Воював, а тепер допомагає іншим військовим. Андрій Смоленський втратив на війні зір і руки

Андрій та Аліна Смоленські під час реабілітації військового у США

Із ветераном війни, екскомандиром групи аеророзвідників 47-ї окремої механізованої бригади «Маґура» ЗСУ Андрієм Смоленським та його дружиною Аліною Смоленською «Голос Америки» зустрівся неподалік Вашингтона. Андрій, який втратив зір, руки, а також частково слух через поранення на фронті, зараз проходить реабілітацію у США.

В американській клініці для Андрія Смоленського розробили протез руки, він вчиться ним користуватися, враховуючи те, що протезування незрячих складніше і має свої особливості.

Крім цього, у США Андрію спробують повністю відновити слух. Зараз він ходить із крапельницею, через яку отримує антибіотики для вуха, аби здолати небезпечну бактерію.

Після поранення у травні 2023 року Андрію довелося навчитися робити заново багато речей. Зокрема, він розробив голосові команди для телефону і тепер самостійно відповідає на дзвінки, пише повідомлення. Він може самостійно ходити з тростиною.

«Я надзвичайно пишаюся Андрієм за всю ту важку роботу, яку він проробив за ці майже півтора року, – каже Аліна. – Ми багато працювали вдвох, багато працювали з лікарями-реабілітологами... Пам'ятаю, як після занять Андрій приходив і казав: «Так, давай скотч, мені потрібно ще щось доробити». І ми разом виготовляли різні девайси, пробували, використовували».

Він – моя найбільша підтримка в усьому
Аліна Смоленська

Аліна розповіла, що Андрію вдалося виконати ті завдання із реабілітації, які він запланував на минулий рік.

«Андрій практично повністю самостійний вдома, – каже вона. – Він сам виконує всю ранкову рутину, самостійно одягається, їсть, користується телефоном. Наразі наша ціль – його незалежність поза домом, тобто повністю самостійне пересування містом та ефективне перебування в різних соціальних просторах».

Із фізичними змінами після поранення Андрій не змінився внутрішньо, розповіла Аліна, для якої чоловік, як і раніше, – міцна опора.

«Він – моя найбільша підтримка в усьому. І коли в мене щось наболіло на душі, я приходжу до Андрія, він мене підтримує», – каже вона.

Також Андрій займається не лише своїм відновленням, а й прагне допомогти іншим військовим зі схожими травмами. Вільно володіючи англійською, він із дружиною відвідує конференції з реабілітації незрячих, спілкується з американськими організаціями, бере участь у заходах на підтримку України.

В інтервʼю «Голосу Америки» Андрій Смоленський розповів про своє відновлення, і те, як застосування дронів у війні РФ проти України спричиняє нові особливі травми серед військових, до яких лікарі у світі виявилися не готовими.

(Інтерв'ю відредаговане для ясності та плинності)

«Я надзвичайно пишаюся Андрієм за всю ту важку роботу, яку він проробив за ці майже півтора року», – каже дружина ветерана Аліна

– Андрію, чим ви займалися до повномасштабної війни, як ухвалили рішення йти на фронт?

До війни я жив абсолютно звичайним цивільним життям, працював у фінансовому менеджменті, в ризик-менеджменті. У мене є дружина, ми разом уже 6 років. Жили своє маленьке життя, так би мовити. А перед війною, десь за 6 місяців, через те, що я займався ризик-менеджментом, у мене вже було розуміння, що цей конфлікт є можливим і що потрібно до нього готуватися. І я достатньо довго зважував рішення, тобто моє рішення було завчасним, що в разі початку [масштабної] війни я буду долучатися до ЗСУ.

Тож, коли у 2022 році розпочалася [масштабна] війна, ми з батьком, якому тоді було 58 років, відправили наших дівчаток до родичів, а потім за кордон, а самі долучилися до війська.

Долучився до ЗСУ попри відмови у військкоматі

Якось в інтерв'ю ви розповідали, що ще до повномасштабного вторгнення вам пропонували виїхати з країни.

