«Врятував Україну та її народ від знищення». Чим Джо Байден запам'ятається Україні

Президент США Джо Байден на саміті G7 в Італії. 13 червня 2024 року

В Україні – після зняття Джо Байденом своєї кандидатури на наступних передвиборчих президентських перегонах – висловлюють йому вдячність за підтримку України протягом його довгої політичної кар'єри. Як віцепрезидент США в адміністрації Барака Обами (2008-2016) Байден відвідав Україну шість разів. А вже як президент (2020-2024) несподівано приїхав до Києва перед першою річницею Великої війни. Він також усіляко підтримував надання військової та фінансової допомоги Києву, а також вводив санкції проти Москви. Але лунають і критичні нотки, що Байден міг більше зробити в плані військової підтримки. Отже, що доброго Джо Байден зробив і чого не зробив для України?

Джо Байден 21 липня ухвалив важке рішення – він заявив, що знімається з перегонів і не йтиме на другий президентський термін, підтримавши при цьому свою віцепрезидентку Камалу Гарріс.

Це вперше з 1968 року чинний президент США не йде на переобрання – останній раз так було з Ліндоном Джонсоном в кінці 1960-х.

І хоча від деяких республіканців після оголошення Байдена і пролунали заклики до нього піти у відставку вже зараз, однак і сам Байден, і інші чільні демократи сказали, що він допрацює свій термін – тобто виїде з Білого дому на початку січня 2025 року.

Реакція в Україні

Байден підтримав нашу країну в найдраматичніший момент в історії
Володимир Зеленський

Президент Володимир Зеленський заявив, що в Україні поважають «важке, але сильне рішення» американського лідера Джо Байдена про припинення своєї кампанії і знаття своєї кандидатури.

«Ми завжди будемо вдячні за лідерство президента Байдена.

Він підтримав нашу країну в найдраматичніший момент в історії, допоміг нам запобігти путінській окупації нашої країни і продовжує підтримувати нас протягом всієї цієї жахливої війни», – написав Зеленський у соцмережі X у ніч на 22 липня.

Президент України Володимир Зеленський і президент США Джо Байден (праворуч). Париж, 7 червня 2024 року

Належне Джо Байдену віддає не лише нинішня владна українська команда, але і попередня також.

Байден вісім років був віцепрезидентом США в адміністрації Барака Обами і саме він займався Україною, шість разів побувавши в Києві. Він якось жартував, що розмовляв з тодішнім президентом Петром Порошенком частіше, аніж зі своєю дружиною Джил Байден.

Байден схвалив рішення в інтересах держави, а не керуючись власними. Потужний майстер-клас
Володимир Омелян

«Він був найкращим віце-президентом і одним із найпідготовленіших до посади президента. Але час невблаганний», – пише в соцмережах колишній віце-прем'єр з питань інфраструктури Володимир Омелян.

Омелян зауважив: «Принцип Байдена – «терпляче чекай і йди вперед, допоки не досягнеш мети», все ж суворо відкорегований життям. Тому у всьому треба поспішати: любити, воювати, робити добро. Щоб встигнути! П.С. Можливо, дещо пізно, але він схвалив рішення в інтересах держави, а не керуючись власними. Це теж треба вміти. Потужний майстер-клас».

Треба сказати, що Байден припав до душі українцям вже давно, і на його останній день народження, наприклад, колишній прем'єр Арсеній Яценюк написав: «Серед світових лідерів всіх часів важко знайти постать, яка б зробила більше для України, ніж Президент Джозеф Байден».

Джо Байден у Верховній Раді. Поруч – тодішній президент Петро Порошенко. Грудень 2015 року

Головні віхи президентства

Джо Байден спочатку обережно поставився до «українського портфоліо», як став президентом, можливо, давались взнаки докори на його адресу, що зацікавленість Україною як віцепрезидента раніше диктувалась, мовляв, тим, що його син Гантер Байден працював в енергетичній компанії «Бурісма» і був членом ради директорів. Це розігрували деякі республіканці, включно з Дональдом Трампом, хоча Байдени запевняли, що нічого протизаконного в роботі Гантера в Україні не було.

