Зубри в Українських Карпатах (фоторепортаж)

Фотограф Ольга Іващенко приєдналася до працівників лісового господарства, щоб допомогти українським диким зубрам вижити в суворі зими у Карпатах​.

Це одні з диких зубрів, яких іще називають європейськими бізонами, що бродять українськими Карпатами, неподалік кордонів із Польщею і Словаччиною.

Ці зубри, ймовірно, є нащадками тварин, завезених у цей регіон із Німеччини в 2009 році. На європейських зубрів полювали до майже їхнього зникнення 100 років тому, але відтоді їхня популяція поступово збільшилася по всьому континенту, і в січні вони були виключені зі списку «вразливих тварин» Європи.

Фотографії зробила українка Ольга Іващенко в лютому, коли вона приєдналася до групи, яка допомагає карпатським зубрам пережити сніжні зими в Україні.

Іващенко їхала з Василем Геричем (на фото) і декількома іншими працівниками національного природного парку «Сколівські Бескиди» в Україні, які доставляли їжу зубрам, що блукають по горах.

У сніжні місяці, коли зубри щосили намагаються знайти достатню кількість їжі, ці люди привозять харчування для тварин.

Чоловіки доставляють сотні кілограмів буряків, сіна й капусти в віддалене місце, дістатися до якого можуть тільки повнопривідні вантажівки.

Доставку їжі для зубрів оплачує влада Львівської області, а також донори, серед яких Франкфуртське зоологічне товариство і косметична компанія Lush. Без такої допомоги тварини з більшою ймовірністю будуть спускатися з гір у пошуках їжі і контактувати з людьми.

Робітники стоять біля добре обсмиканих тваринами стогів сіна в місці, куди доставляють їжу для зубрів

Зубр може з’їсти за день до 32 кілограмів їжі. Воду взимку тварини знаходять самі, часто розколюючи кригу копитами.

Доставляти їжу диким зубрам узимку люди почали кілька століть тому, коли ці тварини були більш поширені в лісах Східної Європи, а деякі з них перебували під захистом європейських королівських родин.

Поки Іващенко була з чоловіками, які розкладали їжу для зубрів, із лісу вийшло стадо тварин, щоб поспостерігати за їхніми благодійниками, що, за словами команди, трапляється рідко.

Іващенко розповіла Радіо Свобода, що лісники помітили в лісі стадо зубрів, поки їхали. Потім Герич вимкнув двигун, і команда тихенько вистрибнула на сніг.

Пізніше група приблизно з 10 зубрів спостерігала за тим, як фотограф обережно наближається до них. «У той момент я відчувала себе вразливою, – каже Іващенко. – Врешті-решт, я на їхній території, і їм це може не сподобатися». Зубр може важити до 1000 кілограмів.

Фотограф каже, що єдиним звуком, який видавали тварини, було шарудіння копит по снігу.

Популяція зубрів на континенті збільшилася з 1800 у 2003 році щонайменше до 6200 на сьогоднішній день. В Україні популяція бізонів повільно збільшується і становить близько 350 особин.

Іващенко каже, що хоч незначне, але зростання чисельності диких зубрів в Україні в основному відбувається «завдяки людям, які доглядають за ними» в національних парках країни.

Автор Еймос Чаппл на основі репортажу Ольги Іващенко
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: В Україні проведуть національну інвентаризацію лісів