Мільярдний кредит ЄБРР: чи вигідно це українському платникові податків?

Сергій Собуцький Київ, 23 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Європейський банк реконструкції і розвитку планує підписати з Україною кредитний проект більше ніж на 1 мільярд євро. Позику хочуть використати для будівництва автошляхів та у проектах із енергозбереження. Натомість деякі експерти закликають уряд не поспішати, адже, на їхню думку, Україна таким чином збільшить свій зовнішній борг.

У Кабінеті міністрів наголошують на важливості співпраці України із надійними міжнародними фінансовими інституціями. Зокрема, Європейському банку реконструкції та розвитку українська сторона запропонувала нову стратегію співпраці, яка ґрунтуватиметься на стабільності й передбачуваності політичної ситуації в Україні. У центрі нової стратегії – середньострокові проекти зі втілення регіональних інфраструктурних та економічних програм. Один мільярд євро, як очікується, має піти, насамперед, на проекти з розвитку інфраструктури транспортної галузі та енергозбереження.

Втім, дехто з експертів не поділяє оптимізму уряду щодо великих позик від закордонних інвесторів. На їхню думку, зокрема, будівництво платних доріг є комерційним проектом і не повинно супроводжуватися державними гарантіями, оскільки таким чином зростатиме зовнішній борг України.

Зовнішній борг зростатиме лише на папері?

Натомість доктор економічних наук Олег Івченко переконаний, що зовнішній борг зростатиме лише на папері. Як зазначив експерт в інтерв''ю Радіо Свобода, насправді ж і уряд, і ЄБРР убезпечать себе, узгодивши попередньо концесіонерів майбутніх автомобільних доріг, що будуватимуться за рахунок кредиту.

Олег Івченко: «Весь тягар цього кредиту лягає не на нас, а насамперед, на концесіонерів, які будуть використовувати дороги. У цьому випадку Україна тільки гарантує, що будуть виконані умови цього кредиту. Тобто, фактично уряд буде його відшкодовувати з коштів концесіонерів».

Залучення зовнішніх коштів вигідніше від внутрішніх кредитів?

А на думку експерта Національного інституту стратегічних досліджень Ярослава Жаліло, за нинішнього дефіциту інвестиційних ресурсів Україні вигідно залучати зовнішні кошти, оскільки це значно вигідніше, ніж залучення дорожчих за відсотками внутрішніх кредитів всередині національної економіки.

В інтерв''ю Радіо Свобода Ярослав Жаліло, зокрема, зазначив: «Все залежить від того, на які саме цілі спрямовуються запозичені кошти. Якщо вони сприятимуть економічному зростанню, підвищенню національного доходу і доходу держави, зокрема, що створить можливість для повернення цього кредиту у належний термін, то нічого негативного я не бачу».

Тим часом у Кабміні заявили, що Україна розраховує на плідну довготривалу співпрацю з ЄБРР і що уряд уже підготував всі необхідні документи для організації щорічних зборів ЄБРР у Києві 2008 року.

Матеріали до теми:

• Україна і світові економічні звіти: поганенько, але є сподівання. • Інфляційні очікування в Україні.