Макрон: «Ми у стані війни і ми не знаємо, скільки це триватиме»

Президент Макрон звернувся до нації

Франція – Від полудня вівторка у Франції набирають чинність жорсткі заходи обмеження пересування – виходити з дому можна лише за особливої потреби (за продуктами харчування, у лікарню або на роботу). Це обмеження триватиме щонайшенше 15 днів у Франції та її заморських територіях.

Про це повідомив президент Емманюель Макрон у прямому ефірі під час телевізійного звернення до нації. Він заявив, що держава опікуватиметься кожним французом і кожною французькою компанією, аби вони не зазнали фінансових втрат. Для цього держава виділить 300 мільярдів євро.

Французький президент заявив, що всі прогулянки у парках і зустрічі з друзями чи сім'єю мають припинитися. За його словами, цими вихідними французи показали свою безвідповідальніть – всі парки були переповнені батьками з дітьми, а поруч із терасами закритих барів французи влаштовували свої приватні вечірки.

Рахунки за газ можна сплатити пізніше

Емманюель Макрон закликав керівників французьких компаній надати працівникам можливість працювати з дому. Якщо такої можливості не буде, то компанія має відповідно обладнати офіс, аби уникнути поширення вірусу.

Париж в час епідемії коронавірусу

Батькам дітей до 16 років надається двотижнева відпустка для догляду за дитиною, яку оплачує соціальне страхування. Якщо батьки працюють у медичному секторі, держава забезпечує догляд за їхніми дітьми.

Малі та середні підприємства можуть сплатити всі рахунки (за газ, електроенергію, оренду приміщення) пізніше, те саме стосується податків.

Тимчасова лікарня в Ельзасі

Французькі військові приготують тимчасову лікарню в Ельзасі, бо там зараз найбільша кількість випадків коронавірусу. Допомагатимуть військовим шофери таксі і працівники готелів – відтепер вони мають в першу чергу перевозити і приймати хворих. «Це все буде оплачено державою», – запевняє французький президент.

Кількість хворих на коронавірус у Франції щодня збільшується щонайменше на тисячу осіб. Кількість інфікованих вже перевалила за 6 тисяч людей, серед них більше 140 летальних випадків. Тому французька влада закликає громадян телефонувати батькам, а не ходити до них в гості, бо люди похилого віку найгірше переносять вірус.

«Ми у стані війни, санітарної війни», – заявив Емманюель Макрон і додав, що її тривалість невідома нікому, але залежить від того, наскільки серйозно до неї поставляться самі французи.

Порожні магазини

Французи ж наразі реагують на ситуацію доволі панічно – у продуктових магазинах порожні полиці, люди скуповують харчі у великих кількостях, щоб поменше виходити з дому.

Порожні полиці французьких крамниць

Макарони, рис, яйця, масло, картопля, туалетний папір – ці продукти зникають з прилавків у лічені секунди. Магазини не встигають поповнити запаси, бо люди знову у паніці все розкуповують.

Черги в Ліоні

Школи на карантині

Дитячі садочки, школи і університети закриті щонайменше до травня. Учням пропонують дістанційне навчання через інтернет-платформи, які через перенавантаження на сервер часто не працюють. Вчителі намагаються надіслати завдання електронною поштою, але не у всіх дітей є свій власний е-мейл та принтер вдома.

Французькі батьки, яких система освіти навчила не опікуватися домашніми завданнями, зараз намагаються знайти баланс між роботою поза офісом, навчанням дітей та хатніми справами. Для багатьох це дуже серйозний виклик, з яким вони не знають, як впоратися. Однак з дня на день французи починають все більше усвідомлювати, що ці обмеження надовго і відповідати на це улюбленими страйками вже не вийде. Тому наразі популярне обмеження, яке французам далося не легко – це відмова від рукостискань і поцілунків при зустрічі.