Багдад пробує домовитися з Кофі Ананом...

Багдад пробує домовитися з Кофі Ананом...
Прага, 3 вересня 2002 – Проблема контролю за іракськими озброєннями набирає нового розвитку після зустрічі у вівторок у Йоганнесбурзі віце-прем’єра Іраку Таріка Азіза з генеральним секретарем ООН Кофі Анан.

Віце-прем’єр уряду Іраку Тарік Азіз на зустрічі з генеральним секретарем ООН Кофі Ананом у Йоганнесбурзі на самміті Землі повторив позицію свого уряду про те, що він нібито готовий розглянути пропозицію щодо повернення згаданих експертів ООН до Іраку у рамках загального врегулювання ситуації на Близькому Сході. Тарік Азіз заявив, що «необхідно розглянути питання про санкції, про триваючу агресію, про загрози війни. Давайте вирішувати всі ці питання у комплексі. У стосунках між Іраком і ООН немає кризи. Проблем – у стосунках з Америкою» і додав:

«Ми розглядаємо загрози /із боку США/ дуже серйозно. Це є наш обов’язок. Ми дивимося на це реально і робимо все для захисту нашої держави».

Сам Кофі Анан, зокрема, сказав журналістам:

«Досвід з інспекторами і перевірками змушує іракців потребувати гарантій що ситуація буде цього разу іншою, також враховуючи загрозу воєнної акції, Азіз не певен що щось зміниться з допуском інспекторів.»

Зі свого боку представник президента Джорджа Буша, котрий також присутній на конференції у Йоганнесбурзі, поставився до заяви Азіза досить скептично, підкресливши, що, як доводить досвід, на слова іракських офіційних осіб покладатися не можна. А тим часом представник Білого дому Арі Фляйшер заявив, що Ірак змінює свою позицію з проблеми інспекторів частіше, аніж Саддам Хусейн змінює бункери. Разом із тим Ассошіейтед Пресс повідомило, що держсекретар США Колін Пауел змушений був вислуховувати в Йоганнесбурзі критику з боку лідерів низки країн світу щодо загрози військового удару по Іраку з боку його країни.

Тим часом, міністр закордонних справ Іраку Наджі Сабрі, у виступі по російському телебаченню повторив йоганнесбурзькі заяви Азіза. Сабрі також зустрівся перед цим із керівником російського МЗС Ігорем Івановим, котрий знову підкреслив, що Москва виступає проти застосування сили щодо Іраку.