Після Балаклави настала черга демілітаризації озера Донузлав, де розташована найбільша українська військово-морська база

Володимир Притула Після Балаклави настала черга демілітаризації озера Донузлав, де розташована найбільша українська військово-морська база
Симферополь, 27 травня 2003 - В Криму влада і бізнес все активніше витісняють український флот, який тут дислокується. Схоже, що після Балаклави, з бухти якої вивели усі українські військові кораблі, настала черга демілітаризації озера Донузлав, де розташована найбільша військово-морська база ВМС України.

У понеділок кримська філія інформаційної агенції “Контекст-медіа” повідомила, що порт «Донузлав», розташований на північному заході Криму, буде переданий з управління Міністерства оборони України державному об’єднанню «Укрморпорт». Агенція з посиланням на поінформоване джерело у цій структурі пише, що зараз підготовлений проект відповідного рішення Кабінету Міністрів України. Місяць тому на Донузлаві побував голова Верховної Ради Криму Борис Дейч, який мав зустріч з міністром транспорту Георгієм Кирпою. Саме там вони обговорили перспективу перетворення Донузлава з військового об’єкту на потужний цивільний порт з нафтогаванню.

Порт Донузлав розташований на однойменному озері, з’єднаному з морем вузьким каналом. Поверхня озера не замерзає, що забезпечує цілорічну навігацію, його глибина сягає 27 метрів. Зараз тут розташована найбільша і найсучасніша на українському флоті Південна військово-морська база, якою до останнього часу командував нинішній головнокомандувач українського флоту Ігор Князь. Джерела у штабі ВМС України повідомили, що досі командування флоту було проти демілітаризації Донузлава, оскільки це поставить Військово-морські Сили України у вкрай складне становище. Як відомо, практично всі севастопольські бухти перебувають під контролем Чорноморського флоту Росії. Єдина у цій зоні Балаклавська бухта за нещодавнім розпорядженням президента Кучми буде остаточно демілітаризована. Тож у штабі ВМС висловлюють побоювання, що витіснення українського флоту із Криму серйозно вплине на боєготовність Збройних Сил України і позначиться на регіональній безпеці.

Втім, начальник прес-центру ВМС України у Севастополі Микола Савченко каже, що тут немає жодної офіційної інформації про можливість демілітаризації Донузлава, тож він не може це відповідно прокоментувати:

У кримському уряді це також не коментують, хоча у Міністерстві транспорту Криму повідомили, що автономія зацікавлена у реалізації інвестиційних проектів у слаборозвиненому північно-західному регіоні півострова. А саме цей проект нового порту під назвою “Таврида” передбачає інвестиції понад 2 мільярди американських доларів. Але на запитання, як поєднати комерційні інтереси з інтересами безпеки держави, поки що відповіді ніхто не дає.