Сьогодні вранці подав заяву про відставку Міністр оборони Чеської Республіки Ярослав Тврдик

Оксана Пеленська Сьогодні вранці подав заяву про відставку Міністр оборони Чеської Республіки Ярослав Тврдик
Прага, 29 травня 2003 - Відставка міністра оборони - найважливіша подія на чеській політичній сцені. Та стверджувати, що вона є несподіванкою, було б неправильно. Міністр Ярослав Тврдик сьогодні тільки виконав те, що обіцяв і що погрожував зробити вже кілька днів.

Я.Тврдик: Своєю відставкою я не вимагаю вищого кошторису для армії на наступні роки. Я приймаю відповідальність за те, що реформування армії не закінчу. Я відчуваю проблеми в довірі між мною та армією, між мною та громадськістю.

Де відставка все ж виявилась сенсацією, так це в НАТО. Два дні тому генеральний секретар Альянсу Джордж Робертсон був у Празі і зустрічався з міністром оборони. Як він сьогодні зазначив, не було й натяку на відставку.

Головна причина такого кроку чеського міністра оборони в тому, що він не погоджується з можливими скороченнями бюджету армії. У цифрах це виглядає так: армія має отримати замість обіцяних 2,2% валового прибутку країни тільки 2%. Тобто, наступного року армія отримає замість обіцяних 2 мільярдів доларів США неповних півтора. Менший кошторис означає кінець реалізації нових військових проектів, навіть тих, що вже розпочались. Найбільше занепокоєння Міністра викликає оборона повітряного простору Чехії.

Відставка Міністра оборони Чехії є першою реакцією на новий план економії, який готує уряд. Кошти потрібні для забезпечення реформ у соціальній сфері, наприклад, для проведення пенсійної реформи. Кілька тижнів радились між собою міністри оброни і фінансів, і міністр оборони цей бій програв. Результат, на думку Ярослава Твдика, закриває армії дорогу до змін, а це означає, що Чехія не дотримає своїх зобов’язань, даних НАТО.

Чи ставить відставка міністра оборони під загрозу стабільність чеського уряду? Ось як коментує подію Міхал Мусіл, аналітик авторитетної празької газети ’’Лідове новіни’’:

М.Мусіл: Звичайно, відставка міністра Тврдика для уряду – річ неприємна, і звичайно, вона певним способом уряд дестабілізує. Однак вистоїть уряд чи ні - це залежатиме все ж від реформування соціальної сфери, від того, як цю реформу приймуть люди і як до неї поставляться партії владної коаліції. Тобто, якщо все ж уряд не вистоїть ( а я не виключаю, що це може статись восени), то буде це не через відставку міністра Тврдика.

Чеський прем’єр Владимир Шпідла сьогодні заявив, що заяву про відставку бере до уваги, але з рішенням не поспішатиме. Згідно з Конституцією Чеської Республіки, міністри уряду подають заяви про відставку президентові країни посередництвом голови уряду.