Через брак добровольців на американських резервістів може очікувати Ірак та Афганістан.

Сергій Куделя Вашингтон, 23 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Понад дві тисячі резервістів морської піхоти США можуть у найближчі місяці викликати на військову службу до Афганістані та Іраку. Таке рішення американське військове командування ухвалило вперше від початку іракської кампанії у березні 2003 року.
Афганістан -- американські солдати патрулюють вулиці Кандагару, 6 серпня 2006 р.
Майже 60 тисяч досвідчених морських піхотинців перебувають у постійному резерві американської армії. Однак повернутися до активної військової служби вони можуть переважно лише за власним бажанням. Примусове залучення резервістів відбувається лише у виняткових випадках і за особистим дозволом президента США. Саме такий дозвіл президент Буш надав наприкінці минулого місяця у зв’язку із браком добровольців. Як відзначають у Пентагоні, дедалі менше колишніх військових відповідають згодою на заклики командування повернутися до військової служби. Тепер очікують, що близько двох тисяч резервістів морської піхоти США отримають найближчим часом виклик на фронт. І це буде наказ, які вони будуть зобов’язані виконати.

На думку експертів, брак охочих повернутися до активної військової служби відображає дедалі більший скепсис громадськості у США щодо воєнної кампанії в Іраку. За останніми опитуваннями громадської думки, більше половини американців вважають, що воєнні дії в Іраку не пов’язані з війною проти тероризму. Також 53% називають війну помилкою, а майже дві третини вважають безуспішними спроби встановити порядок та стабільність в Іраку.

Демократи використовують таке негативне ставлення американців до війни, щоб повернути собі контроль принаймі над однією з палат Конгресу США. У цьогорічній виборчій кампанії лідери демократичної партії виступають за початок виведення американських військ з Іраку. Водночас президент Буш і надалі відмовляється зменшувати там американський військовий контингент. Отже, як вважають спостерігачі, рішення президента щодо примусового залучення резервістів може ще більше послабити позиції республіканців на виборах до Конгресу.