Поставки Shahed-136 до РФ. Рада засудила дії Ірану і закликала уряд негайно опрацювати розірвання дипвідносин

Депутати закликали Тегеран негайно припинити постачання зброї Росії, а також продемонструвати відповідальність та готовність до змін у своїй політиці

Верховна Рада ухвалила заяву про засудження сприяння Іраном збройній агресії проти України.

«За» ухвалення відповідної постанови №8133 проголосували 303 депутати.

«Верховна рада наголошує, що останні рішення Ісламської Республіки Іран щодо постачань зброї до РФ покладають на Іран відповідальність за наслідки збройної агресії РФ проти України; ці рішення також дедалі більше руйнують двосторонні відносини між Іраном та Україною », – йдеться у заяві.

Депутати закликали Тегеран негайно припинити постачання зброї Росії, а також продемонструвати відповідальність та готовність до змін у своїй політиці.

«Рада закликала уряд скасувати всі чинні двосторонні договори між Україною і Іраном, якими передбачено лібералізацію візового режиму.. внести пропозиції щодо застосування санкцій проти фізичних та юридичних осіб Ірану…негайно опрацювати питання розірвання дипломатичних відносин між Україною та Іраном», – додається у заяві українського парламенту.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба 18 жовтня звернувся до президента Володимира Зеленського із пропозицією розірвати дипломатичні відносини між Україною та Іраном.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Порушення ембарго: США, Велика Британія і Франція говоритимуть про іранські дрони на Радбезі ООН

17 жовтня після масованої російської атаки дронами-камікадзе іранського виробництва глава МЗС повідомив, що закликав міжнародних партнерів запровадити санкції щодо Ірану.

«Терпець урвався. Ми слухали дуже довго різні пояснення, різні аргументи, але правди не сховаєш, і ця правда сьогодні прилетіла в будинки міста Києва», – наголосив Дмитро Кулеба та додав, що такі санкції мають стати сигналом для усіх країн, до яких Росія звертається по військову допомогу.

Пізніше того ж дня Міністерство закордонних справ оприлюднило офіційну заяву, в якій вказало на співучасть Ірану в злочинах Росії проти України і закликало Тегеран негайно припинити постачання будь-якої зброї РФ.

За даними українського командування, Росія могла отримати від Ірану сотні Shahed-136. В українській розвідці заявили, що Росія замовила в Ірану замовила 1750 дронів – це була перша партія, після якої були нові замовлення. Іран заперечує постачання дронів-каміказде для російської армії.

Shahed-136 – дрон-камікадзе, який виготовляє Іран. Дальність його польоту складає 2000 кілометрів.