Росія постійно заперечує участь в атаці на MH17. Це дуже боляче – родич загиблих у катастрофі

Пітер Плуг, родич трьох загиблих пасажарив рейсу MH17 над Донбасом

Пасажирський літак «Малайзійських авіаліній», що виконував рейс МН17 із Амстердама до Куала-Лумпура, був збитий над окупованим Донбасом 17 липня 2014 року. На борту лайнера перебували 283 пасажири та 15 членів екіпажу. Всі загинули.

З 298 загиблих на борту «Боїнга» майже двісті людей – громадяни Нідерландів. Саме через таку кількість жертв ця країна взяла на себе центральну роль у розслідуванні катастрофи. Тут же, в Нідерландах проходить судовий процес.

Мій брат, його дружина і син – всі вони загинули
Пітер Плуг

Журналісти спеціального проєкту Радіо Свобода «Донбас Реалії» приїхали в невелике містечко Марссен, що в 30 кілометрах від Амстердама, щоб зустрітися з Пітером Плугом. На борту «Боїнга» було відразу троє близьких йому людей. А ще він – голова фундації MH17.

Пітер Плуг, родич трьох загиблих у рейсі MH17

«Це мій брат, його дружина і син – усі вони загинули. Мій брат – один із двох жертв, які досі не ідентифіковані. Не знайшли нічого – ні речей, ні останків. Це було дуже важко для моїх батьків. Вони померли минулого року. І дуже сумно, що вони не змогли попрощатися зі своїм сином», – розповідає родич загиблих у катастрофі «Боїнга» MH17 Пітер Плуг.

З моменту трагедії минуло більше 5 років. Зараз, за словами Пітера, порожня лава підсудних в комплексі «Схіпхол», де буде проходити процес, вже не викликає особливих переживань. Каже, важливість суду в іншому.

Фото родичів Пітера Плуга, які загинули у рейсі MH17 над Донбасом

Якщо Росія причетна, необхідно щоб суд встановив, якою була ця роль
Пітер Плуг

«Я не думаю, що це важливо, щоб якийсь «Петро» або ще хтось сів у в’язницю. Значно важливіше, щоб світ знав, що трапилося. І якщо Росія причетна, необхідно щоб суд встановив, якою саме була ця роль», – продовжує Пітер Плуг.

«Донбас Реалії» показали Пітеру Плугу фото, на яких бойовики-фігуранти справи МН17 відпочивають на яхті в анексованому Криму. Це Сергій Дубинський, Ігор Безлер, Олександр Ходаковський та Василь Геранін (Макогонов).

Фото зі сторінки Олександра Ходаковського на кримському паруснику, разом з іншими фігурантами справи MH17

Не думаю, що у них є якесь сумління
Пітер Плуг


«У Росії вони вільні люди, розважаються, веселяться. Але на їхньому сумлінні три сотні загиблих людей. Хоча, не думаю, що у них є якесь сумління», – каже Пітер Плуг.

Пітер довіряє результатам розслідування. Упевнений, саме Росія надала зенітно-ракетний комплекс «Бук», із якого стріляли по «Боїнгу» над Донбасом.

Пітер Плуг

«Члени наших сімей загинули жахливим чином. І ми їх не повернемо. Але, я вважаю, що це нелюдяно, що Росія постійно заперечує будь-яку відповідальність або участь в атаці на MH17. І це дуже боляче для родичів загиблих. Якщо ви зробили помилку, просто визнайте її. Ця помилка може бути дуже болючою, тому що багато жертв, але якщо ви це зробили – просто скажіть. Хоча, я думаю, вже занадто пізно. Вони не можуть цього зробити. Уряд Росії не може визнати свою присутність на сході України», – каже він.

Гаазький окружний суд 9 березня почав розгляд справи щодо збиття літака Boeing 777 рейсу МН17 у судовому комплексі «Схіпхол». Суд у справі MH17 триватиме не менше ніж рік.

Більше про Безлера, Гераніна та інших можливих причетних до катастрофи «Боїнга» ви можете дізнатись у новому спецвипуску Донбас Реалії – «Фігуранти справи MH17: навколосвітня подорож замість лави підсудних».​