Байден закликав до солідарності з Україною під час урочистостей у Нормандії

Президент Джо Байден підтвердив відданість Сполучених Штатів захисту України у промові з нагоди 80-ї річниці «Дня Д» на Нормандському американському кладовищі та меморіалі в Колвіль-сюр-Мер, Франція, 6 червня 2024 року.

«Здатися хуліганам, схилитися перед диктаторами – це просто немислимо», – сказав він, промовляючи перед ветеранами Другої світової війни. «Якби ми зробили це, це означало б, що ми забули б, що сталося тут, на цих священних пляжах»

Бріжит Макрон (зліва направо), президент Франції Емманюель Макрон, президент США Джо Байден і перша леді Джилл Байден виходять на сцену під час церемоній на честь висадки союзників у 1944 році, яка сприяла розгрому нацистської Німеччини.

Коментар Байдена про хуліганів був посиланням на президента Росії Володимира Путіна, який у лютому 2022 року віддав наказ про повномасштабне вторгнення в Україну

«Сусіди України будуть під загрозою» і «вся Європа буде під загрозою», якщо світ піде від України, сказав Байден

Джо Байден вітає ветерана Другої світової війни, а Джилл Байден дивиться на нього.

«Ми повинні пам’ятати, що той факт, що вони були тут героями того дня, не звільняє нас від того, що ми маємо робити сьогодні. Демократія ніколи не гарантована. Кожне покоління має її зберігати, захищати та боротися за неї. Це випробування віками», – сказав Байден у своєму виступі

Байден показує жест сили ветеранові Другої світової війни, який брав участь у штурмі пляжів Нормандії 6 червня 1944 року.

«День Д» був найбільшим десантним штурмом в історії, і Байден назвав його «потужною ілюстрацією того, як альянси, справжні альянси, роблять нас сильнішими». Він сказав, що це «урок, який, я молюся, щоб ми, американці, ніколи не забули»
 

Майже 160 000 військ союзників висадилися на п’ятьох пляжах із кодовими назвами: Юта, Омага, Голд, Джуно та Сорд, що призвело до тисячних втрат  німецької берегової оборони. Сьогодні серед живих залишилося небагато учасників штурму
 

Під час церемонії Байден зустрічається з іншим ветераном



 

Президент України Володимир Зеленський разом із дружиною Оленою прибув на міжнародну пам’ятну церемонію в Омага-Біч.

Зеленський, запрошений Макроном, зустрінеться із західними лідерами під час святкування «Дня Д» у надії отримати більше допомоги від Заходу на тлі нового наступу РФ на сході України

Подружжя Байденів відвідують могили на Нормандському американському кладовищі після церемонії з нагоди 80-ї річниці «Дня Д»