Українські моряки беруть участь у міжнародних військово-морських навчаннях

Українські моряки беруть участь у міжнародних військово-морських навчаннях
Севастополь, 11 червня 2001 - Військово-морські навчання "Кооператив партнер-2001", що традиційно проводяться в рамках програми НАТО "Партнерство заради миру", почалися в понеділок в акваторії грузинського порту Поті. У маневрах від України бере участь великий десантний корабель українських Військово-морських сил "Костянтин Ольшанський" і взвод морських піхотинців.

Навчання "Кооператив партнер-2001" триватимуть до 23 червня. Перша фаза пройде в грузинському порту Поті, а друга – у східній частині Чорного моря. Як повідомляє прес-центр українського флоту, у маневрах, окрім моряків ВМС України також беруть участь представники Збройних Сил Азербайджану, Болгарії, Грузії, Греції, Італії, Румунії, США, Туреччини, Франції і Швеції, а також постійно діючих ударних з'єднань НАТО в Середземному морі і штабу ВМС Північно-Атлантичного Альянсу у Південній Європі.

За повідомлення речника українського флоту капітана 2-го рангу Миколи Савченка, темою навчань є проведення миротворчої операції з підтримки миру і надання гуманітарної допомоги країні, яка постраждала в результаті стихійного лиха. В перебігу морської фази пройдуть артилерійські стрільби по морським цілям, тренування з тактичного маневрування, передачі вантажів на ходу, пошуково-рятувальних заходів, протимінній і протиповітряній обороні, боротьбі за живучість корабля, контролю судноплавства. Під час берегової фази буде відпрацьовано висадку з десантних кораблів на необладнане узбережжя морської піхоти, в тому числі – із застосуванням гелікоптерів. Морські піхотинці супроводжуватимуть гуманітарні вантажі, проводитимуть розмінування, розгорнуть та охоронятимуть табір для потерпілих, а військові медики надаватимуть медичну допомогу.

У навчаннях задіяно 39 кораблів, катерів і допоміжних суден, 18 літаків, 7 вертольотів, підрозділи морської піхоти загальною чисельністю до 800 осіб. Болгарія і Румунія нададуть інженерні групи, а Франція – польовий шпиталь. Загалом – понад 4 тисячі військовослужбовців з 11 країн. Росіяни знову відмовилися від участі. Зате, на відкритті навчань був присутнім представник Абхазії, що президент Грузії Едуард Шеварнадзе розцінив як “фактор довіри".

Українські моряки повернуться до Севастополя 25 червня.