Чому соціологам важко передбачити результати виборів

Чому соціологам важко передбачити результати виборів
Прага, 2 жовтня 2002 – У Європі триває гаряча виборча пора. За кілька днів чи місяців до виборчих дільниць прийдуть громадяни Латвії, Босні – Герцеґовини, Ірландії, Туреччини й Австрії. Щойно підбили підсумки голосування в Словаччині, Сербії, Німеччині, Швеції та Македонії. Вже стало традицією, що під час виборів заробляють собі на хліб і соціологи. Але попри найсучасніші методики опитувань вони нерідко помиляються, і день виборів стає сюрпризом.

Якщо підрахувати кількість помилок, що їх роблять соціологи, то дивно, що вони взагалі коли-небудь вгадують результати голосування. У відповідь звучить такий аргумент – це респонденти не кажуть правди, чи просто не хочуть зізнаватися, кого насправді підтримують, особливо коли йдеться про радикальних політиків. Минулими вихідними в Сербії націоналістичний лідер Воїслав Шешель здобув на виборах майже вдвічі більше голосів, ніж передбачали соціологи.

Соціологічні центри спеціально слідкують, щоб учасники опитувань віддзеркалювали структуру населення, і для цього використовують дані переписів. Там є інформація про вік, стать, те, чи мають люди роботу тощо. Але й така статистика дуже швидко старіє.

Не застраховані від помилок і ті, хто проводить телефонні опитування, пояснює Радіо Свобода британський соціолог Роджер Мортімер: "Найбільша проблема – це те, що прихильники однієї партії охочіше дають інтерв’ю чи бувають удома, коли до них телефонують. Якщо це не усвідомити і не враховувати, то звісно, що будуть і перекручені результати".

Наступна проблема – що робити зі значною частиною електорату (подекуди йдеться про 20 відсотків,) які роблять вибір останньої хвилі. Ба більше: соціологам багато де забороняють оприлюднювати дані опитувань за кілька днів, а то й, як у Словаччині, за два тижні до виборів. Мовляв, така інформація може вплинути на вибір людей.

Німецький соціолог Вольфґанґ Донсбах каже, що якби такі правила існували в Німеччині, то там би ніхто не зміг би передбачити перемоги соціал-демократів і зелених – адже скандал довкола їхніх конкурентів розгорівся незадовго до дня голосування.

Неточності породжують іще одне питання – чи соціологам узагалі можна довіряти. Вадим Тудор, який нещодавно зайняв друге місце на президентських виборах у Румунії, переконаний, що саме соціологи навмисне зменшували кількість його прихильників.

Відомі й історії про нібито соціологічні фірми-одноденки, що їх створюють піарники тільки на час виборів на підтримку конкретної політичної сили. Щоправда, серйозні соціологи відповідають, що їх така критика не стосується. Вони мають той фах, де репутація дорожча за гроші.