Генеральна репетиція ради міністрів ЕС перед самітом в Афінах

Славко Волинський Генеральна репетиція ради міністрів ЕС перед самітом в Афінах
Люксембург, 14 квітня, 2003 - “Не чіпайте наші пенсії” ! З такими гаслами і вигуками зустріли нині міністрів закордонних справ країн-членів ЄС, які зібралися в Люксембурзі на сесію Ради міністрів ЄС. Глави дипломатичних відомств країн Євросоюзу зустрілись, щоб обговорити взаємодію у відбудові Іраку, розвиток відносин з Білоруссю, Молдовою і Україною після розширення Європейського союзу, стосунки з Росією.

Ось такий галас зчинили понад двісті євробюрократів у затишному Люксембурзі перед приміщенням, де відбувалось засідання Ради міністрів ЄС на рівні глав дипломатичних відомств країн Євросоюзу. Сесія стала свого роду генеральною репетицією перед самітом глав-держав Європейського Союзу, який розпочнеться в Афінах 16 квітня . Оскільки одне із ключових питань стосувалось відбудови поствоєнного Іраку , то Рада міністрів ЄС вирішила запросити в Афіни для обговорення цього питання Генерального секретаря Організації Об”єднаних Націй Кофі Аннана. Європейський Союз планує виділити для цієї мети понад один мільярд євро і претендує на роль координатора відбудови Іраку разом з іншими країнами на чолі з ООН.

Балкани стали другим питанням дискусій міністрів закордонних справ країн ЄС. Попри різний економічний рівень держав міністри зійшлись на думці ,що необхідно всі країни Балканського півострова, включаючи одну з найвідсталіших країн світу – Албанію, залучити до переговорів про асоційовану угоду. Таким чином після вступу у 1998 році до ЄС Румунії і Болгарії , за якийсь час у Європейський союз увійдуть ще п”ять країн: Хорватія, Боснія-Герцеговина , Македонія,Сербсько-Чорногорська федерація і Албанія.

Чимало уваги міністри приділили створенню нових форм відносин з майбутніми сусідами ЄС:Білоруссю, Молдовою і Україною . Хоча заступник міністра закордонних справ Великобританії Деніс Мак Шейн зауважив, що з майбутніми північними сусідами не завжди легко вести діалог. У цьому контексті він зняв стружку з України , сказавши, що з Києвом тяжко обговорювати питання в царині законодасвтва та свободи преси. Міністр закордонних справ Греції Йоргіо Папандрео назвав це “політикою сусідства”.

Калінінград. Перша фаза переговорів з Росією про транзитний переїзд громадян Росії між Калінінградською областю і основною частиною Російської федерації завершена. Однак, як зауважив головуючий сесії пан Папандрео пошуки спрощеного проїзду через Литву продовжується. Поки сторони домовились про забезпечення подорожуючих спеціальними перепустками.