Переможці без ідентифікації: як призначатимуть керівників ДБР

Голосування конкурсної комісії на зайняття посади директора ДБР

Уже тиждень не вщухає скандал з приводу 27 переможців конкурсу на керівні посади Державного бюро розслідувань. Рада громадського контролю при відомстві висловила стурбованість стосовно рекомендованих комісією кандидатур. Втім, директор бюро Роман Труба запевнив, що не призначатиме нікого із сумнівною репутацією. А для того, щоб відсіяти недоброчесних – проведе спеціальну перевірку. Але зробити це він зможе, тільки коли отримає від зовнішньої комісії повний список переможців.

Після того, які зовнішня комісія оголосила переможців конкурсу на керівні посади новоствореного Державного бюро розслідувань, на неї посипалися численні нарікання.

Рада громадського контролю при відомстві висловила стурбованість із приводу рекомендованих до призначення кандидатур.

Представництво ЄС в Україні заявило про суттєві порушення прав людини, до яких можуть бути причетні деякі переможці.

Суттєві зауваження в громадськості викликала і сама процедура голосування. Як зазначили в Раді громадського контролю при відомстві, за переможців голосувала більшість, а за всі інших ледь набиралося по 2–3 голоси. Окрім того, ще до початку конкурсу в ЗМІ з’явилися списки переможців, які майже повністю збіглися із кінцевим результатом голосування. І це, на думку членів ради, може свідчити про змову.

Але рекомендація зовнішньої комісії ще не означає призначення обраних кандидатів, запевняє директор бюро Роман Труба. Він має намір ретельно перевірити кожного з них, перш ніж призначати.

Роман Труба

Втім, ні очільник відомства, ні Рада громадського контролю досі не мають жодної ідентифікації переможців – ні дати народження, ні інформації щодо нинішніх місць роботи, ні паспортних даних. В них наразі є лише список з 27 імен.

Труба вже кілька разів звертався до зовнішньої комісії з проханням надати всю необхідну йому для перевірки інформацію, але там мовчать.

Я звертаюся публічно: шановні члени зовнішньої комісії, я не маю жодних контактів з кандидатами
Роман Труба

«Я звернувся із відповідним листом до зовнішньої комісії, але відповіді поки що не отримав. Я звертаюся публічно: шановні члени зовнішньої комісії, я не маю жодних контактів з кандидатами. Надайте мені матеріали, і необхідну інформацію, щоб я міг призначити перевірку щодо рекомендованих вами кандидатів», – заявив Труба.

З таким же проханням зверталась і Рада громадського контролю при відомстві, але і їм ніхто не відповів.

А без цієї інформації неможливо розпочати спецперевірку рекомендованих осіб.

Окрім того, вже зараз у членів Ради громадського контролю з’явилася інформація про те, що зовнішня комісія знищила дані про всіх кандидатів, окрім тих 27, яких рекомендувала призначити. Директор відомства сказав, що теж про це чув, але поки що не може ні підтвердити, ні спростувати ці дані.

Якою буде перевірка

Рада громадського контролю збирала інформацію про переможців конкурсу протягом минулого тижня і продовжує це робити далі. Всі отримані дані опиняться в руках Романа Труби. Після цього сам директор ДБР вивчатиме наявну інформацію про переможців конкурсу та виокремить ті факти, які можуть свідчити про сумнівну репутацію окремих осіб. Він призначатиме для кожного з них відповідну перевірку уповноваженими органами, залежно від того, що саме буде сумнівним у їхній біографії. Здійснювати її можуть, за словами Труби, Міністерство внутрішніх справ, Міністерство юстиції, Національне агентство із запобігання корупції, Державна фіскальна служба та ще кілька служб.

«Кожна інформація, яка буде отримана від Ради громадського контролю, від журналістів, громадських організацій, фахівців і експертів, буде детально проаналізована. На підставі цих аналізів я зроблю відповідні запити до уповноважених органів», – наголосив Труба.

Але, оскільки найбільше нарікань з боку громадських активістів викликав майновий стан кандидатів та інформація в їхніх деклараціях, Труба вже звернувся до НАБУ з проханням провести перевірки всіх переможців.

Спираючись на аналіз доброчесності кандидатів від уповноважених органів, директор ДБР вирішуватиме: призначати чи ні.

Що буде з тими, хто не пройшов перевірку

Якщо з рекомендованих комісією осіб хтось не пройде перевірку, Труба не призначатиме його. Таким чином, місце, на яке він претендував, залишиться вакантним. Тоді директор бюро повторно звертатиметься до комісії, щоб вони рекомендували йому на цю посаду іншу кандидатуру.

Сам механізм того, як обиратимуть наступну особу на певну посаду, визначатиме зовнішня комісія. Як пояснив Труба, це може бути або хтось із тих кандидатів, які проходили конкурсний відбір, або новий конкурс.

Всього зовнішня комісія має обрати 170 кандидатів. Поки що Труба звернувся з проханням провести конкурс на ще 44 посади. Але директор бюро сподівається, що у вересні відбудуться зміни в законі про ДБР, і решту відбиратиме вже інша комісія.