Партія регіонів не відмовилася від ідеї Митного союзу

Київ – В Україні провладна парламентська більшість обстоює позиції багатовекторної зовнішньої політики. Попри однозначні заяви ЄС щодо неможливості одночасного інтегрування до європейського простору і до Митного союзу, Партія регіонів наполягає на поглибленні співпраці з державами пострадянського простору. Водночас економічні експерти не вбачають довготривалих переваг у приєднанні України до Митного союзу Росії, Білорусі та Казахстану.
Партія регіонів і надалі планує приєднати Україну до Митного союзу. Провладна парламентська більшість наполягає на тому, що домовленості з Росією не зіпсують стосунків з Європейським Союзом, заявив в інтерв’ю Радіо Свобода заступник голови фракції Партії регіонів Вадим Колесніченко.

«Позиція парламентської більшості виглядає таким чином: Митний союз із нашими колегами з півночі не знімається. Тобто варіант багатовекторності. І та, й інша сторони пропонують, щоб ми працювали тільки з ними. А нас цікавить, у першу чергу, національний інтерес. Якщо ми будемо послідовно вести перемовини, відстоюючи свою позицію, ми від цього тільки виграємо. У політиці все починається з різкого «ні», а завершується десь посередині», – сказав депутат.

Тема Митного союзу – продовження лінії харківських домовленостей – експерт

Тим часом українські експерти не вбачають економічних переваг від інтеграції до Митного союзу. Економічні відносини України з Росією, Білоруссю та Казахстаном є настільки тісними, наскільки того потребує ринок, і дозволяють обсяги експортно-імпортних операцій, зазначила директор із наукової роботи інституту економічних досліджень та політичних консультацій Вероніка Мовчан.

«Чи будуть позитивні наслідки для українського бізнесу, якщо він отримає щось з Росії, Білорусі або Казахстану? Навряд. Ми активно завозимо звідти, але те, що нам потрібно. Це вже відбувається на досить вигідних умовах. Таким чином, Митний союз економічно Україні не цікавий», – наголосила експерт.

Не мають довготривалої перспективи і можливі преференції для членів Митного союзу в енергетичній сфері, вважає директор енергетичних програм Центру «Номос» Михайло Гончар. Якщо Україна і зможе виторгувати у Росії чергову знижку на газ, то лише тимчасову, запевнив він.

«Маємо продовження лінії харківських домовленостей. Знову той самий аргумент спрацьовує: піти на певні кроки, пов’язані з пострадянською інтеграцією, в обмін на дешевий газ, якого, зрештою, не буде. Єдиний можливий сценарій: об’єднання «Нафтогазу» і «Газпрому». Щойно протягом певного періоду вартість активів буде вичерпана, відбудеться те ж, що відбулося у Білорусі, яка отримала газ за формулою, за якою його отримують й інші країни», – відзначив експерт.

На початку тижня голова Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу під час зустрічі з Президентом Віктором Януковичем у Києві поставив Україну перед вибором. Він заявив, що держава не може інтегруватися в Митний союз і водночас створити зону вільної торгівлі з Євросоюзом.