– Це правда. Власне, тому, що я завчасно готувався до конфлікту, деякі мої друзі закликали мене виїхати. Але в мене було тверде рішення щодо цього. Насправді я не служив в армії з певних причин, пов'язаних зі здоров'ям.

І коли я прийшов до військкомату в перші тижні війни, мені відразу відмовили. По-перше, в мене не було досвіду, вони запитали, чи я мав досвід в АТО, я сказав, що ні. Подивилися на мій військовий квиток, у якому було вказано, що я маю певні проблеми зі здоров'ям, і сказали мені йти додому або долучатися до сил територіальної оборони. Це я теж намагався зробити, і в мене теж не вийшло.

Я тоді чітко усвідомив, що перспектива – за безпілотними системами

Тож знадобився певний час, аби долучитися до ЗСУ, це був такий челендж. І 47-а бригада надала таку можливість. Вона була запланована як бригада нового зразка за стандартами НАТО, до якої долучалися, зокрема, добровольці, які дійсно хочуть служити, виходячи передусім зі своїх поглядів. Так я долучився до Збройних сил.

Андрій Смоленський під час служби в ЗСУ

Як ви почали працювати з дронами?

– Після того, як ми зробили перший виїзд на Бахмут, у мене тоді була РПГ-7, це була моя зброя. І я тоді чітко усвідомив, що перспектива – за безпілотними системами.

І оскільки в механізованій піхоті, а тоді це був просто піхотний батальйон, системи БПЛА були відсутні взагалі, як штатна одиниця їх не існувало, відповідно я і мої однодумці, побратими, зібрали групу людей, які вірили в майбутнє БПЛА, в можливість як розвідувальної, так і ударної роботи безпілотників. І ми дуже важко працювали для того, щоб з'явився такий підрозділ. І я дуже пишаюся моїми хлопцями, які досі на передовій.

Наш окремий підрозділ БПЛА, в якому було 20 хлопців, із якими я мав честь працювати, був одним із таких перших пілотних штатних одиниць. І, наскільки мені відомо, станом на зараз в усій механізованій піхоті ЗСУ створені такі підрозділи. І це викликає велику радість, що ці системи розвиваються.

«У світі немає медичних протоколів для таких травм»

Ви зазнали тяжкого поранення у травні минулого року. Унаслідок чого це сталося? І яким був шлях вашого лікування?

– Рік тому під час контрнаступальної операції на Запоріжжі я отримав дуже важке поранення біля селища Мала Токмачка, це просто біля Роботиного. Ми проводили з хлопцями розвідувальну роботу і, на жаль, мене було важко поранено там.

Пам’ятаю, як уперше прийшов до тями після коми, мені було цікаво, чому навколо так темно?

Я не пам'ятаю моменту самого поранення, але судячи з характеру травми, можна сказати, що це був саме дрон-камікадзе. Втрата верхніх кінцівок, зору, в мене була дуже серйозна черепно-мозкова травма.

І я пам’ятаю, як уперше прийшов до тями після коми, і мені було цікаво, чому навколо так темно? Я подумав, що це просто наснився кошмар чи що просто в кімнаті темно. Але потім я зрозумів, що, напевно, щось сталося, і після цього розпочався мій довгий шлях реабілітації.

Минулий рік із дружиною ми провели у шпиталях. Ми відвідали близько десятка лікарень. Запоріжжя, Дніпро, Київ, Івано-Франківськ, Львів – це ті міста, в яких ми були навіть не в одному шпиталі після першого хірургічного етапу, який пройшов досить успішно. І після першого реабілітаційного етапу, коли я зміг відновити вагу, свій нормальний фізичний стан, ми зіткнулися з проблемами в реабілітації випадків комбінованих травм, таких як втрата зору і ампутація, наприклад. На той час, а це була середина 2023 року, такі травми були рідкістю.

Наші лікарі роблять чудеса, рятуючи життя таких хлопців, як я, за що я неймовірно вдячний усім лікарям, це – однозначно герої цієї війни

Лікарі розводили руками, оскільки у світі немає медичних протоколів для таких травм і дуже мало задокументованих випадків. Навіть у Штатах ми знайшли лише три схожі випадки. Відповідно, немає досвіду. І це створило серйозні виклики для реабілітації. Також наша медична система зараз перебуває під величезним навантаженням від фронту. І наші лікарі роблять чудеса, рятуючи життя таких хлопців, як я, за що я неймовірно вдячний усім лікарям, це – однозначно герої цієї війни.

