БЮТ закликає Президента розглянути питання газової політики на засіданні РНБО

У заяві прес-служби блоку сказано, що ціна 130 доларів за тисячу кубометрів газу є програшною для України.
У заяві прес-служби блоку сказано, що ціна 130 доларів за тисячу кубометрів газу є програшною для України.

Вчора прем’єр Віктор Янукович заявив, що компанії “РосУкрЕнерго” та “УкрГазЕнерго” підписали угоду про постачання в Україну в наступному році не менше 55 мільярдів кубів газу по 130 доларів.

Сьогодні Секретаріат Президента заявив про необхідність з’ясувати механізм появи такої ціни. Як заявив заступник голови Секретаріату Олександр Чалий:



“...за якою формулою формувалася ця ціна. Друге питання – яка буде ціна на транзит російського газу територією України і на зберігання цього газу в українських газосховищах. Третє питання (стратегічне) – відповідно до наших міждержавних угод, ратифікованих українським парламентом, наші ключові питання у газових відносинах повинні регулюватися міжурядовими протоколами, а на сьогодні незрозуміло, чи будуть підписані ці міжурядові протоколи”.

На початку року “Нафтогаз України”, російський “Газпром” та компанія “РосУкрЕнерго” домовилися про створення спільного підприємства, яке б постачало в Україну газ.

Угоди передбачали постачання до України 34 мільярди кубів “блакитного палива” по 95 доларів.

Тоді Партія регіонів, яку очолює нинішній прем’єр Янукович, назвала цю домовленість руйнівною для української економіки.