Криворіжсталь виконує зобов’язання попри тиск?

Київ – Власник «Криворіжсталі», найбільшого металургійного підприємства в Україні, компанія «АрселорМіттал» упродовж 5 років повністю виконує інвестиційні зобов’язання і є прикладом для всієї галузі. Із такою спільною заявою виступили в понеділок представники Фонду держмайна, парламентської більшості та керівники підприємства. Утім експерти та деякі депутати говорять про наміри реприватизації та тиск на «Криворіжсталь» з боку попередніх власників.
Металургійний комбінат «АлселорМіттал Кривий Ріг», більше відомий як «Криворіжсталь», перевірили Фонд держмайна (ФДМ) та спеціальна депутатська комісія. Результати перевірок оприлюднив у понеділок директор департаменту ФДМ Юрій Нікітін.

«Попередні підсумки: умови договору – виконуються. За п’ять років у модернізацію інвестовано 540 мільйонів доларів. Триває реконструкція коксових батарей, запущено систему обігу води – це дає змогу зменшити викиди та стоки. Для виконання соціальних зобов’язань останні 5 років ми активно працюємо і з профспілками», – зазначив Юрій Нікітін.

Представник ФДМ констатує, що «Криворіжсталь» залишається одним із найбільших забруднювачів повітря у Кривому Розі, однак якщо підприємство виконає своє зобов’язання із заміни мартенівського виробництва на більш сучасні технології, то його викиди зменшаться уп’ятеро.

300 безкоштовних квартир і … неповернений ПДВ

«Криворіжсталь» – єдине із металургійних підприємств України, яке будує безкоштовне житло для своїх працівників, заявив директор департаменту компанії із соціальних та загальних питань Олександр Зозуля. Однак, за його словами, комбінат працює в умовах безперервних перевірок та неповернення ПДВ.

«Ми – загартовані перевірками: за останні 5 років Фонд держмайна перевіряв нас 21 раз, інші контролюючі органи – близько 500 разів. Утім на сьогодні ми змогли виконати всі зобов’язання, – зауважує Олександр Зозуля. – Збудували для працівників 308 квартир, будуємо ще 285, виділяємо на соціальний розвиток більше, аніж піввідсотка від вартості реалізованої продукції. У 2011 році плануємо вкласти в соціальну сферу загалом 303 мільйони гривень».

Підтверджує це і учасник перевірки «Криворіжсталі», депутат від КПУ Євген Мармазов. Утім, за його словами, не виключено, що на підприємство тиснуть ті, кому вигідна його реприватизація та невигідне запровадження високих соціальних стандартів у галузі.

«Податкова вимиває обігові кошти: держава заборгувала «Криворіжсталі» 2,3 мільярда гривень. А це 45 відсотків від загального обсягу неповернення ПДВ у країні. Перевірки із заводу не виходять. Як працювати заводу, коли на нього приїжджають 60 осіб перевіряльників? Не виключено, що думають про реприватизацію підприємства. Адже Криворіжсталь – біла ворона, і треба пояснювати робітникам інших підприємств галузі, чому там краще, а в них – гірше», – підсумував депутат.

Реприватизація Криворіжсталі: бути чи не бути?

Найближчим часом повторна приватизація «Криворіжсталі» малоймовірна, але на підприємство продовжуватимуть тиснути, впевнений екс-голова фонду Держмайна, заступник голови парламентської комісії з питань приватизації Олександр Бондар.

«Спроби реприватизувати «Криворіжсталь» робитимуться увесь час, поки перебуватимуть при владі люди, які 5 років тому її втратили. Це матиме украй негативні наслідки для міжнародного іміджу держави, для залучення іноземних інвестицій. А те, що всі інвестиційні зобов’язання там виконуються краще, аніж на всіх підприємствах галузі – це факт, доведений неодноразовими перевірками спеціальної парламентської комісії», – говорить Олександр Бондар.

Він прогнозує, що неповернення підприємству ПДВ та рекордна кількість перевірок «Криворіжсталі» матимуть місце і надалі.

Тиск, який відчуває підприємство не пов’язаний із намірами його реприватизувати, вважає економіст Олександр Пасхавер.

«Перше, що спадає на думку: тиск податкової інспекції на «Криворіжсталь», зокрема, неповернення ПДВ – поширюється не лише на неї, а на всіх «не наших» – тобто, на бізнес, чиї власники не наближені до чинної влади», – зазначає економіст .

Металургійний комбінат «Криворіжсталь» був приватизований у 2004 році, його власниками стали консорціум «Інвестиційно-металургійний союз», який пов’язують із Рінатом Ахметовим, та корпорації «Інтерпайп» Віктора Пінчука. У 2005 році суд визнав приватизацію незаконною, держава повернула собі підприємство і повторно продала його за 24,2 мільярда гривень компанії «Арселор Міттал Стіл», яка нині вважається найбільшою металургійною корпорацією світу.