Але щодо реабілітації, повернення до якогось функціонального життя, в цьому є великі виклики і труднощі. І коли ми побачили, що навіть у Європі існують такі ж труднощі – ми отримували з дружиною відмову за відмовою від інших країн – Італія, Франція, Норвегія – ми зрозуміли, що, мабуть, потрібно націлюватися на США, шукати там досвід військових травм.

Андрій та Аліна Смоленські під час реабілітації військового у США

«Це новий виклик, пов'язаний із новими технологіями війни»

Під час одного з виступів у Вашингтоні ви розповідали про те, що війна в Україні є унікальною з огляду на характер травм через масове застосування дронів.

– Без сумніву можна сказати, що якщо у 2023 році мій випадок був рідкісним, а це саме час, коли камікадзе-дрони на передовій почали масово застосовуватися, то зараз, уже рік потому, ми бачимо зростаючу статистику таких поранень, комбінованих травм – черепно-мозкові травми з втратою кінцівок, втратою зору, і втратою нижніх кінцівок також.

Це новий виклик, який пов'язаний не лише з Україною, а й з усім світом

Я особисто зустрічав кілька десятків хлопців зі схожими травмами, реабілітація яких наразі дуже ускладнена. Тобто це новий виклик, який пов'язаний із абсолютно новими технологіями війни, новою тактикою війни. І це новий виклик, який пов'язаний не лише з Україною, а й з усім світом.

Це те, з чим жодна країна не мала досвіду. Саме тому ми зіткнулися з таким проблемами як у Європі, так і в інших країнах.

Андрій Смоленський опановує протез лівої руки в американській клініці

Ви маєте на увазі, що дрони спричиняють складні комбіновані травми, зокрема, втрату зору? В чому особливість травмування від дронів, наприклад, порівняно з мінно-вибуховими травмами?

– Американці називають це IED, тобто саморобний вибуховий пристрій. Немає виробництва стандартних боєприпасів для дронів-камікадзе, і особливо на першому етапі війни, у 2022–2023 роках, масово застосовуються такі, умовно кажучи, «літаючі міни». Тобто застосовується що завгодно – гранати, міни, саморобні пристрої, або використовуються навіть уже зараз певні стандартні боєприпаси для іншого озброєння. Тож, отримуючи мінно-вибухову травму, все ж більш поширена ампутація нижніх кінцівок без втрати зору. Втрата зору – більш рідкісна травма, і ми це бачимо у статистиці як українських військових дій, так і американських, що 90% травм піхоти – це втрата нижніх кінцівок через наземні міни та наземні саморобні вибухові пристрої.

Андрій Смоленський під час реабілітації у США

Зараз ми маємо такі ж вибухові пристрої, але в повітрі. Відповідно, це дрібні уламки, які можуть не призводити до смерті, але при цьому наносити дуже серйозні ушкодження обличчю, очам, верхнім кінцівкам, вражати легені і т.д.

Наприклад, я особисто відвідував кулеметника, який працював просто на позиції, і саме через такий приліт він втратив ногу, дві руки та зір. Звісно ж, кулеметники зазвичай займають більш стаціонарні позиції і не є дуже мобільними через велику вагу кулемета. Тож так, такі травми стають зараз більш поширеними.

«Ми маємо сотні незрячих ветеранів»

Над чим зараз ви працюєте з лікарями у США?

– Насамперед ми сподіваємося від США отримати передовий досвід щодо військових травм. Все ж у них були і Корея, і В'єтнам, Ірак, Афганістан, Лівія – досить серйозні конфлікти, які давали величезний досвід американським лікарям і реабілітологам у цій галузі. Ми бачимо досить високу експертизу, особливо в питаннях, пов'язаних із протезуванням, остеоінтеграцією.