Росія не переможе. Україна переможе і залишиться вільною та незалежною країною
Джо Байден

Щодо війни. Саме Джо Байден давав зрозуміти Зеленському, що напад Росії на Україну є незворотним і питання було не «якщо», а «коли» нападе Росія – що й сталося 24 лютого 2022 року.

Байден з перших годин російського нападу твердо став на захист України, одразу зателефонував Зеленському.

Фраза, сказана на недавньому саміті НАТО у Вашингтоні Байденом, якнайкраще віддзеркалює його впевненість в українській правоті: «Росія не переможе. Україна переможе і залишиться вільною та незалежною країною».

А скільки моральної підтримки надав Україні несподіваний візит президента Байдена до Києва в переддень першої річниці агресії Росії!

Президент США Джо Байден під час вшанування загиблих українських воїнів у війні з Росією біля Стіни пам'яті. Київ, 20 лютого 2023 року

Байден надав Україні «Стінгери», ще більше «Джавелінів», HIMARS, ATACMS, системи Patriot, підтримує надання F-16.

Він також проштовхував великий пакет допомоги Києву розміром понад 60 мільярдів доларів, який за пів року загальмували республіканці в Конгресі, але який все ж був виділений в квітні 2024-го.

На дебатах з Дональдом Трампом, які були невдалими для Байдена, він все ж заперечив закид про занадто великі американські витрати на Україну, сказавши, що левова частка цих грошей йде американським виробникам зброї, які, отримавши кошти, потім постачають зброю Україні. Це не готівка в кишеню Зеленського, як про це закидав Трамп.

Але Джо Байдену в Україні закидають кілька речей.

Перше – це несміливість у наданні Україні дозволу бити по військових об'єктах вглибині Росії – зокрема по аеродромах, звідки злітають бомбардувальники і винищувачі, які обстрілюють ракетами і КАБами Україну. Наразі Вашингтон дозволяє радіус в пару сотень кілометрів, та й то біля харківської ділянки українсько-російського кордону. Київ неодноразово заявляв, що це не вирішує ситуацію.

Умови зараз, на жаль, не виходить сформувати для поразки Росії на полі бою, і це в тому числі через позицію адміністрації Байдена
Мйхайло Самусь

«Умови зараз, на жаль, не виходить сформувати (для поразки Росії на полі бою), і це в тому числі через позицію адміністрації Байдена. Я нагадаю, що у США є достатня кількість і систем Петріот, і літаків F-16, і ракет ATACAMs, і ракет Томагавк, які мають приблизно таку саму дальність, як і російський Калібр. Чому би не вийти на паритет: росіяни по нас б'ють Калібрами, а ми по них Томагавками? Навіть є побоювання, що F-16 не зможуть бити по території Росії. Мені здається, що це сюрреалізм, коли росіяни лізуть на той же Вовчанськ з території Росії, а нам по тих військах, які є у своєрідному Задзеркаллі, не можна бити», – каже в інтерв'ю Радіо Свобода військовий аналітик Михайло Самусь.

І друге, за що дорікають Джо Байдену, – це його нерішучість у питанні членства України в НАТО. Це стало явним і під час вільнюського саміту альянсу в липні 2023-го, і також під час саміту у Вашингтоні в липні 2024-го. Байден не бачить наразі Україну членом НАТО, тому і не дає запрошення, а до позиції США в альянсі прислухаються. Байден недавно навіть висловився проти «НАТОвізації» України.

Але, як написала одна українська користувачка мережі Х: «Дуже раджу подивитися, скільки зиґзагів з розворотом на 180% робила Україна за 30 років Незалежності. Ви отримаєте відповідь: «Байден, чому ми досі не в НАТО?!».

