«Фактично я стаю нелегалом»: українські чоловіки у Варшаві провели мітинг перед консульством

Пікет українців біля консульського відділу Посольства України у Польщі. Люди домагаються, щоб їм видали паспорти, які вони замовили в ДП «Документ». Варшава, 17 серпня 2024 року

Близько 50 українців, головно чоловіки, прийшли сьогодні з пікетом під будівлю консульського відділу Посольства України у Варшаві. Люди тримали в руках плакати з написами: «Ми не раби, віддайте паспорти», «Стоп дискримінації українських чоловіків», «Паспорт – це право, а не привілей».

Протестувальники – це чоловіки, які подали документи і заплатили за послугу держпідприємству «Документ», але отримати своїх вже готових паспортів вони не можуть.

Більшість із них подалися на отримання нових паспортів ще перед ухваленням змін до закону про мобілізацію.

Один з організаторів пікету Сергій Питомець розповів Радіо Свобода, що у нього за пів року закінчується паспорт. На новий він подав у лютому 2024 року і досі не отримав. Каже, приїхав до Польщі вісім років тому, а після закінчення паспорта не зможе працювати та утримувати свою родину.

Пікет українців біля консульського відділу Посольства України в Польщі з вимогою віддати паспорти, які вони замовили в ДП «Документ». Варшава, 17 серпня 2024 року

Нам відповідають, що паспорти тримає Україна
Сергій Питомець

«Наші паспорти тримають в ДП «Документ», не хочуть нам віддавати. Кажуть, що в них якісь технічні проблеми, але існує таке розпорядження, що вони можуть їх видати в ручному режимі. Нам відповідають, що паспорти тримає Україна. Пишеш до України, а вони кажуть, що паспорти вислані в ДП «Документ». Тому ми прийшли до консула, щоб він нам допоміг», — розповідає Сергій Питомець.

Олег з Одеси, який не називає свого прізвища, на пікет приїхав із Чорногорії. Каже, що виїхав за кордон після війни – стверджує, що легально, як багатодітний батько.

Можна вважати, що мене позбавляють громадянства
Олег

«Я подав документи у Стамбулі, у лютому — і досі чекаю. У Стамбулі ще гірша ситуація, бо там на відділення ДП «Документ» подали в суд і воно закривається. Тобто до кінця вересня це відділення закриють і всі кінці у воду. Мої права порушені. Я маю право на паспорт як громадянин моєї країни, але паспорт я не отримую. Виходить, що немає моїх прав, нема моїх обовʼязків. Фактично я стаю нелегалом, можна вважати, що мене позбавляють громадянства», – каже Олег.

У березні цього року в Івана Фецика вкрали сумку з усіма документами. Чоловік розповідає, що заявив про це у поліцію і замовив у ДП «Документ» «терміновий» паспорт, але досі його не отримав.

Пікет українців біля консульського відділу Посольства України в Польщі з вимогою віддати паспорти, які вони замовили в ДП «Документ». Варшава, 17 серпня 2024 року

«У відповідні терміни я поновив свої дані в «Резерв+». І коли почув, що консульство відновило прийом документів на паспорти – поїхав у Ґданське консульство. Але там я теж не зміг отримати послугу, оскільки мені пояснили, що в системі уже є паспорт, який не забрали з ДП «Документ», і новий в консульстві я не можу вже оформити», – каже Іван Фецик.

ДП «Документ» входить у підпорядкування Державної міграційної служби, а не МЗС
Данило Запєвалов

До мітингарів на розмову вийшов керівник консульського відділу Данило Запєвалов. Дипломат зазначив, що вимоги, з якими прийшли люди, консульство не вирішує.

«Я думаю, що всі знають, що ДП «Документ» входить у підпорядкування Державної міграційної служби, а не Міністерства закордонних справ. Всі консульські установи видавали і видають паспорти. Жодного дня ми не припиняли видачу паспортів», – сказав Данило Запєвалов.

Консул взяв від протестувальників колективний лист-звернення і пообіцяв передати його Державній міграційній службі через Міністерство закордонних справ.

Пікет українців біля консульського відділу Посольства України в Польщі з вимогою віддати паспорти, які вони замовили в ДП «Документ». До мітингарів вийшов керівник консульльського відділу Данило Запєвалов

За словами одного з учасників мітингу, подібний захід вони планують провести біля консульства у Ґданську 7 вересня 2024 року.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Під посольством у Празі мітингували чоловіки, яким не видають паспорти
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: ДП «Документ» два роки працювало з юристами, які мають тісні зв'язки з Росією (розслідування)