Васильківська справа

Васильківська справа
Васильків, 14 січня 2002 - Громада Василькова, що на Київщині, відвоювала ще один щабель на шляху поступу до демократії і народовладдя: Верховний Суд України відмінив вирок Васильківського народного суду і ухвалив негайно звільнити з-під варти юриста, активіста Українського народного руху, правозахисника Леоніда Ковальчука, якого торік було ув’язнено на три з половиною роки за сфабрикованою справою “про незаконне володіння зброєю”.

Історія Леоніда Ковальчука - яскрава і водночас трагічна сторінка у розвитку демократичних процесів на Київщині. Вона тісно пов’язана зі справою незаконного усунення від обов’язків всенародно обраного міського голови Василькова Валерія Поповича, якому ті ж судові інстанції Василькова інкримінували зловживання службовим становищем, і якого невдовзі суд сусідньої області виправдав за відсутності складу злочину.

Тепер ось “васильківська Феміда”, котра виконувала прямі вказівки голови облдержадміністрації Анатолія Засухи та його дружини нардепа Тетяни Засухи і не зважала на дух і букву закону, одержала чергового гучного ляпаса.

Леоніда Ковальчука, котрий був організатором громадського об’єднання “Київщина – без Засух!” і який звинуватив міську владу Василькова у фальсифікації виборів міського мера, виправдано.

У п’ятницю Леонід Ковальчук все ще перебував у виправно-трудовій колонії Загального режиму № 59, що в Піщанському районі Вінницької області. Рідні Ковальчука повідомили, що він у медичній частині колонії. Мимоволі закралася підозра, що його вирішили перед тим, як випустити на волю, “підгодувати”.

Хоч, як це не дивно, зважаючи на українську дійсність, я помилився. Ось що зазначив про своє перебування у медичній частині колонії Леонід Ковальчук:

“Це абсолютне добросовісне ставлення медперсоналу до виконання своїх обов’язків. Це зовсім інші умови, ніж я мав на Лук’янівці.”

Наша пильна увага до долі Леоніда Ковальчука була висвітлена у матеріалах програм “Україна регіональна”, “Права людини-українська реальність”, яку веде наш колега Сергій Набока. Ці передачі, за словами Леоніда Ковальчука, допомагали йому навіть за гратами.

Про подальший розвиток подій довкола “Васильківської справи” ми будемо повідомляти.