Якщо запротезувати праву руку, втрачається можливість торкатися шкірою предметів і «бачити»

Зараз ми працюємо з моїм протезистом у США над протезом, який міг би бути функціональним девайсом, ефективним саме для людей зі втратою зору. В мене збережена одна права достатньо довга рука, яку я використовую як орган зору.

Тобто, торкаючись предметів, я маю змогу їх «бачити». Відповідно руку з короткою ампутацією я використовую для протезування. Тож я можу і «бачити» предмет, і захоплювати предмет. Якщо запротезувати праву руку, втрачається можливість торкатися шкірою предметів і «бачити», тобто ви осліплюєте самого себе. В моєму випадку ми з лікарями зараз упевнені, що праву руку буде важко протезувати, зараз займаємося саме лівою рукою.

Коли ми маємо сотні незрячих ветеранів, це створює зовсім інші виклики для медичної і реабілітаційної системи

Крім цього, звісно, це реабілітаця незрячих людей. Перед Україною поставлений величезний виклик щодо реабілітації незрячих, тому що наразі можна впевнено казати, що системної реабілітації дорослих незрячих людей в Україні немає. До війни була не настільки велика кількість людей, які втратили зір у дорослому віці, і громадський сектор справлявся з цим викликом. Наразі, коли ми маємо сотні незрячих ветеранів, це створює зовсім інші виклики для медичної і реабілітаційної системи.

Андрій та Аліна Смоленські під час Українського саміту дій у Конгресі США у вересні 2024 року

Ми з дружиною створили організацію для підтримки людей із такими складними випадками, бо в один момент ці люди залишаються позаду, ніхто не знає, що з ними робити. Особливо через ситуацію в українських лікарнях, які повністю заповнені людьми з передової з різними травмами та ампутаціями.

Для фахівців завжди простіше робити те, що вони знають...

Ми з дружиною заснували організацію, яка допомагає складним випадкам, щоб допомагати цим людям

Але коли йдеться про реабілітацію, щоб допомогти людям, які отримали поранення, які відслужили, які принесли свої жертви, – допомогти їм повернутися до кращого життя – на жаль, це дуже складно зробити зараз в умовах війни в Україні.

Тож ми з дружиною заснували організацію, яка допомагає складним випадкам, щоб допомагати цим людям, відвідувати їх, підтримувати їхній дух і покроково показувати їм шлях уперед.

Ми також включені в робочу групу при апараті президента України, яка зовсім нещодавно зібралася за головування Ірини Верещук, і це величезний крок вперед для нашої країни саме в питанні дорослих незрячих людей і їхньої реабілітації. Держава почала займатися цим питанням серйозно і це, звісно, викликає радість і бажання рухатися вперед.

Андрій Смоленський під час виступу перед проукраїнськими активістами у Вашингтоні

Ще одна проблема військових із травмами – резистентні бактерії

Внаслідок травми ви також маєте проблеми зі слухом. Що кажуть лікарі про перспективи його відновлення?

– Ми прибули сюди також для того, щоб провести втручання на вусі. В мене дуже серйозна проблема. Мені у вухо занесена бактерія, яка є супер резистентною. Коли в Україні були проведені тести на резистентні бактерії, аби визначити антибіотик, яким її лікувати, жоден антибіотик не показав ефективності. Через те, що під час війни – будь якої, неважливо, чи це сучасна війна в Україні або інші війни – виникає дуже серйозний спалах розвитку бактерій, адже є відкриті рани, ґрунт, у якому щодня розвиваються мільйони бактерій. Вони потрапляють у кров людини. І для того, щоб рятувати людей, лікарі повинні використовувати антибіотики доволі агресивно, без роздумів. Немає часу на роздуми, коли треба рятувати людину від сепсису.

Я отримав бактерію в одному зі шпиталів... І знаю, що такі проблеми поширені у багатьох хлопців

Через це бактерії починають еволюціонувати дуже швидко, розвиваються, стають резистентними, тобто нечутливими до антибіотиків. У моєму випадку саме такий сценарій реалізувався. Я отримав бактерію в одному зі шпиталів, можливо, від якогось іншого пацієнта. І знаю, що такі проблеми поширені у багатьох хлопців.

