Шукаю ХАБАРНИКА! Плачу ДОРОГО!

Леся Штогрин, Олександр Лащенко Нещодавно довелось бути свідком однієї розмови. Мама одинадцятикалсниці голосно обурювалася тим, що чесне ставлення до складання іспитів уже зникло навіть у школі. Адже однокласники її доньки чи не цілим класом шукають, кому б дати хабара.У такий спосіб підлітки намагались дізнатись раніше від інших, яка тему переказу для випускного іспиту з української мови. Підсумок обуреної мами: яке майбутнє чекає на країну, в якій навіть шістнадцятирічні діти націлені не наполегливо вчитись, а давати хабарі.
ГЛАС НАРОДУ:
Чи готові дати хабара за вступ Вашої дитини:
Володимир, економіст:
- Навіть золоті медалісти дають хабарі. Від 5 до 10 тисяч доларів. Ті, хто розумніші, беруть їх, як допомогу навчальному закладу. Зробили таке. Типу, я добровільно прошу ректора взяти у мене кошти для того, щоб цей заклад не розвалився. Є багато способів. Я жодного разу не платив хабарі. Хоча мій син добровільно пішов з університету і зараз назад проситься. І я йому сказав: якщо захочеш, будеш вчитися....
Анна Миколаївна, пенсіонерка:
- У мене внук вступає зараз до університету, ми нічого не платимо.
Євген Миколайович, інженер:
- Син вступає зараз. Я нічого не плачу. Якщо не вступить? Я буду платити тоді офіційно. Я хабарі принципово не даю.
Марина, перукар:
- Ну, звісно, батьки допомагають своїй дитині, у будь-якому випадку. Якщо не вступить на бюджетне, то, природно, доведеться платити. В принципі, я розглядаю такий варіант, але робити цього, звісно, не хочу.
Ростислав, системний адміністратор:
- Хабара дати? Хм... Не знаю, ну, всі ж так роблять...Але навряд чи... Якщо не дано, то для чого дитину мучити. Простіше за ці ж гроші просто диплом купити... Для чого тоді цей вступ?
ГЛАС НАРОДУ:
Чи готові дати хабара за власний вступ?
Саша, майбутній медик:
- Я, коли вступав, не розглядав взагалі таких варіантів. Бо я вступав після підготовчих курсів при університеті. І завдяки цим курсам вступив. Бо не вступав на загальних засадах. Але в нашій країні хабарі за вступ — нормальна практика у всіх практично вузах.
Юля, 9 клас, вступає в технікум:
- Я вступаю в Київський технікум електронних приладів. Своїми силами буду пробувати. А якщо не вступлю, то повернуся до школи.
Слава, студент:
- Я за хабара і вступав! За мене домовились. І я просто здав документи. Моя вчителька зі школи мала хороші зв''язки в одному університеті. І я так вступив, просто через вчительку.
Ольга, учениця 9 класу:
- Ой. Не хочу. Принципово... Але друзі, які вже вчаться, розповідають, як там все реально відбувається. Не хочуть ставити хороші оцінки. Навмисне ставлять двійки, щоб до них прийшли з грошима... Ну що ж, доведеться щось робити... На роботу піти працювати, щоб мати гроші на таке.
Влад, студент:
- Я зараз вчуся в університеті. Вступав за хабара. Як, напевне, і всі. У мене були знайомі, які вже вчились у цьому навчальному закладі. Вони просто показали, до кого треба підійти. Я там з''явився лише раз, коли треба було принести якісь папери. Я приніс, поклав папери — і все, вже знав, що вступив.


Більше половини із 470 тисяч українських старшокласників припускають, що можуть заплатити хабара за вступ до вищих навчальних закладів. При цьому близько 40% з них уже готові це зробити, а ще 20 % розмірковують, давати хабара чи ні. До таких висновків дійшли дослідники з польської неурядової організації Форум - Інтеграція - Демократія - Європа разом з центром прикладної політики Стратогема.

За їхніми підрахунками, загальна сума хабарів у такій інтелектуальній сфері, як вища освіта, ТРИСТА МІЛЬЙОНІВ ДОЛАРІВ. Наприклад, щоб вступити на контрактну форму навчання до одного з елітних столичних інститутів, треба викласти десять тисяч доларів.

