецька Андрій Грудкін.

Андрій Грудкін

Під контролем бойовиків місто перебувало кілька місяців, і хоч увесь цей час Слєпцов не залишав своєї посади, наполягає – з бойовиками не співпрацював.

«Немає жодного депутата, який би свідчив про те, що я був екстремістськи налаштований, чи про те, що я займався організацією референдуму. Співпраці не було ніякої. Ми займалися своєю господарчою роботою», – запевняє Слєпцов.

Але очевидці тих подій в Торецьку переконані: міська влада допомагала бойовикам.

«Матеріально-технічне забезпечення відбувалося. Це можна було побачити по пересуванню комунальної техніки по місту. Вона вся їхала на блокпости. Без безпосереднього втручання Володимира Слєпцова цього б неможливо було зробити, тому що він керував всім містом», – каже Грудкін.

Чому Слєпцов відмовився від обміну?

Великий обмін полоненими між Україною та угрупованнями «ЛНР» та «ДНР» в кінці 2017 року додав ще більше питань в скандальну історію екс-мера. З моменту затримання Слєпцов послідовно заперечував звинувачення в сепаратизмі. Потім несподівано погодився на обмін. І навіть приїхав на місце відправки на підконтрольну бойовикам територію. Але на тому боці його так і не дочекалися.

«Виглядало на той момент, що він просто сховався в нашому автобусі. Я думаю, і як сказала й Ірина Геращенко, і пані Лутковська, що передумав вже в останній момент в Горлівці», – розповідає журналістка Анастасія Станко.

Анастасія Станко

Сам же Слєпцов запевняє – навіть не планував їхати до бойовиків. З самого початку знав: від обміну можна буде відмовитися. А погодився лише формально, нібито, щоб не зривати захід.

«Я хочу довести свою правоту, свою невинуватість. Те, що я діяв заради людей, заради їх благополуччя, заради справедливості. Оскільки я багатьох знаю і багато просто помилялися», – сказав колишній мер Торецька.

Обмін полоненими 27 грудня 2017 року, від якого Володимир Слєпцов відмовився

Підозру екс-меру вручили тільки в серпні 2016 року. Коли ж буде оголошено вирок – в прокуратурі не беруться прогнозувати. Також держобвинувачення відмовляється говорити про докази провини Слєпцова, які за цей час змогли зібрати. Посилаються на закритий режим процесу.

«Свідки надають показання, показання, які підтверджують провину обвинуваченого, все йде як заплановано», – переконує прокурор відділу нагляду прокуратури Донецької області.

Поки ж за гратами не опинився жоден із мерів, яких підозрюють у підтримці сепаратистів навесні 2014-го.

ДИВІТЬСЯ ПОВНИЙ ВИПУСК ПРОГРАМИ «ДОНБАС.РЕАЛІЇ»: