Коронавірус і карантин. Відповідаємо на найпоширеніші запитання

Станом на 13 березня в Україні офіційно зареєстровано три випадки захворювання на COVID-19. Одна жінка померла, двоє інших людей перебувають під наглядом в лікарнях. На всій території України ввели карантин, а для іноземців закривають кордон. Ми зібрали найпоширеніші запитання про коронавірус, карантин. І відповідаємо на них разом із лікарем, психологом та НR-спеціалістом.

Коронавірус все більше поширюється в Україні.

Як захиститися від нього? Чи готові українські лікарні приймати хворих? І коли буде вакцина?

Головними правилами захисту від коронавірусної інфекції нині вважають: часте миття рук, використання антисептиків, дезінфекцію поверхонь та уникнення місць скупчення людей.

Проте є й інші рекомендації, яких слід дотримуватися. Лікарі радять регулярно провітрювати приміщення та пити багато рідини. «Поки що в Україні опалювальний сезон, а в приміщеннях сухе повітря, через це слизова швидко висушується і організм стає вразливим до різних вірусів та бактерій. Я вважаю, що коронавірус – це проблема виключно закритих приміщень», – зазначив у коментарі Радіо Свобода лікар-епідеміолог Андрій Александрін.

На його думку, спалах COVID-19 в Україні може відбутися у лікарнях: «У 2002–2003 роках ми вже зустрічалися з коронавірусом, це був SARS. Вже доведений факт, що 70% його поширення – це була внутрішньолікарняна інфекція. Якщо в закладах охорони здоров'я не впроваджені програми з інфекційного контролю, то, на жаль, ризики поширення інфекції в окремому закладі високі. В Україні якраз може відбутися внутрішньолікарняний спалах, тому що наші медичні заклади не пристосовані до роботи з інфекційними хворими, у нас немає механічної вентиляції. Уряд протягом багатьох років ігнорував питання інфекційного контролю».

Your browser doesn’t support HTML5

«Дуже великі ризики поширення коронавірусу є в лікарнях» – лікар-епідеміолог

Щодо вакцини, то лікарі впевнені, що найближчим часом вона не з'явиться і чекати доведеться до осені, а то й до наступного року. «Віруси дуже швидко мутують. Наприклад, вакцину від грипу щороку розробляють нову. Можна почати створювати вакцину від COVID-19, але через півроку вона вже може бути недійсна» – каже Александрін.

Мені здається, що в мене симптоми коронавірусу

Як я можу пройти на нього тест? Що робити, якщо лікар відмовляється мене тестувати?

Поки що пройти тест на наявність коронавірусу самотужки ви не зможете. Проводити його чи ні, вирішує ваш лікар.

«Прийти і протестуватись просто так в заклади охорони здоров'я не можна. Це не потрібно. Оскільки є діючий і правильний алгоритм, хто і як буде підлягати тестуванню» – розповів на брифінгу Віктор Ляшко, заступник міністра охорони здоров’я.

Your browser doesn’t support HTML5

«Є діючий алгоритм щодо тестування на коронавірус» – МОЗ

Якщо ви відчуваєте симптоми коронавірусу, то МОЗ радить звертатися до вашого сімейного лікаря. Однак, якщо декларацію ви так і не підписали, то слід зателефонувати на номер 103.

Якщо лікар вам відмовив у тестуванні на коронавірус, то, за словами в.о. генерального директора «Центру громадського здоров'я МОЗ України» Ігоря Кузіна, у нього мають бути на це підстави.

«Я маю надію на те, що лікарі не відмовляють в тестуванні просто так, а дійсно оцінюють ризики як мінімальні і у зв'язку із цим не проводять тестування. Якщо лікарі відмовляють категорично при наявності певних підозр, то є гаряча лінія МОЗ, куди можна звертатися», – зауважує Кузін.

Карантин через коронавірус.

Чи виплачуватимуть зарплату на період карантину? Як отримати компенсації за вимушену ізоляцію? І що робити коли дитина на карантині, а її ні з ким залишити?

Сам термін «карантин» може бути застосований лише, якщо у працівників є діти і якщо у школі чи дитсадку у них карантин. У такому випадку працівнику надається відпустка за власний рахунок по догляду за дитиною. Однак можна домовитися з роботодавцем і про оплачувану відпустку, яка надається щорічно.

«У багатьох підприємств існує така практика, що є невикористані відпустки за минулі роки. Це може бути навіть понад 100-150 календарних днів невикористаної відпустки. Вони не згорають і не мають терміну давності. Тому на сьогодні є слушна можливість використати ці відпустки і полегшити ситуацію з карантином» – розповідає Радіо Свобода президент всеукраїнської асоціації кадровиків Вікторія Ліпчанська.

Якщо свою роботу ви можете виконувати дистанційно протягом повного робочого дня, то і зарплату ви маєте отримувати у повному обсязі.

Якщо ви відвідували якусь країну, де поширена коронавірусна інфекція і ваш роботодавець просить вас самоізолюватися, а дистанційно працювати ви не можете, то маєте право оформити лікарняний. «У такому випадку медичні заклади мають видавати листки непрацездатності. Вони частково або повністю залежно від стажу особи оплачуються і потім працівники отримують компенсацію» – розповідає Ліпчанська.

Якщо ваша компанія на час карантину повністю припиняє роботу і оголошує так званий простій, то ви можете претендувати на отримання зарплати у розмірі двох третин. Це стосується працівників театрів, чи кінотеатрів, які на певний час перестають працювати не з власної волі, а за розпорядженням Кабміну.

Your browser doesn’t support HTML5

«Якщо компанія йде на карантин, ви маєте право на виплату зарплати» – НR-спеціаліст

Всі навколо купують гречку, сіль та маски.

Це справді необхідно? Як не піддатися паніці?

«Паніка довкола коронавірусу – це нормальна реакція людей, коли поширюється загрозлива інформація і немає певності, чого очікувати», – каже у розмові з Радіо Свобода психолог Вадим Васютинський. За його словами, це явище погано піддається поясненню, воно емоційне.

«Інформація наростає за принципом снігової кулі, досягає критичного рівня і далі цю паніку годі спинити: потрібні дуже сильні подразники, які можуть заспокоїти, але їх немає і не очікується, навпаки, ми очікуємо, що буде ще тільки гірше» – зазначає Васютинський. На його думку, потім паніка піде на спад, однак не найближчим часом.

Чого люди купують саме гречку і сіль? За словами психолога вони купують товари тривалого зберігання, з якими можна прожити тривалий час і які не потребують поповнення. Саме тому це гречка і сіль, а не м'ясо і молоко, які можуть зіпсуватися.

«В основі цього страх перед не визначеністю, оскільки ми не знаємо, яким буде наше майбутнє через тиждень, місяць, рік. Тут є раціональне зерно – забезпечитися на якийсь час, і також ірраціональне зерно – позбутися тривоги, заспокоїти себе, тим, що я на чорний день маю ці запаси. Це вічний механізм», – зауважує психолог.

«Найкращий спосіб не перейняти паніку – це емоційна саморегуляція. Є прийоми, що діють ситуативно – зупинитися, зробити глибокий вдих і тверезими очима подивитися на те, що робиться навколо, і відсторонитися емоційно від цього – це добре. Але, коли ми говоримо про паніку тотальну – тут може заспокоювати поведінка інших людей, яка перестає бути панічною. Однак, навряд чи можна на це розраховувати. Цьому може сприяти інформація з телебачення та різних засобів, якщо вона перестає спонукати паніку, а навпаки заспокоює» – зазначає Вадим Васютинський.