Закриття старих АЕС у Німеччині матиме юридичні наслідки

Блок B, АЕС Бібліс, НІмеччина

Одна з найбільших у Європі енергетичних компаній – німецька RWE – не захотіла миритися із примусовим закриттям своєї атомної електростанції та звернулася з позовом до суду. На думку оглядачів, компанія має непогані шанси виграти процес. Водночас, як засвідчив Ганноверський індустріальний ярмарок, майбутнє саме за безатомною енергетикою.
Через атомну катастрофу в Японії уряд Німеччини кілька тижнів тому ухвалив тримісячний мораторій на роботу найстаріших атомних електростанцій. Це означає відключення семи із сімнадцяти АЕС. Висловлюється сумнів, що після завершення мораторію відключені реактори колись знову запрацюють. Цей час планується використати для перевірки стандартів безпеки на реакторах.

Газета Financial Times Deutschland підрахувала, що кожен день простою атомної електростанції обходиться компанії-операторові щонайменше в один мільйон євро. Не дивно, що концерн RWE вирішив вступити у відкриту конфронтацію з державою і подав до суду: мовляв, рішення про закриття АЕС є неправомірним. Крім того, з огляду на високі стандарти безпеки керівництво компанії не бачить підстав для такого негайного закриття.

«Наші електростанції є найбезпечнішими в Європі. Хоча ми готові пройти й подальше тестування. Це те, що суспільство від нас очікує», – заявив у розмові з телекомпанією ZDF речник енергетичного концерну RWE Фолькер Гек. Він наголосив також, що керівництво концерну завжди визнавало, що останнє слово за політикою, і тому готове виконувати всі вимоги щодо стандартів безпеки, які висуватимуться в майбутньому.

Струм почав дорожчати

Після відключення в Німеччині низки старих атомних електростанцій енергетичні компанії вимушені імпортувати струм, щоб забезпечити його стабільне постачання – передусім із Франції та Чехії. За даними керівниці Федерального союзу енергетичного та водного господарства Гільдеґард Мюллер, ціни на електроенергію в Німеччині почали зростати. Тому вона закликала використати час мораторію для пошуку консенсусу між політикою, суспільними групами та, звичайно, енергетичними компаніями.

Анґела Меркель
Показовим у цьому сенсі став Ганноверський промисловий ярмарок. Відновлювані джерела енергії – його головна тема. Виникає питання, чи здатна енергія сонця, води й вітру замінити атомну енергію.

Канцлер Німеччини Анґела Меркель закликала об’єднати зусилля заради вирішення цієї проблеми.

«Я запрошую всіх і передусім німецьку промисловість, але й також усіх громадян, рухатися спільним шляхом. Той, хто виступає за розбудову відновлюваних джерел енергії, повинен також підтримати й розбудову відповідної інфраструктури», – заявила Меркель під час відкриття Ганноверського ямарку.

За словами представників економіки, необхідні технології вже існують, бракує лише політичного рішення й інвестицій. На думку експертів, Німеччина має потенціал, щоб через 10–15 років повністю відмовитися від атомної енергії.