Одна з технік «лікування» психічнохворих. У Донецьку зник полонений хлопець

Григорій Сінченко вперше потрапив у полон у 2016 році. Вдруге бойовики полонили його восени 2019-го

Російські гібридні сили оголосили у розшук жителя Донецька Григорія Сінченка, якого самі ж вдруге взяли у полон восени минулого року. За словами мами хлопця Тетяни Гуленко, з жовтня 2019-го бойовики угруповання «ДНР» незаконно утримували Григорія в одному із ізоляторів тимчасового тримання (ІТТ) в Донецьку. Втім, ця інформація є неточною: бойовики не пускають до Григорія адвоката та не підтверджують його у списках на обмін.

Чому бойовики шукають хлопця, якого полонили понад пів року тому?

Садна, синці та опіки. Так на відео, що його опублікували бойовики, виглядає 29-річний мешканець Донецька Григорій Сінченко. За словами його мами Тетяни Гуленко (вона психіатр), опіки на обличчі сина характерні для однієї з технік «лікування» психічнохворих, яку вже давно не використовують медики, проте, під час допитів використовують бойовики.

«Я, – каже Тетяна, – збільшила фото, що його у відео «розшуку» показують бойовики, і була шокована станом сина. Та й, чесно кажучи, не вірю, що Гриша міг вибратися з ІТТ – там же купа охорони і ніхто так просто не пересувається. Бойовики обіцяють винагороду за сина, називають його особливо небезпечним хлочинцем, але це не так. Просто мій син – патріот».

Так Григорій виглядає на відео бойовиків, що його транслюють у Донецьку

Мати побоюється, як би бойовики не намагалися видати за втечу вбивство сина.

«Сусіди будинку, де жила моя мама, – підсумовує Тетяна, – кажуть, що на днях до нас приїздили декілька машин із озброєними людьми. Я сподіваюся, що Григорія насправді шукають, а не вбили, а потім вигадали історію з нібито втечею, щоб приховати злочин».

Вперше бойовики взяли Григорія у полон ще у 2016 році. Російські гібридні сили звинуватили хлопця у роботі на користь України, але звільнили під час великого обміну в грудні 2017-го. Вже на мирній території країни Григорій розповів мамі, що його підвішували наручниками, били до втрати свідомості та пропускали крізь тіло численні розряди струму Під час одного з катувань навіть надірвали легеню, а потім зжалилися і доставили в одну із лікарень.

Тетяна Гуленко (крайня ліворуч) на акції родичів полонених під Офісом президента

Під час першого полону рідні більше місяця не знали, що з хлопцем і де він. Відтоді ж, як Григорія полонили вдруге, близьким жодного разу не дали з ним побачитися.

ОСТАННІЙ ВИПУСК РАДІО ДОНБАС.РЕАЛІЇ:

(Радіо Донбас.Реалії працює по обидва боки лінії розмежування. Якщо ви живете в ОРДЛО і хочете поділитися своєю історією – пишіть нам на пошту Donbas_Radio@rferl.org, у фейсбук чи телефонуйте на автовідповідач 0800300403 (безкоштовно). Ваше ім'я не буде розкрите).