Президент США Джо Байден на залізничному вокзалі у момент прибуття до столиці України з одноденним візитом. Київ, 20 лютого 2023 року. Він майже 10 годин їхав потягом із Польщі до Києва

Також були сподівання, що Байден особисто прибуде на перший Саміт миру в червні у Швейцарії, але він надіслав замість себе віцепрезидентку Гарріс.

Байден також активно підтримує підписання безпекових договорів з Україною, які включені сумарно в «Український договір» (Ukrainian Compact). Це, звісно, не НАТО з його гарантіями, але хоч щось – поки не визріє готовність бачити Україну в альянсі.

Чітко бачити «корінь зла»

Треба зауважити, що Джо Байден однозначно вину за Велику війну покладає на Кремль, на Володимира Путіна. Він постійно називає агресію Росії «неспровокованою» з боку України – тобто українці не давали приводів для такого нападу, а просто хочуть бути господарями у власному домі.

Байден допоміг врятувати Україну та її народ від знищення
Користувач мережі Х

Це розуміння мають не всі світові лідери. До речі, Байден був одним з перших, хто помітив російську руку у війні на Донбасі, коли у світі віддавали перевагу непомічанню ролі Москви в 2014-2021 роках.

«Росія продовжує перекидати свої війська, своїх бандитів через кордон, російських танків і ракет досі повно на Донбасі. Сепаратисти, організовані Москвою, і керує ними Москва! Москва!», – сказав Джо Байден у виступі перед Верховною Радою України ще в грудні 2015 року.

Тодішній віцепрезидент США Джо Байден під час виступу в парламенті України. Київ, 8 грудня 2015 року

Байден також активно закликав Україну боротися з корупцією – і як віцепрезидент, і вже як президент.

«Корупція висмоктує ресурси, що не доходять до народу, вона гальмує розвиток економіки. Ми знаємо про це. Ви знаєте про це. Українці знають про це», – якось сказав він у Києві.

«Незлим тихим словом»

Джо Байден був найстаршим президентом в історії США і залишить посаду, вже коли матиме 82 роки – в нього день народження 20 листопада.

Той роковий момент: Джо Байден щойно назвав Володимира Зеленського «Путіним» під час саміту НАТО у Вашингтоні. 11 липня 2024 року

Вік зіграв свою роль в рішенні Байдена вийти з виборчих перегонів – особливо невдалі дебати з Трампом і ще, коли Байден поплутав прізвища та назвав Зеленського «Путіним», надаючи слово українському лідеру під час саміту НАТО у Вашингтоні.

«При всій повазі, але Байден – людина 70-х років, коли світові політики були впевнені у можливості розумно домовлятися з Москвою і навіть Пекіном. Байден – не Рейган. Але й не Обама, який «наперевантажував» стосунки з Росією, в тому числі ціною України», – написав у фейсбуці журналіст Василь Чепурний.

Джо Байден частується українським хлібом з сіллю, прибувши як віцепрезидент в «Бориспіль» у грудні 2015 року. В тій іпостасі він відвідував Київ шість разів, що було рекордом для посадовця такого рангу

Англомовні користувачі мережі Х переконані, що Байден був найкращим американським лідером для Києва: «Джо Байден був найкращим президентом, якого мала Україна».

Інший користувач пише: «Я мав критичність щодо української політики цієї адміністрації, але немає заперечень, що Байден допоміг врятувати Україну та її народ від знищення, і якщо це не є гідним поваги, то я не знаю, що тоді є?».

Виступаючи перед українським парламентом у грудні 2015 року, тоді ще віцепрезидент, Джо Байден завершив виступ цитатою з Тараса Шевченка:

І мене в сім'ї великій,
В сім’ї вольній новій
Не забудьте пом'янути
Незлим тихим словом.

А після цього під оплески додав: «Можливо, колись незлим тихим словом ви згадаєте і мене».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Камала Гарріс замість Джо Байдена: що відомо про імовірну кандидатку в президенти США?
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Зеленський про заяву Байдена: поважаємо «важке, але сильне рішення»
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Байден зняв свою кандидатуру на виборах президента США