Не про Україну. Про що сперечались кандидати у віцепрезиденти США на дебатах

Волц та Венс порушили багато питань, але України серед них не було

Перші і єдині дебати між кандидатами у віцепрезиденти США – відбулися. Зазвичай вони не мають значного впливу на результати виборів і не привертають багато уваги, але не цього разу. Зробив їх такими цікавими Дональд Трамп, який відмовився взяти участь у ще одних дебатах з Камалою Гарріс. Так дебати між кандидатом у віцепрезидети США від Демократичної партії Тімом Волцом і кандидатом у віцепрезиденти від Республіканської партії Джей Ді Венса стали останніми у президентських перегонах, спрогнозувати результати яких зараз не береться ніхто.

Волц та Венс зачепили багато тем, важливих для американців і партій, які вони представляють: нелегальна міграція, аборти, дефіциту житла, володіння зброєю. Однак була важлива тема, яку кандидати у віцепрезиденти не зачепили – і це Україна. Головне про дебати зібрали Голос Америки та Російська служба Радіо Свобода.

Ні слова про Україну

Дебати між кандидатом у віцепрезиденти США губернатором Міннесоти демократом Тімом Волцом та сенатором від Огайо республіканцем Джей Ді Венсом відбулися за 35 днів до президентських виборів.

Вони були, найімовірніше, останньою найбільшою подією передвиборчої кампанії, останньою можливістю для представників двох партій звернутися до багатомільйонної телевізійної аудиторії, оскільки кандидат у президенти від Республіканської партії Дональд Трамп відмовився від запрошення провести другі дебати з кандидатом у президенти від Демократичної партії Камалою Гарріс.

Люди дивляться дебати по телевізору у барі на Мангеттені у Нью-Йорку, 1 жовтня 2024 року

Протягом більш ніж півторагодинних дебатів кандидати у віцепрезиденти зачепили різні теми – нелегальної міграції, глобального потепління, дефіциту житла, володіння зброєю, інфляції, репродуктивних прав жінок, дорожнечі ліків, загрози демократії у Сполучених Штатах.

Але обидва кандидати постійно поверталися до тез, які, за опитуваннями, приносять їм найбільші очки серед виборців. Джей Ді Венс покладав провину за багато проблем у країні на нелегальних мігрантів, мільйони яких безперешкодно, за його словами, перетинали кордон Сполучених Штатів, коли Камала Харріс відповідала в адміністрації Байдена за безпеку кордону. Тім Волц засуджував Дональда Трампа та республіканців за спробу позбавити жінок права на аборти.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Дебати у США: Гарріс пішла в атаку і, схоже, перемогла Трампа

Один з найбільш яскравих моментів дебатів стався під кінець, коли Джей Ді Венс уникнув прямої відповіді на запитання Тіма Волца, чи Дональд Трамп програв президентські вибори 2020 року, заявивши про те, що він дивиться в майбутнє. За його словами, цензура в соціальних мережах, спроби заглушити голоси незгодних з офіційною політикою є найбільшою небезпекою американської демократії.

«Це вбивча відмова відповідати», – парирував відповідь опонента кандидат у віцепрезиденти від Демократичної партії.

Дебати майже були майже повністю присвячені внутрішнім проблемам країни. Кандидати у віцепрезиденти зачіпали тему конфлікту на Близькому Сході. Першим питанням, поставленим під час дебатів, було про те, чи підтримують кандидати ідею запобіжних ізраїльських ударів по Ірану. Обидва кандидати ухилилися від відповіді на це запитання. А от тема російського вторгнення в Україну не порушувалася зовсім.

Дивіться трансляцію дебатів на каналі CBS News наживо з перекладом українською:

Перші реакції на «заключні аргументи»

Перша реакція на дебати була стримана. Коментатори загалом погоджуються, що кандидат від Республіканської партії виглядав більш впевненим перед телекамерами за свого суперника.

Як каже в інтерв'ю New York Times глава групи «Кампанія за прогресивні зміни» Едам Грін, Джей Ді Венс «був спокійним та дисциплінованим». Це, за його словами, нагадування демократам про те, що Трамп може виграти.

Разом з тим, дебати кандидатів у віцепрезиденти, як правило, не відбиваються на результаті президентських виборів. Головна мета їхніх учасників – не завдати шкоди партнеру за номінацією, кандидату у президенти. На думку спостерігачів, із цим завданням Тім Волц впорався.

За першими враженнями оглядачів, Венс мав більш впевнений вигляд

Цього разу дебати привернули значну увагу, бо є останніми в дуже конкурентних перегонах.

«Хоча і йдеться про кандидатів у віцепрезиденти, ці дебати певним чином стануть заключними аргументами», – пояснював напередодні дебатів Алан Шрьодер, експерт з президентських дебатів в коментарі АР.

Зазвичай дебати кандидатів у віцепрезиденти передують заключним дебатам кандидатів у президенти. Однак Трамп та Гарріс не планують дебатувати знову, тому ці дебати – були останньою нагодою порівняти кампанії у невідредагованому і прямому протистоянні перед виборами.

Дивіться також: Як візит Зеленського використали у виборчій кампанії США

Ілейн Кеймарк, старша дослідниця Інституту Брукінгса, зазначає, що конкуренція на цих виборах запекла і жоден з кандидатів не має значної переваги в ключових штатах.

«Майже ніколи дебати віцепрезидентів не схиляють виборців у той чи інший бік, так само, як і президентські дебати. Однак цей рік – особливо цікавий, тому що ці перегони – дуже близькі за показниками у сімох штатах-гойдалках. Відрив між провідними кандидатами – у межах статистичної похибки. Тому ми не знаємо, що саме може схилити чаші терезів в один чи інших бік», – зазначив Кеймарк в інтерв'ю Голосу Америки.

До цих перегонів як Венса, так і Волца мало знали на загальнонаціональному рівні американської політики. Венс менше двох років прослужив у Сенаті США, а Волц був губернатором Міннесоти. Оглядачі прогнозували, що за Венсом будуть слідкувати більше через вік кандидата в президенти. Якщо Трампа оберуть, він стане найстаршим президентом в історії США.

Президентські вибори у США заплановані на 5 листопада цього року. На пост лідера країни претендують колишній президент США Дональд Трамп від Республіканської партії та чинна віцепрезидентка Камала Гарріс від Демократичної партії.