Південно корейський дипломат Пан Гі Мун сьогодні офіційно займає посаду Генерального Секретаря ООН

Він змінює на цій посаді Кофі Аннана, який очолював найбільшу міжнародну організацію впродовж 10-ти років.
Він змінює на цій посаді Кофі Аннана, який очолював найбільшу міжнародну організацію впродовж 10-ти років.

Противники Пан Гі Муна називають його “виконавчим клерком” і закидають йому винятковий бюрократизм. А прихильники корейця навпаки вбачають у цій рисі позитив.

На прес-конференції після присяги новий генсек визначив свою діяльність в організації. А це – укріплення ООН шляхом консолідації і координації; добір персоналу; відновлення довіри до ООН.

Пан Гі Мун: “Як Генеральний Секретар я намагатимусь віддати належне таланту і вмінню персоналу, оптимально використовуючи їхній досвід і кваліфікацію. Я зроблю усе в моїх силах, аби забезпечити справжнє єднання ООН. Аби гарантувати, що ООН гідна свого імені і надій людей усього світу, покладених на інституцію, унікальну в анналах людської історії”.

Обрання Пан Гі Муна на керівну посаду в ООН спостерігачі вважають знаковою, він мав би розв’язати конфлікт із Північною Кореєю. Джон Болтон постійний представник США при ООН сподівається, що Пан Гі Мун буде передовсім адміністративним главою, а не стане “пожежником”, який поспішає гасити вогонь в усьому світі.