Ірак: санкції і гуманітарна програма

Ірак: санкції і гуманітарна програма
Прага, 1 червня 2001 - Раді безпеки ООН не вдалося ухвалити проекту нової резолюції у справі санкцій проти Іраку до кінця травня, як було заплановано. У четвер постійні члени ради безпеки вирішили продовжити чинність гуманітарсної програми для Іраку «нафта за харчі» ще на один місяць і за цей час знову продискутувати санкції, впроваджені 90-го року за агресію іракських військ проти Кувейту.

Троє постійних членів ради безпеки ООН із п’яти, тобто Росія, Китай і Франція висунули низку застережень щодо проекту резолюції, запропонованого кілька тижнів тому Сполученими Штатами і Великобританією. Новий проект передбачав скасування обмежень на ввезення до Іраку харчових продуктів і товарів для цивільних потреб, проте передбачав водночас посилення контролю над імпортом зброї, устаткування і сировини, які можна було б використовувати у військовій промисловості. Згідно з цим проектом, ООН мала би установити чіткіший контроль над експортом іракської нафти за гуманітарною програмою «нафта за харчі» і за використанням виручених від продажу коштів, які мали би використовуватися для закупівель товарів, ліків і продовольства для населення. Проект резолюції передбачав також обов’язкове повернення до Іраку міжнародної військової інспекції для контролю над військовими підприємствами, які, згідно з підозріннями фахівців, розробляють зброю масового знищення.

У зв’язку із запереченнями проти проекту резолюції, запропонованого США і Великобританією, зокрема з боку Росії, усі 15 членів ради безпеки зійшлися на тому, щоб продовжити дискусії у справі модифікації санкцій протягом наступного місяця.

Іракський посол при ООН Аль-Дурі у четвер заявив журналістам, що Багдад ніколи не погодиться із пропозиціями США і Великобританії. Ірак при цьому домагається цілковитого скасування санкцій. Режим Саддама Хусейна вже протягом двох з половиною років відмовляється допустити міжнародних інспекторів на свої військові заводи, блокуючи таким чином скасування санкцій і посилюючи підозріння фахівців, що Багдад продовжує розробку на цих підприємствах ядерної, біологічної та хімічної зброї.

Минулого року створено нову групу міжнародних інспекторів, до складу якої входять 180 військових фахівців з різних видів озброєння і яка мала би заступити попередню. Завдання цієї групи, яка донині даремно чекає на виїзд до Іраку, оглядачі вважають надзвичайно тяжким. У випадку, якби навіть режим Саддама Хусейна погодився на відновлення інспекції (у що мало хто вірить), ця група, по суті, мала би недопустити до розробки в Іраку зброї масового знищення і до поновного озброєння іракської армії, яка знову могла би створити загрозу для сусідніх країн. Тому скептично настроєні оглядачі не передбачають вирішення іракської проблеми принаймні на найближчий час.