«Тільки ідіоти можуть таке робити!». Що розповідають очевидці ракетної атаки по Дніпру

Ракетний удар по Дніпру 15 серпня 2023 року

Поранено троє людей, понівечено кілька важливих об’єктів, вибиті вікна в будинках, школах та гуманітарному хабі. Такі наслідки ракетного удару армії РФ по Дніпру в ніч на 15 серпня. Це вже третя атака на цей район з початку повномасштабної війни. Цього разу ракета влучила також по одному з підприємств, там спалахнула пожежа, на ранок її загасили. Серед об’єктів, які постраждали, – і великий спортивний комплекс, де готувалися до змагань як початківці, так і олімпійські чемпіони.

Що розповідають очевидці та що зараз відбувається на місці подій – репортаж Радіо Свобода.

Біля спорткомплексу навіть через пів доби після ракетного удару – своєрідне «паломництво». Дніпряни приїздять подивитися на масштаби руйнувань. З цим об’єктом у багатьох пов’язані приємні спогади – сюди ходили на заняття самі, а потім приводили дітей і навіть онуків.

Наслідки російського ракетного удар по Дніпру. 15 серпня 2023 року

«Чесно сказати, у мене немає слів. Мені хочеться заплакати, мої діти туди ходили на плавання», – говорить Микола, не стримуючи сліз.

Вирва від ракети

Жах… Коли все це скінчиться? Все, будівлі немає
Володимир

«Бахнуло о четвертій з чимось. Я тут живу неподалік, уже встав, пішов на кухню чайку випити. Коли так тільки – «в-в-в-в». Дружина підскочила, зразу – за стінку.

Навіть я в дитинстві ходив сюди на плавання. Жах… Коли все це скінчиться? Все, будівлі немає», – каже дніпрянин Володимир.

Пошкоджений фасад

Побитий фасад будівлі, зруйнована внутрішня стіна, вибиті вікна, 5-метрова вирва неподалік – так виглядає зараз цей район.

Збитий ліхтар

Олег два роки пропрацював у спорткомплексі слюсарем. Прийшов поглянути на своє колишнє робоче місце. Чоловік живе на сусідній вулиці.

Олег, житель Дніпра

Каже: не тільки чув, а й бачив, як летіли ракети.

Путін – хворий на голову, це зрозуміло, але там і народ хворий на голову, зазомбований
Олег

«Вийшов на балкон, у мене з нього видно частину комплексу. Спершу я почув тихий «бах». А потім – повз мене такий сильний надзвук. Я служив в ракетних військах, я знаю звук ракети. Ракета летить – а потім як бабахне, дуже злякався, бо бачив її на власні очі. Я бачив багато чого, але таке… Це ідіотизм, тільки ідіоти можуть таке робити! Путін – хворий на голову, це зрозуміло, але там і народ хворий на голову, зазомбований… Ми все відбудуємо, головне, щоб війна закінчилася», – каже він.

Постраждали школи, будинки й гуманітарний хаб

Через ракетний удар по Дніпру пошкоджено два заклади освіти. У школі № 34 вибуховою хвилею розбито декілька вікон, в НВК №120 вилетіло два вікна, повідомили в департаменті гуманітарної політики міськради.

Розбиті шибки

У кількох будинках довкола також тріснули шибки – їх вставлятимуть коштом бюджету, повідомив міський голова Дніпра Борис Філатов.

Уламки скла

У деяких квартирах це доведеться робити повторно, адже район вже зазнавав ракетних атак армії РФ.

У гуманітарному хабі вже поприбирали

Гуманітарний хаб для переселенців неподалік потерпів від російської ракети вдруге. Першого разу, восени минулого року, тут ударною хвилею повибивало вікна й стелю. Тоді ремонт обійшовся в понад 100 тисяч гривень, говорить керівник доброчинного фонду Павло Медвідь.

Павло Медвідь

Цього разу збитки приблизно такі ж – розбиті шибки, постраждала гуманітарна допомога, яка стояла під вікнами.

Оголошення для переселенців

Цього дня видавати гуманітарку людям не стали з міркувань безпеки, хаб працює тільки для волонтерів.

Гроші на відновлення доведеться шукати самим. Знову, як прохачі, будемо йти з простягнутою рукою до міжнародних партнерів
Павло Медвідь

«Наш волонтер одразу приїхав на місце подій, потім ми прийшли. Пошкоджено шість вікон. Частина гуманітарної продукції – також. Ми перебрали зіпсоване, викинули. На сьогодні у нас було записано 50 людей на гуманітарну допомогу – ми скасували, перенесли… Це приватне приміщення, гроші на відновлення доведеться шукати самим. Знову, як прохачі, будемо йти з простягнутою рукою до міжнародних партнерів», – розповів Радіо Свобода Павло Медвідь.

Троє потерпілих, з них один – у лікарні

Вранці 15 серпня було відомо про двох поранених через ракетну атаку. За словами голови Дніпропетровської обласної військової адміністрації Сергія Лисака, це 59-річна жінка, яка отримала легкі ушкодження й лікуватиметься вдома, і 70-річний чоловік – його шпиталізували.

«У чоловіка закрита черепно-мозкова травма, струс головного мозку, забійні шкірні рани обличчя, кисті та гомілки. Наразі його стан стабільний», — повідомили в лікарні.

Пізніше перший заступник голови ОВА Володимир Орлов поінформував про ще одну постраждалу. У жінки – гостра реакція на стрес. Нормалізовуватиме стан удома.

Всередині будівлі спорткомплексу

Між тим в адміністрації спортивного комплексу, постраждалого від удару, кажуть: сподіваються, що їхня будівля підлягає відновленню.

Ракетний удар по Дніпру 15 серпня 2023 року

Цього дня заклад призупинив свою роботу, але вже 16-го серпня сподіваються відновити заняття в одному крилі приміщення.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Була в кутку, дивом вціліла». Що розповідають потерпілі від ракетної атаки армії РФ по Дніпру (репортаж)
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Думали, що це вже останній наш день»: львів'яни про російський ракетний обстріл
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Ранкова атака РФ: Повітряні сили звітують про збиття 16 з 28 крилатих ракет