Підходить для короля: авторитарні лідери та їхні величезні палаци

Що спільного між українською резиденцією «Межигір’я», туркменським палацом «Огужан» і президентським комплексом у Туреччині? Усі вони були побудовані за величезні кошти, хизуються розкішними зручностями та величезною територією. Усі вони є символами авторитарного правління.

Ось подивіться на деякі з найвеличніших президентських резиденцій світу, де розкіш стала результатом необмеженої політичної влади.

УКРАЇНА, Нові Петрівці: Резиденція «Межигір'я»

«Межигір'я» було резиденцією Віктора Януковича, коли він був спочатку прем'єр-міністром, а потім президентом України, і аж до моменту – поки він не втік до Росії під час «Революції Гідності» у 2014 році. Тепер «Межигір'я» є «музеєм корупції» і може похизуватися музеєм автомобілів, полем для гольфу, зоопарком, фонтанами, вертолітним майданчиком і навіть церквою, яка демонструє розкішний спосіб життя колишнього авторитарного лідера.

ОБ'ЄДНАНІ АРАБСЬКІ ЕМІРАТИ, Абу-Дабі: Каср Аль-Ватан

Каср Аль-Ватан, президентський палац Об’єднаних Арабських Еміратів, будівництво якого завершили у 2017-му, а для публіки відкрили у 2019 році. Вартістю в 490 мільйонів доларів, цей білосніжний палац містить історичні артефакти та рукописи. У ньому також виставлені на огляд дипломатичні подарунки, отримані ОАЕ.

ТУРЕЧЧИНА, Анкара: Президентський комплекс

Президентський палац в Анкарі, також відомий як «Ак Сарай» (Білий палац), завершили будувати у 2014 році для президента Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана. Знаходиться він на території колишнього лісу. Палац може похизуватися понад 1100 кімнатами. Його офіційна вартість близько 615 мільйонів доларів, хоча критики кажуть, що справжня ціна була набагато вищою. Комплекс включає в себе мечеть на близько 3000 місць і найбільшу в Туреччині бібліотеку з колекцією із понад 4 мільйонів книг.

РОСІЯ, Геленджик: «Палац Путіна»

В окупованому Росією Криму кажуть, що цей палацовий комплекс на узбережжі Чорного моря поблизу Геленджика є резиденцією Володимира Путіна. Припущення про те, що щось там будується беруть витоки з 2010 року. У 2021 році російський опозиціонер Олексій Навальний (помер в ув’язненні на півночі Росії у лютому 2024 року) оприлюднив документальне розслідування, в якому стверджується, що палац збудували для Путіна, а вартість затрат сягнула майже 1,4 мільярда доларів. За даними слідства, на території комплексу є підземний хокейний стадіон, театр, виноградник, церква і навіть місце для стриптизу. Над палацом заборонено здійснювати польоти, а човни, що пропливають повз, повинні триматися подалі. Путін заперечує право власності на цей палац, а російський олігарх Аркадій Ротенберг стверджує, що палац належить йому.

РОСІЯ, Московська область: Ново-Огарьово

Ново-Огарьово – державна резиденція Володимира Путіна, розташована під Москвою. Зведений у 1950-х роках маєток був повністю перебудований після 2000 року вже під керівництвом Путіна. Згідно з деякими даними, нещодавно до комплексу додали нові зони, зокрема рекреаційний заклад, що належить Федеральній службі охорони (ФСО), вертодроми та навіть систему протиповітряної оборони. Також там може бути тунель, який веде від об'єкта ФСО до резиденції Путіна.

ТАДЖИКИСТАН, Душанбе: Палац нації

Палац нації, завершений у 2008 році, є офіційною резиденцією президента Таджикистану Емомалі Рахмона. Щоб звільнити місце для палацу, знесли столітню синагогу та інші будівлі, які були поруч. Палац, вартістю у 300 мільйонів доларів, оточений парками, фонтанами та іншими визначними спорудами. Неподалік Монумент Незалежності та флагшток Душанбе висотою у 165 метрів, який колись був найвищим у світі.

ТУРКМЕНІСТАН, Ашхабад: Президентський палац «Огужан»

Комплекс «Огужан» є офіційною резиденцією і місцем роботи президента Туркменістану Сердара Бердимухамедова. Назву палацу дали на честь стародавнього вождя туркменів. Президенти цієї країни користуються резиденцією із 1990-х років. У 2011 році до комплексу добудували новий палац і додаткові приміщення вартістю близько 350 мільйонів доларів. Зараз перед палацом споруджують приміщення для державних прийомів і площу для парадів та інших державних заходів.

Автори: Кристина Фолтинова, Войтек Гроєц