Американський штат забороняє аборти.

Мар’яна Драч Прага, 7 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - На відміну від Європи, де переривання вагітності часто вважають медичним питанням, у Сполучених Штатах аборти - це важлива внутрішньополітична тема, що викликає багато емоцій. Відтоді як Верховний суд Сполучених Штатів у 1973-му році дозволив проводити аборти, противники такої практики ведуть з нею запеклу боротьбу. А тепер один американський штат ухвалив закон, який практично забороняє аборти.
Південна Дакота - малонаселений сільськогосподарський штат у центрі Америки, який рідко потрапляє у заголовки центральних новин. Але тепер до нього прикута увага багатьох американців. У понеділок губернатор цього штату підписав закон, за яким заборонено проводити аборти, навіть якщо жінку зґвалтували. Губернатор Майк Раундс каже, що навіть ненароджені діти заслуговують на захист суспільства. Єдиний виняток для аборту - коли вагітність загрожує життю матері. Лікарю, який наважиться провести операцію нелегально, загрожує 5 років тюрми.

Але така постанова суперечить американському федеральному законодавству. Востаннє Верховний суд США міркував, що робити з абортами 33 роки тому. Після того, як до головного суду Америки призначили двох нових суддів із консервативними поглядами, противники абортів знову повірили у те, що законодавство можна буде змінити в усій країні.

Але експерти розходяться в оцінках, чи дійде справа абортів знову до Вашингтона. Джек Болкін – професор конституційного права у Єльському університеті в США:

"Якщо Верховний суд почне розглядати справу, то це збурить політичну систему. Я не думаю, що є великий шанс, що вони наважаться прийняти справу, таку як ця" . Джек Болкін припускає, що противники абортів будуть вести юридичну боротьбу поступово. Спершу Верховний суд розгляне переривання вагітності пізніх термінів, а років через п`ять може дійти справа і до кардинальніших змін, вважає експерт.

Президент Сполучених Штатів Джордж Буш проти штучного переривання вагітності, але він натякнув, що новий закон у Південній Дакоті надто суворий, адже забороняє аборти після зґвалтування. Але прихильники такого законодавства налаштовані рішуче. Вони обіцяють зібрати 3 мільйони доларів для подальших юридичних баталій і кажуть, що анонімний спонсор уже перерахував їм мільйон. Новий закон у Південній Дакоті, який практично забороняє аборти, мав би вступити в силу 1-го липня.