На щастя, зараз у США ми знайшли два антибіотики, які все ж є ефективними для цієї бактерії. Я зараз отримую 30-денний курс, 24/7 у крапельницях. Саме тому я зараз із рюкзаком за спиною.

«Ми написали сотню команд, щоб мати змогу керувати телефоном без рук»

Якими девайсами ви користуєтеся, що допомагає вам у побуті?

– На ринку є різні пристрої, але, зрештою, проста біла тростина для сліпих людей, людей із порушеннями зору, – це також інструмент. І це те, що ми відкрили за останній рік, працюючи з моїми тренерами з мобільності та орієнтації в Україні, що звичайна тростина помічна. Ефективність багатьох інших пристроїв трохи сумнівна.

Крім того, великі досягнення зараз за штучним інтелектом, який дуже допомагає незрячим людям. І це також частина того, чому ми приїхали до Сполучених Штатів, – щоб вивчити можливості партнерства та продукти, особливо в галузі штучного інтелекту.

Андрій Смоленський навчається управляти протезом лівої руки в американській клініці

Оскільки я втратив руки, я використовую голосове управління

Більшість людей у дорослому віці, з того, що нам відомо наразі, використовують голосові помічники. Зокрема електронні помічники на комп'ютерах чи додатки на телефонах. Я, наприклад, особисто використовую сервіс Voice Over, який дозволяє озвучувати тексти. Наприклад, я можу просто скачати текстову книгу, а інтелект телефону прочитає мені цю книгу вголос.

А оскільки я втратив руки, я використовую голосове управління. Ми з дружиною були змушені писати ці команди для себе фактично самі, тому що це дуже вузький досвід, якого ні в кого немає, бо такі випадки дуже рідкісні. І ми займалися таким собі програмуванням, написали сотню команд, для того, щоб мати змогу писати тексти на телефоні без рук, щоб заходити у додатки.

Я фактично повністю можу здійснювати будь-які дії на телефоні як звичайна людина за допомогою цієї сотні команд, які ми з дружиною запрограмували.

За допомогою голосової програми наприкінці інтерв'ю Андрій показав, як самостійно пише повідомлення, надиктувавши телефону слова: «Дякую «Голосу Америки» за чудову роботу з поширення правдивої інформації у світі. Також дякую своїй дружині».

Андрій може користуватися телефоном з допомогою команд, які запрограмував із дружиною

І третій корисний інструмент – це, мабуть, адаптивна ложка для моєї правої руки, яка також схожа на манжету, тож я можу самостійно їсти.

Ми з дружиною прибули у США для того, щоб налагодити співпрацю з організаціями, які займаються людьми з порушеннями зору. Це й реабілітаційні центри, і громадські організації, і організації, які підтримують працевлаштування людей з інвалідністю, зокрема незрячих... У нас заплановано досить багато активностей у США і ми концентруємо великі зусилля, щоб отримати цей передовий досвід і привезти його в Україну.

«Зараз відчувається, що вся Україна це велика сім'я»

Хто для вас найбільша підтримка?

– Без сумніву, моя дружина – величезна підтримка для мене. І моральна, і реальна. Аліна зі мною з першого дня поранення, вона миттєво прибула в Запоріжжя, щоб відвідати мене в лікарні. Мої друзі, моя сімʼя – тато, мама, сестра.

Американці з великою повагою ставляться до українців, до українських військових

Але зараз відчувається, що вся Україна – це така велика сім'я. Ми зустріли величезну підтримку від громадського сектору, лікарів, від просто небайдужих громадян, волонтерів. Це викликало величезне відчуття підтримки.

Більше того, ми знайшли величезну підтримку і за кордоном, – в Європі, в Америці. Повага до ветеранів тут неймовірна. І американці дякують за службу мені, при тому, що я не воював в американській армії. Але вони з великою повагою ставляться до українців, до українських військових, і до того вчинку, який кожен військовий здійснив, прийшовши у військкомат і долучившись до ЗСУ.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Через що проходять рідні важкопоранених бійців, щоб повернути їх до життя. Три історії
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Військовий ЗСУ після поранення: де лікують, за чиї гроші і що таке «виведення поза штат»?