«Моє серце крається, бо дехто хоче, щоб Київ погодився на мирову». Історії американців, які допомагають Україні

Пітер Ларр (на фото поруч із прапором США) був учасником українських днів у Конгресі США

Христина Шевченко, «Голос Америки»

Після року від початку масштабного вторгнення Росії до України деякі американці й далі активно підтримують Україну, витрачаючи час і власні кошти. Серед них – жителі передмістя Лос-Анджелеса Пітер Ларр та Винні Ванг, які до початку війни ніколи не займалися волонтерством, але з моменту повномасштабного російського вторгнення вони стали активними учасниками українського волонтерського руху і самотужки переслали десятки тонн гуманітарної допомоги. Про це вони розповіли «Голосу Америки».

61-річна Винні Ванг, родом із Гонконгу

61-річна бухгалтерка Винні Ванг із Пасадени торік у лютому взяла відпустку на роботі і полетіла до Перемишля на кордон з Україною, де почала допомагати біженцям.

Я побачила звірства, які чинила Росія. Тож відчула потребу зробити все можливе, щоб допомогти
Винні Ванг

«Пам'ятаю, я взяла 4 величезні сумки з медикаментами і вперше поїхала до Польщі. Я орендувала автомобіль та почала перевозити біженців, куди їм було потрібно», – розповідає вона.

Ванг відвідала Польщу тричі і допомогла близько двомстам біженцям. Повернувшись додому, вона почала збирати і відправляти до України гуманітарну допомогу, співпрацювати з громадськими організаціями і розповідати про Україну своїм американським друзям. Загалом Винні зібрала понад 100 тисяч доларів пожертв, велика частина з яких – її власні кошти.

Винні Ванг (посередині) три рази відвідувала українсько-польський кордон

«Я емігрувала з Гонконгу і бачила, як у Гонконзі втрачають свободу, і я побачила звірства, які чинила Росія. Тож у той момент я відчула потребу зробити все можливе, щоб допомогти», – каже Ванг.

33-річний Пітер Ларр

Кожного ранку 33-річний менеджер з розвитку у будівельній компанії Пітер Ларр з Монровії вивішує американський прапор біля свого будинку. Поруч з ним до вікна прикріплений і прапор України.

33-річний Пітер Ларр

Я бачив відео, як українці змішують коктейлі Молотова, кидають їх в танки

«Як і багато інших людей, я був прикутий до телевізора, бачив танки, що рухались до Києва з боку білоруського кордону. Я бачив відео, як українці збираються на площах міст, змішують коктейлі Молотова, кидають їх в танки», – розповів він.

Ларр вирішив діяти, і через український культурний осередок Лос-Анджелеса, приєднався до волонтерського руху. Торік у вересні у складі делегації від Каліфорнії він був учасником українських днів у Конгресі США, коли активісти з усіх куточків країни приїхали у Вашингтон лобіювати інтереси України. Вже понад рік він регулярно купує і пересилає в Україну допомогу: тактичну медицину, цивільні дрони, ковдри, шоломи.

Пітер Ларр (на фото поруч із прапором США) був учасником українських днів у Конгресі США

Ларр і Ванг закликають інших американців застосовувати свої таланти

Винні Ванг та Пітер Ларр , окрім співпраці з українцями, намагаються залучити до справи своїх співвітчизників, адже відчувають, що інтерес до України спадає.

Я сподіваюся на більшу підтримку з боку США. Я намагаюсь поширювати інформацію, щоб розповсюджувати знання про Україну
Винні Ванг

«Я думаю, тому що багато людей відчувають, що Україна дуже далеко. Я бачу велику підтримку з боку ЄС. Я сподіваюся на більшу підтримку з боку США. Я намагаюсь поширювати інформацію, щоб розповсюджувати знання про Україну», – розповідає Винні Ванг .

«Моє серце крається не так навіть через те, що підтримка спадає, але через те, що [деякі] американці хочуть, щоб Україна погодилась на мирову чи щоб Захід перестав допомагати Україні взагалі», – каже Пітер Лар.

Ларр і Ванг закликають своїх знайомих американців застосовувати свої таланти: влаштовувати збори пожертв, шукати медичне обладнання чи просто перекладати та поширювати новини про події в Україні.

Оригінал публікації – на сайті «Голосу Америки»

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Мета Росії – не лише території України» – Дерек Гоґан про допомогу США і НАТО