Як вплине вступ Польщі до ЄС на економічні стосунки зі східними сусідами?

Володимир Павлів Як вплине вступ Польщі до ЄС на економічні стосунки зі східними сусідами?
Варшава, 27 листопада 2003 - Днями у Польщі відбувся 12-й Економічний форум східних ринків. В його роботі взяли участь майже 300 представників малого та середнього бізнесу із Польщі, а також з країн – східних сусідів. Головним питанням цьогорічного форуму було те, як зміняться умови ведення бізнесу між цими країнами після вступу Польщі до Європейського Союзу. В роботі форуму взяли участь чимало й українських бізнесменів.

Партнери польських фірм з України та інших країн – східних польських сусідів найбільше бояться збільшення польських митних ставок, росту бюрократії та додаткових обмежень, пов’язаних із сертифікацією товарів, після вступу Польщі до ЄС. Тому багато з них підписують чергові угоди з польськими партнерами лише на перше півріччя. Ця непевність пояснюється відсутністю чіткої інформації з боку польського уряду про нові митні, фінансові та правові регулювання в торгівлі зі східними сусідами, що почнуть діяти після 1 травня 2004 року. Все це, за спостереженнями польських бізнесменів, викликає зайву нервовість і роздратованість їхніх східних партнерів.

Хвилювання бізнесменів намагалися заспокоїти присутні на форумі представники польського міністерства економіки, котрі запевняли, що торгівля зі східними сусідами залишиться для Польщі пріоритетом і після вступу цієї країни до Євросоюзу. Віце-міністр економіки Ірена Хербст повідомила, що від 1 травня наступного року у Польщі почнуть діяти євросоюзівські митні ставки і правила доступу до єдиного ринку. Наприклад, на кордоні з Україною з нині діючих тарифів 47 % не зміниться, 45 % тарифів зменшиться і тільки 8 % зросте.

Ця інформація тішить українського підприємця, котрий експортує до Польщі пиво та квас фірми “Оболонь”, Ігоря Хранюка: «Мають набути чинності мита, принаймні на напої і на пиво, які діють у Європейському Союзі, а мита в ЄС на наші продукти набагато нижчі, ніж при імпорті з України до Польщі. Тому я вважаю, що повинно бути краще, але не знаю, чи для всіх».

А іншим, зокрема великим державним фірмам, продукція яких становитиме поважну конкуренцію для польських товарів, може бути зовсім нелегко. Тому уряд України, дбаючи про їхні інтереси, намагатиметься зберегти деякі з чинних нині двосторонніх польсько-українських угод і після вступу Польщі до ЄС. Про це говорив нещодавно у Варшаві прем’єр-міністр України Віктор Янукович під час саміту Центральноєвропейської ініціативи.