США – Ірак

США – Ірак
Прага, 5 вересня 2002 – Президент США Буш продовжує зусилля з метою заручитися підтримкою конгресу США і Ради безпеки ООН у справі воєнної акції в Іраку. За словами Буша, проблема полягає не в поверненні міжнародних інспекторів до Іраку, а в потребі усунення від влади Саддама Хусейна, режим якого продовжує розробляти зброю масового знищення в тому числі ядерну.

Під час зустрічі в середу з лідерами обох палат конгресу США президент Буш виклав головні аргументи – чому Сполучені Штати повинні усунути режим Саддама Хусейна від влади. Головна причина, за словами президента США, є та, що Багдад продовжує розробляти зброю масового знищення, в тому числі ядерну, залишаючись загрозою для міжнародної спільноти. Тому слід домагатися не повернення міжнародних інспекторів до Іраку, а усунення режиму Саддама Хусейна.

Президент Буш має намір переконати також європейських союзників і Раду безпеки ООН врешті погодитися на воєнний удар по Іраку. У суботу Буш матиме зустріч у Кемп-Дейвіді із прем’єр-міністром Великобританії Тоні Блером, який без особливих застережень і відразу підтримав ідею заміни іракського керівництва шляхом воєнної акції. Пізніше президент Буш має намір по телефону обговорити справу воєнної акції з лідерами Росії, Китаю, Франції та інших країн. При цьому оглядачі підкреслюють, що, попри розбіжності між адміністрацією США й урядами європейських країн, населення цих країн насправді підтримує потребу усунення режиму Саддама Хусейна. Згідно з усними опитуваннями, 65 відсотків американців висловилися за воєнний удар проти Іраку і приблизно 60 відсотків європейців. Опитування проведено у Великобританії, Франції, Німеччині, Польщі й Голландії.

Наступного тижня президент Буш виступить у цій справі на сесії генеральної асамблеї ООН у Нью-Йорку.

На думку оглядачів, які цитують лідера сенатської більшості Тома Дашла, конгрес США дасть згоду на воєнну акцію. У середу, виступивши перед журналістами після зустрічі в конгресі із президентом Бушем, Дашл заявив, що конгрес може ухвалити резолюцію у цій справі. Лідер сенатської меншості, республіканець Трент Лот погодився з цією заявою, заявивши, що це може статися у жовтні.

Оглядачі підкреслюють, що найсильнішого опору проти воєнної акції в Іраку слід очікувати з боку арабських країн. У середу Генеральний секретар Ліги арабських країн Амр Муса під час наради в Каїрі закликав міністрів закордонних справ цих країн запротестувати проти воєнної акції. Тим часом численні арабські країни закликають Багдад негайно погодитися на повернення міжнародних військових інспекторів, щоб відвернути можливий воєнний удар.