Однак такі цифри залишаються лише на рівні оцінок, адже суми хабарів, що були зафіксовані і доведені у судовому порядку Міністерством Внутрішніх справ, набагато менші. Розповідає начальник Департаменту Державної служби боротьби з економічними злочинами МВС України Сергій Черних:

- Криміногенна ситуація у сфері освіти залишається напруженою. За останні п’ять років сума збитків по такого роду злочинах, кримінальні справи по яких уже закінчене провадження, сягає понад 20 мільйонів гривень. Особливого розмаху хабарництво набуває в період вступної кампанії. Найбільш небезпечним при цьому є не тільки зростання сум хабарів, які вимагаються і в окремих випадках вже сягають не одного десятка тисяч гривень, а те, що такі вимагання набувають системного характеру, через що в злочинну діяльність втягуються сотні студентів...

На думку міністра освіти та науки України Станіслава Ніколаєнка, одна з головних причин корупції у сфері освіти – це готовність самих студентів та їхніх батьків давати хабарі викладачам.


Незважаючи на те, що міліціонерів першочергово турбує саме “вимагання” хабарів, освітяни впевнені: рушійною силою хабарництва є ті, котрі хабарі дають. Зауважує Ярослав Болюбаш, директор департаменту вищої освіти Міносвіти України:

- Звісно, що первинно винний той, хто дає, бо він є тим початком зла, ініціатором. Але, звичайно, велика відповідальність на тих, хто бере. Чого ти береш? Воно тобі належить? Ти заробив ці гроші? Але це проблема суспільства, в якому ми живемо... Доведене суспільство до того, що втрачене почуття честі...Але ми з цим боремося. На період вступної кампанії діє телефон гарячої лінії, на яку можна дзвонити. Нормативною базою передбачене недопущення контакту один на один. І вступні іспити приймають мінімум два екзаменатори. Запроваджуються письмові іспити у формі тестів, коли оцінювання залежить не від конкретної людини, а від технології... Підвищується зарплата викладачам... Але основа боротьби з хабарництвом – це все ж таки роз’яснювальна робота...

Однак факти залишаються фактами: хабарі за вищу освіту дають і беруть. Як таким способом стати магістром технічних наук, нам погодився розказати Андрій із Києва.

- У нас було кілька варіантів, як можна було ці питання вирішити. Перше – це були студенти, які вже вчились в цьому університеті. Вони мали контакти з певними викладачами, вирішували з ними ці питання і потім збирали з майбутніх студентів гроші. І люди заходили на іспит і щось ніби там готували, потім сідали і отримували оцінку. Були особисті зв’язки. Ну, от ти говориш, що не можеш прийти і здати іспит, або не хочеш. Ти хочеш якось інакше це вирішити. Тобі відповідають або прямо або якось інакше. Платиш гроші. Шукаєш контакти тих людей, хто може занести потрібному викладачеві гаманець з грошима.

«Більшість моїх однокласників дуже клопочуться про майбутнє, ретельно обирають університети, спеціальності, бігають по репетиторах, готуються до вступних іспитів. Я теж готуюсь. Але мої батьки так переживають за мене, що готові дати хабара за мій вступ.

Намагався поговорити з ними, але вони вже все вирішили. Кажуть, якщо я, не дай Боже, не вступлю, то осоромлю їх перед друзями та колегами. Їм буде дуже неприємно та образливо, бо я хлопець недурний. Вони хочуть перестрахуватись. Але мені страшенно не хочеться перестраховуватись таким чином, цей вчинок мене принижує.Прошу Вас, дорогі батьки, дозвольте спробувати свої сили самостійно і переконатись у тому, що я чогось вартий, чогось можу досягнути сам. Не намагайтесь мені перешкоджати, бо так ви можете мене скалічити. А я намагатимусь вас не осоромити. Люблю вас!»


Сергій, випускник


Саме з родини береться тяга абітурієнтів до хабарництва. Запевняє психолог Наталя Кухтіна.

- Коли в родині чоловік і жінка у своїх стосунках застосовують модель – ти мені винна і ти мені винен, і при цьому ніхто нікому нічого не дає,— це так зване психологічне хабарництво. Дитина з такою психологією не вмотивована щось віддавати. Такі риси в дитини формуються до п’яти років. З трьох років це можна прослідкувати, і за умови кваліфікованої допомоги батькам це можна виправити.

Відповідь на запитання, як боротись з хабарництвом у сфері освіти, коли у ньому зацікавлені і вступники, і викладачі, схоже, знайшли у Польщі. Просто скасували вступні іспити. Більше про це знає наша польська кореспондентка Єва Поштар:

Слухати:



Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина: