США ефективніше стримуватимуть Росію, якщо Україна та Грузія будуть у НАТО – слухання у Конгресі

Мітинг у Києві за вступ до НАТО. Україна, 8 грудня 2019 року

США будуть ефективнішими в протидії Росії, якщо Україна та Грузія стануть членами НАТО – така думка пролунала під час слухань у Конгресі США, повідомляє Голос Америки.

Слухання у Конгресі США стосувалися повідомлень у американських медіа, що Росія платила Талібану за атаки на американських солдат в Афганістані.

Перед конгресменами виступили провідні експерти. І під час обговорення, зокрема, йшлося і про те, як ефективніше протидіяти Росії на військовому та політичному рівнях.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Реакції американських аналітиків на заяви з України про посилення загрози нападу Росії

Старший аналітик Атлантичної ради США та колишній заступник помічника Міністра оборони США Ян Бжезінський сказав, що дії Америки повинні бути негайними і безкомпромісними.

Нам потрібно рішучіше підтримувати трансатлантичні прагнення Грузії та України
Ян Бжезінський


«Нам потрібно рішучіше підтримувати трансатлантичні прагнення Грузії та України. Розширення НАТО поширило мир і безпеку в Європі та посилило військову спроможність альянсу. Як Україні, так і Грузії слід забезпечити чіткий шлях до членства в НАТО. Продовження неоднозначної позиції лише посилює апетит Путіна і його відчуття можливості відновити панування над цими двома демократіями», – заявив Бжезінський.

Також він закликав посилити економічний тиск проти Росії.

«Нинішні санкції можуть завдавати збитків російській економіці, але їхнім результатом мало бути стримування російської агресії – і тут вони не досягли успіху. Санкції треба посилити і націлити їх на конкретних росіян, а також сформувати комплексні санкції проти російського фінансового та енергетичного секторів», – сказав експерт.

З ним погодилася Селеста Валландер, колишня радниця президента Барака Обами та старший директор по Росії та Євразії у Раді національної безпеки США.

Щодо можливої російської змови з Талібаном, а також дій Кремля в Сирії, Валландер сказала, що якщо агресивній політиці Кремля не протидіяти – він не зупиниться.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Ймовірність атаки Росії із території анексованого Криму: думки аналітиків
Якщо ми не захистимо себе, вони продовжуватимуть – і, можливо, нарощуватимуть напругу надалі
Валландер


«США повинні вибудувати оборону, зірвати ці операції і прямо змусити російське керівництво відповідати на військовому, політичному і найвищому рівнях влади. Якщо ми не захистимо себе, якщо ми не зірвемо ці російські операції, і якщо ми не змусимо російське керівництво відповідати, вони продовжуватимуть – і, можливо, нарощуватимуть напругу надалі», сказала старший директор по Росії та Євразії у Раді національної безпеки США.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Як Росія захоплювала український кордон у 2014-му: вогонь із російської території і втрати України – свідчення очевидців

Читайте ще:

Що може Україна протиставити армії Росії: заступник секретаря РНБО Кривонос про ЗСУ та територіальну оборону