Міжнародна федерація журналістів не вірить висновкам Пентагону про смерть Процюка

Мар’яна Драч Міжнародна федерація журналістів не вірить висновкам Пентагону про смерть Процюка
Прага, 12 серпня 2003 року - Центральне командування збройних сил Сполучених Штатів дійшло висновку, що постріл з танку по багдадському готелю "Палестина," в результаті якого 8-го квітня загинув український журналіст Тарас Процюк, був здійснений з метою самооборони та у повній відповідності з правилами ведення бойових дій. Про це повідомив у вівторок керівник прес-служби міністерства закордонних справ України Маркіян Лубківський.

Лубківський до цього додав, що США вважають загибель Процюка трагедією і висловлюють співчуття рідним і близьким українського журналіста.

Але генеральний секетар Міжнародної федерації журналістів зі штаб-квартирою в Брюсселі Айдан Вайт каже радіо "Свобода," що висновки американських військових неприйнятні:

"Я надзвичайно розчарований звітом Пентагону через те, що вони, як мені здається, не беруть відповідальності за головне питання: люди, які обстріляли готель "Палестина," не були поінформовані, що там перебувало понад 200 іноземних журналістів. Мені здається, що це абсолютно ганебно, що ніхто не несе відповідальності за недбалість – військових у зоні бойових дій не інформували, що готель не можна атакувати за жодних обставин."

Ще у квітні, коли в Багдаді загинув Тарас Процюк, Міжнародна федерація журналістів пообіцяла провести власне розслідування. Що зроблено за цей час?

"Ми все ще проводимо це розслідування і збираємося опублікувати результати наприкінці цього місяця. Це цілком зрозуміло для нас, навіть на цьому етапі, що якщо американські військові не цілили навмисно в журналістів, то проявили велике недбальство".