Викрадений в Україні палестинець не визнає вини перед Ізраїлем

Викрадений в Україні палестинець Дірар Абу-Сісі вперше з’явився сьогодні на людях, поставши перед судом у місті Петах-Тіква в Ізраїлі, і заявив журналістам, що він ні в чому не винен і що його викрали «безпідставно».

Він також сказав, що нічого не знає про Ґілада Шаліта, ізраїльського військовослужбовця, якого чотири з половиною роки тому викрав і досі утримує в невідомому місці владний у Смузі Гази радикальний войовничий палестинський рух «Хамас». Версію про можливу причетність Абу-Сісі до справи Шаліта як причину його арешту висунуло днями німецьке видання Der Spiegel.

Суд продовжив термін попереднього утримання Дірара Абу-Сісі під вартою до вівторка. Як сказала його адвокат Смадар Бен-Натан, її повідомили, що до того часу йому мають висунути звинувачення, але не уточнила, які вони можуть бути.

Сьогодні ж міністр оборони Ізраїлю Егуд Барак заявив на Ізраїльському радіо, що Дірар Абу-Сісі не причетний до викрадення й утримання Ґілада Шаліта прямо, але має цінну «внутрішню інформацію» про дії «Хамасу», яка стосується не тільки долі військового, але й багатьох інших питань. Міністр назвав арешт 42-річного технічного директора єдиної в Смузі Гази електростанції «виправданим».

Учора про причетність Дірара Абу-Сісі до «Хамасу» заявляв прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу.

Тоді ж агентство Reuters наводило дані неназваних власних джерел у Смузі Гази, які заявляли, що Дірар Абу-Сісі не є симпатиком «Хамасу».

Сьогодні агентство Associated Press цитує сусідів і колег Абу-Сісі, що він таки був прихильником «Хамасу», бо мав таку високу посаду в життєво важливій для влади цього руху електростанції.

Дірар Абу-Сісі зник в Україні в середині лютого, коли він прибув туди з дружиною-українкою, щоб оформити документи на постійне мешкання в Україні. Аж через місяць Ізраїль підтвердив, що вже наступного дня він був в ізраїльській в’язниці. Причини й обставини його викрадення досі достеменно не відомі.