Чи можна заразитися коронавірусом у ліфті? Західні фахівці відповідають

Ілюстраційне фото

Якщо заражені COVID-19 люди користуються ліфтом, вони, ймовірно, залишать після себе мікроби на поверхнях кабіни і в повітрі. Але якщо одягнути перед входом до ліфту маску і вимити руки після виходу з кабіни, ви значно зменшите ризик зараження, цитують видання американську газету The New York Times.

Люди, які живуть або працюють у багатоповерхівках і користуються ліфтами, бояться отримати коронавірус.

Дійсно, навіть якщо ви можете уникнути поїздки ліфтом із іншими людьми, ви можете мати контакт із мікробами, які інші люди залишають після себе.

«Ліфт – це складна річ, – каже Лінсі Марр, науковець із Віргінського технологічного університету у США, яка вивчає аерозолі. – Більшість ліфтів недостатньо великі, щоб розмістити людей на відстані 1,5-2 метри, тому цілком імовірно, що заражені пасажири можуть передавати вірус. Особливо, коли їхні обличчя не закриті, вони кашляють, розмовляють або просто бігають і мають труднощі з диханням.

Але навіть якщо ви користуєтеся ліфтом без супутників, ви можете «зловити» коронавірус, хоча ризик і низький. Кнопки ліфтів і бічні стінки можуть стати джерелом зараження, якщо торкнутися їх, а потім обличчя».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: COVID-19: Хто у найбільшій групі ризику? Що ми знаємо (і не знаємо)

А як щодо повітря в ліфті?

Чи можна натрапити на мікроби, вдихаючи повітря ліфта, яким уже їхав заразний пасажир?

Річард Корсі, декан інженерно-інформаційних наук у Портлендському державному університеті США та фахівець із якості повітря в приміщенні, провів кілька спеціальних експериментів, використовуючи принципи інженерії та механіки рідини. Він каже, що зважаючи на різноманітність ліфтів і будівель, існують тисячі сценаріїв, які дають різні результати.

  • Якого розміру ліфт?
  • Як швидко ліфт проходить між поверхами?
  • Як довго двері залишаються відчиненими?
  • Чи має ліфт вентиляційну систему?

Це лише деякі аспекти, які можуть кардинально змінити загальну картину.

Експерименти показали, що певна кількість вірусних частинок може залишатися у повітрі в ліфтовій кабіні. Але в той же час учені досі не знають, скільки саме вірусних частинок потрібно людині, щоб заразитися – одна чи, наприклад, кілька тисяч.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Чи мають імунітет проти коронавірусу ті, хто ним перехворів?

«Я не знаю, чи буде доза в ліфті достатньо високою, щоб створити значну небезпеку, але я б радше скористався сходами, якщо це можливо», – підсумовує професор Річард Корсі.

Однак багато фахівців із інфекційних захворювань не вірять, що частинки повітря, які переносяться в порожніх ліфтах, становлять значну небезпеку в реальному житті, якщо мова йде про коронавірус.

Доктор Ілан Шварц, доцент кафедри інфекційних хвороб канадського Університету Альберти, зазначив, що навіть якщо людина з COVID-19 живе в тісному помешканні з іншими членами домогосподарства, ймовірність зараження оцінюється приблизно в 10-20 відсотків. Це набагато менше, ніж, скажімо, можливість захворіти на кір через забруднене повітря, коли ризик зараження становить від 75 до 90 відсотків, каже доктор Шварц.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Мухи та комарі не переносять коронавірус – МОЗ

Можливо, що частинки коронавірусу можуть деякий час залишатися в повітрі ліфта, але в реальному житті більшість заражень відбуваються через тісний контакт із хворою людиною, яка кашляє або видихає віруси у вашій присутності.

«Ми знаємо, що в повітрі може залишитися кілька дрібних частинок, але епідеміологія не розглядає такий спосіб передачі як важливий, – каже доктор Шварц. – Можливо, ризик заразитися в ліфті є більшим за рахунок натискання кнопок, ніж через контакт із повітрям, яке вдихає та видихає людина, що їхала в ліфті раніше від нас».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Словник термінів, які потрібно знати під час пандемії COVID-19

Який же вихід для тих, кому доводиться користуватися ліфтами?

Дотримуйтесь наступних заходів обережності:

  • По-перше: якщо можливо, слід уникати поїздок із іншими людьми.
  • По-друге: ви завжди повинні мати маску на обличчі в ліфті, навіть якщо перебуваєте там наодинці – маска допоможе захистити вас від останнього пасажира і захистить наступного пасажира від ваших мікробів.
  • По-третє: слід уникати торкання обличчя після торкання кнопок ліфта, а потім якнайшвидше мити руки.
  • По-четверте: якщо вам доводиться їхати з іншими людьми, не заходьте в ліфт у випадку, якщо не кожен всередині має маску для обличчя.
  • І по-п’яте: щоб не сталося як у автора цього твіту: «Щойно не пустили мене на візит до лікаря, бо я відмовився носити маску. Міг на це розраховувати, адже я бачив це в ліфті».

Your browser doesn’t support HTML5

Коротко про нове довкола COVID-19 у світі – відео