Куди інтегруватися Україні – на захід чи на схід: думки молоді і соціолога.

Тарас Марусик
Київ, 28 червня 2004 року.

Тарас Марусик

Ми вирішили поцікавитися думкою самої молоді, куди належить йти Україні – на захід чи на схід, до Євросоюзу чи Єдиного економічного простору. Ви почуєте також думку соціолога Ірини Бекешкіної.

Після численних спроб провести невелике опитування молоді в центрі столиці вдалося записати тільки двох осіб. Переважна більшість відповідала, що політикою не цікавиться.

В деяких випадках можна було констатувати побоювання перед мікрофоном, хоча опитування було анонімним. Характерна відповідь така: все одне ні від мене, ні від Вас нічого не залежить.

Відповідаючи на запитання, який напрям економічної і культурної інтеграції мала б вибрати Україна, один юнак на Майдані Незалежности сказав.

Юнак

Я думаю, що Україна має йти в ЄС, тому що вертатися назад до комунізму? який він був, то не є вірним шляхом, тому що наша влада вважає, що краще було б, якби ми браталися з Росією та Білоруссю, але те до нічого доброго не приведе.

Тарас Марусик

В мікрофон погодилася говорити і молода дівчина.

Дівчина

Я вважаю, що молоді просто треба бути самою собою і розуміти, що це наша держава, що ми маємо свою культуру, маємо свою історію. Ми повинні розвивати все це, як і долучатися до Заходу і до Сходу, але все-рівно свою самобутність залишати при собі.

Тарас Марусик

А якби такий жорсткий вибір постав би перед Вами, то Ваша точка зору: немає третього шляху, є шлях або в один бік інтегруватися, або в інший, то щоб ви вибрали.

Дівчина

Я вважаю, що на Захід.

Тарас Марусик

Науковий керівник фонду “Демократичні ініціативи”, кандидат філософських наук Ірина Бекешкіна порівняла дані соціологічних досліджень за кількома віковими категоріями.

В цілому населення країни схильне інтегруватися як на захід, так і на схід, тобто рухатися одночасно в двох напрямках. Але якщо поставити запитання інакше, каже Ірина Бекешкіна, що є пріоритетом - Європейський Союз чи Єдиний економічний простір з Росією, Казахстаном та Білоруссю, то все ж переважає орієнтація на схід, на ЄЕП – 44% проти 35%.

Ірина Бекешкіна

Але тут існує якраз істотна відмінність між молоддю і рештою населення. Скажімо, якщо подивитися підтримку пріоритетну ЄС чи ЄЕП, то молодь якраз дивиться більше на Захід.

Серед них пріоритетність ЄС підтримує 43 %, ЄЕП – 36. Серед населення середнього віку приблизно існує паритет, а от старше однозначно орієнтується на Схід (52 % - на Схід, 26 % - на Захід).

Тобто взагалі молодь відрізняється якраз чітко вираженою прозахідною орієнтацією, це стосується не лише ставлення до ЄС і ЄЕП, а й ставлення до НАТО, тобто молодь – це єдина вікова категорія в Україні, яка проголосувала з деякою перевагою на уявному референдумі за НАТО.

Всі інші вікові категорії проголосували проти.

Тарас Марусик

Говорила керівник фонду “Демократичні ініціативи”, кандидат філософських наук Ірина Бекешкіна.