«Я мріяла про склянку чистої води». Алсу Курмашева дала перше інтерв'ю після звільнення

Журналістка Радіо Свобода Алсу Курмашева возз'єдналася зі своєю сім'єю на базі Ендрюс під Вашингтоном 1 серпня

Під час обміну 1 серпня 2024 року між Росією та Білоруссю з одного боку і США, Німеччиною, Словенією та Великою Британією з іншого, на свободу із російського ув'язнення вийшла і журналістка Татаро-башкирської служби Радіо Свобода Алсу Курмашева. Ось що розповідає наша колега.

Після майже 10-місячного ув'язнення в Росії Алсу Курмашева повертається до нормального життя. Вона зустрілася зі своєю родиною, і звикає до того, що чиста питна вода, зручне ліжко, довгі прогулянки без нагляду тюремних охоронців – є реальністю.

«Це була моя перша склянка чистої води. Я мріяла про першу склянку води, про перший довгий душ у чистоті, про перший сон у пристойному ліжку», – розповіла Курмашева в інтерв'ю Радіо Свобода 5 серпня.

Your browser doesn’t support HTML5

Перше інтерв'ю журналістки Радіо Свобода Алсу Курмашевої після звільнення

«Сьогодні вранці я вперше прогулялася сама, без нагляду, без того, щоб мене хтось кудись віз», – сказала вона по відеозв'язку з Техасу, де зараз відновлює сили після звільнення в межах найбільшого обміну полоненими між Росією і Заходом з часів Холодної війни.

Насправді, я не очікувала, що це буде так важко. У в'язниці я не здавалась
Алсу Курмашева

За словами Курмашевої, яка має подвійне російсько-американське громадянство і працює редактором татарсько-башкирської служби Радіо Свобода, її повторне знайомство зі свободою все ще триває.

«Насправді, я не очікувала, що це буде так важко. У в'язниці я не здавалась, я думала, що непогано даю собі раду. Але я точно потребую трохи часу, щоб дати раду з тим, що зараз відбувається, і з тим, що сталося», – сказала вона.

Курмашеву затримали у червні 2023 року, коли вона відвідувала родичів у місті Казань. Спочатку її звинуватили в тому, що вона не задекларувала свій американський паспорт. Журналістку відпустили, але заборонили виїжджати з країни.

Однак у жовтні того ж року її заарештували, ув'язнили і звинуватили в тому, що вона не маркувала себе «іноземним агентом», відповідно до ухваленого в Росії закону, визнаного міжнародними організаціями таким, що обмежує діяльність журналістів та громадянського суспільства.

Пізніше Курмашевій було висунуто додаткове звинувачення у поширенні фейків про російських військових, що, за твердженням російської влади, є наслідком її роботи над книгою про росіян, які виступають проти вторгнення в Україну. Радіо Свобода, а також уряд США назвали ці звинувачення абсурдними.

Перебуваючи у в'язниці, Курмашева каже, їй було важко зберігати надію, зважаючи на брак інформації та новин.

«Це була довга зима без жодної інформації, без жодних зрушень у моєму [розслідуванні]. Настала холодна зима, весна, і нічого не відбувалося. А потім раптом мої судові процеси були прискорені, і це було ознакою того, що щось може статися», – сказала вона.

«Я нікого не ненавиджу»

19 липня, після закритого таємного судового процесу, Курмашева була визнана винною судом Татарстану і засуджена до шести з половиною років позбавлення волі. Того ж дня інший американський репортер, Еван Гершкович з The Wall Street Journal, який був заарештований в Єкатеринбурзі в березні 2023 року, був визнаний винним у шпигунстві на такому ж поспішному і таємному судовому процесі.

У Москві мене знову кинули до в'язниці, і ніхто не сказав, як довго я там пробуду
Алсу Курмашева

Wall Street Journal та уряд США також назвали переслідування Гершковича фіктивним.

«Я дізналася, що суд над Еваном [відбувся] того ж дня, і чомусь подумала, що це може бути знаком. Потім на деякий час знову настала тиша, а потім мене забрали з в'язниці в Казані в [...] інше місце», – розповіла вона. «Коли мене везли цим тюремним потягом, мені сказали, що везуть в протилежному напрямку від Москви. Знову ж таки, була надія, але я була готова до всього».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Масштабний обмін ув’язнених між Заходом та Росією: кого обміняли?

Натомість Курмашеву дійсно відвезли до Москви, а про місце призначення вона дізналася лише в останній день триденної подорожі.

«І знову з'явилася надія. А потім у Москві мене знову кинули до в'язниці, і ніхто не сказав, як довго я там пробуду, – розповіла вона. «Я завжди вірила в обмін. Я завжди знала, що ми працюємо над цим: крок за кроком, маленькими, обережними кроками, але це була моя єдина надія. В іншому випадку, ув'язнення на шість з половиною років для журналістки, для жінки – це абсурдний вирок…Моя надія допомогла мені пройти через це», – зауважила вона.

Я відчуваю співчуття, що людям довелося виконувати ту роботу
Алсу Курмашева

Курмашева сказала, що вона все ще насолоджується радістю від возз'єднання з двома доньками та чоловіком Павлом Буторіним, який керує російськомовним каналом Радіо Свобода «Настоящее время».

На запитання, чи є у неї зараз інші емоції, журналістка відповіла: «Це точно не гнів. Я не злюся. Я нікого не ненавиджу… Мені дуже шкода. Я відчуваю співчуття, що людям довелося виконувати ту роботу, яку вони виконували: суддям, слідчим, офіцерам, охоронцям».

Обмін полоненими, який відбувся 1 серпня, включав в себе 24 людини, в тому числі Курмашеву і Гершковича, в межах складної угоди між сімома країнами, яка, за словами офіційних осіб, стала результатом багатомісячних кропітких переговорів.

Обійми та емоції возз'єднання з родинами після обміну ув'язнених між Росією та США (фотогалерея)

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Що означає обмін полоненими між заходом та Росією для України та США
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Заручники Путіна. Яка різниця між демократіями і диктатурами?
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Агента ГРУ Росії «прирівняли» до ув’язнених Кремлем журналістів. Його зустрічав Путін