Інвестори думають про Україну гірше, ніж вона є

Марія Щур Інвестори думають про Україну гірше, ніж вона є
Прага, 30 липня 2003 – Незважаючи на значне економічне зростання протягом останніх кількох років, Україна не зуміла заохотити інвесторів , які продовжують спрямовувати великі інвестиції до сусідніх держав. На думку експертів, головною причиною залишається погана репутація України у світі. Про це в інтерв’ю радіо “Свобода” говорить директор регіонального центру Програми розвитку ООН Бен Слей.

На думку аналітика, листа якого публікує газета “Financial Times”, Східна Європа залишається привабливим місцем для закордонних інвестицій. Західні сусіди України не втрачають привабливості, навіть незважаючи на уповільнення їхнього розвитку і отримають більше інвестицій, ніж Україна, чия економіка зростає упродовж останніх років зі швидкістю майже 7% на рік. Причину цього директор регіонального центру Програми розвитку ООН Бен Слей бачить у тому, що в Україні, як і раніше, є великий політичний ризик.

«Україна має дуже погану політичну репутацію. І це впливає на погляди оглядачів, що у свою чергу формують думку бізнесового середовища щодо інвестиційних можливостей в Україні. Це велика шкода, адже Україна – це великий ринок з 48 мільйонами населення, тобто більша, ніж кілька майбутніх членів ЄС разом узятих. Також в Україні, незважаючи на низький рівень доходів більшості населення, з’явилася досить велика кількість відносно багатих людей, на рівні середнього класу центральноєвропейських країн. Крім того, зарплата швидко зростає. Отже, можна очікувати, що через кілька років інвестиції в Україну все ж прийдуть», - говорить Бен Слей.

Як переконаний фахівець ООН, якби не погана політична репутація, інвестори вже давно б були в Україні, бо вона має усі необхідні передумови, і серед них кращу у порівнянні з минулими роками телекомунікаційну та індустріальну інфраструктуру та низькооплачувану, але кваліфіковану робочу силу. «В Україні середня зарплата складає 80 доларів. Для порівняння: в Угорщині - 600. Чи Україна має у 8 разів гірший політичний ризик, ніж Угорщина? Можливо, у деяких видах промисловості, але в інших цілком можна працювати. Ті інвестори із Заходу та Росії, кого не відлякала погана слава українського керівництва, уже заробляють гроші в Україні», - наголошує Бен Слей.

Тож як покращити політичний імідж України? Чи він зміниться після президентських виборів, якщо до влади прийдуть інші політичні сили? Ні, вважає експерт. «Політичного ризику в Україні позбавитися не вдасться. Це сталося б лише тоді, коли б Україна приєдналася до Європейського Союзу. Лише це чи щось подібне дало б інвесторам почуття повної безпеки. Але шанси на швидкий вступ є досить примарними. І насправді питання полягає не у тому, щоб позбавитися політичного ризику зовсім, а у тому, щоб його зробити прийнятним для інвесторів, щоб вони могли судити про Україну з її справжніх можливостей», - вважає директор регіонального центру Програми розвитку ООН Бен Слей.