Нагірний Карабах: вірменські селяни воюють проти азербайджанських військових (фотогалерея)

Місцеві вірмени зі зброєю радянського виробництва у селі в Нагірному Карабасі – сепаратистському регіоні, визнаному більшістю країн світу частиною Азербайджану. 23 жовтня 2020 року

Озброєний боєць-доброволець стоїть напоготові, 23 жовтня. На зброї білою фарбою намальований християнський хрест і літери вірменської абетки ՀՅԴ, що означають «Вірменська революційна федерація» (ВРФ), відома також як «Дашнакцутюн».

ВРФ – ліва націоналістична політична партія, яка була сформована в Османській імперії в 1890-х роках з метою «захисту вірменських сіл від масових убивств, які були широко поширені в деяких населених вірменами районах імперії». І в сучасній Вірменії, і в самопроголошеній владі Нагірного Карабаху вона перебуває на узбіччі політичного життя.


 

 

Боєць іще однієї групи озброєних вірменських добровольців у карабаському селі Аветарноц (азербайджанська назва Чанаґчи). 25 жовтня 2020 року

Військовий іде порожньою дорогою в Аветарноці, за 14 кілометрів від Степанакерта (азербайджанська назва Ханкенді), столиці самопроголошеної Нагірно-Карабаської республіки, 25 жовтня 2020 року

Добровольці відпочивають поблизу Степанакерта

Вірменський доброволець у карабаському селі Аветарноц, 25 жовтня 2020 року.

У 1890-х роках групи, що формували добровольчі бойові частини для захисту вірменського цивільного населення і підриву османського панування, були відомі як «фідаї» (слово походить із арабської й означає «жертовні»).

Вірменські бойовики відпочивають у селі на південь від Степанакерта.

У серпні 2020 року, незадовго до початку останніх бойових дій, депутат вірменського парламенту Сасун Мікаелян закликав створити офіційну добровольчу військову дружину, що увійшла б до складу збройних сил Вірменії. Мікаелян сказав, що такі групи необхідні, бо Вірменію «оточили вороги».
 

Старший вірменин зі своїм автоматом в Аветарноці, 25 жовтня.

Деякі учасники бойових дій у нинішньому конфлікті струсили пил зі старої зброї, яка зберігалася в їхніх будинках і востаннє використовувалася в Нагірно-Карабаській війні, що закінчилася в 1994 році.

Боєць-доброволець поблизу одного з карабаських сіл на південь від Степанакерта.

На початку жовтня один із добровольців заявив агентству AFP: «Ми маленька держава, і у нас немає іншої альтернативи, крім перемоги. Ось чому воювати мусить кожен».