Придністров’я хоче використати Україну для нелегальної торгівлі

Марія Щур Придністров’я хоче використати Україну для нелегальної торгівлі
Прага, 21 липня 2003 – У понеділок Придністров’я відкрило двері безмитній торгівлі з Україною, а наприкінці минулого тижня влада самопроголошеної республіки вирішила відгородилася від молдовських товарів, обклавши їх 100% митом. Оглядачі зазначають, що йдеться більше про політичні, ніж економічні кроки.

Придністров’я хоче використати територію України, щоб продовжувати нелегальну торгівлю, стверджують у Молдові. Цієї ж думки дотримуються і незалежні оглядачі. Як зауважує аналітик Вашингтонського Інституту Стратегічних та Політичних Досліджень Володимир Сокор, останній крок Придністров’я щодо вільної торгівлі з Україною продиктований бажанням продовжувати нелегальну торгівлю переважно з Росією через територію України:

“Більшість придністровської торгівлі припадає на Росію, тому вільний режим торгівлі з Україною означає лише, що Придністров’я хоче вільно перевозити свої товари територією України до Росії. Це просто спроба оминути торговельні обмеження, накладені Світовою Торговельною Організацією та Європейським Союзом. І зараз усе залежатиме від України, чи вона захоче діяти в межах міжнародного законодавства, включно з правилами СОТ, до якого Україна прагне долучитися, чи інтереси деяких скорумпованих українських офіційних осіб візьмуть гору”.

Володимир Сокор пояснив, що історія з придністровським експортом розпочалася ще 1996 року, коли Молдова за наполяганням Росії дозволила Придністров’ю використовувати свої митні документи. Але зі вступом до Світової Організації Торгівлі Молдові довелося скасувати це рішення, бо воно суперечило правилам СОТ. Тепер будь-яке придністровське підприємство, яке хоче експортувати свою продукцію, повинне зареєструватись у Кишиневі та отримати експортну ліценцію. Як зауважує аналітик, упродовж двох років Україна іґнорувала вимоги Молдови щодо єдиної митної печатки, але цього року Україна, яка сама є кандидатом на вступ до СОТ, вирішила погодитись з вимогами організації.

На думку молдовського аналітика, директора Центру Стратегічних Досліджень та Реформ, Анатолія Гудима, скасування мита у торгівлі з Україною, на противагу припиненню торгівлі з Молдовою, є політичним кроком.

«Це рішення, швидше, емоційне, ніж змістовне, і означає, що якщо ми спускаємо шлагбаум з боку республіки Молдови, то потрібно продемонструвати повну відкритість з боку СНД, з боку України, що включає і білоруські, і російські товари. У Придністров’ї імпорт і без цього рішення удвічі перевищує експорт, тож виникає запитання, де вони беруть гроші на імпорт. Це, перш за все, тіньова економіка та надходження від людей, що працюють за кордоном. Гроші, що заробляє Придністров’я, йдуть в Україну, зокрема до Одеси, і дуже цікавий канал – це Білорусь», - говорить молдовський незалежний експерт.

Західні фахівці називають джерела існування Придністровської республіки ще чіткіше. На думку Марка Ґалеотті, експерта британського аналітичного видання “Jane''s Intelligence Review”, ціла економіка Придністров’я будується на безкоштовному газі з Росії та контрабанді з і до України.