Радіо Свобода Daily: Коронавірус атакує Європу. Як протидіятиме Україна?

Люди стоять в черзі біля супермаркету в місті Казальпустерленго, в якому італійська влада оголосила карантин

Захворювання від Covid-19 виявлено вже у понад 30 країнах. Але ВООЗ не оголошує стану пандемії

Спалах захворювань, викликаних новим коронавірусом Covid-19, поза межами Китаю протягом останнього тижня викликав у всьому світі занепокоєння, що всесвітню пандемію цієї хвороби може бути вже не можливо стримати. Нині, коли фахівці в Північно-Східній Азії, на Близькому Сході і в Європі намагаються локалізувати ці спалахи, дедалі більше міжнародних фахівців кажуть, що коронавірус уже не стримати.

Так, перші випадки захворювання на коронавірус зафіксували у Хорватії і Швеції. Обидва пацієнти, у першому випадку – молодий хлопець, у другому – 70-річний чоловік, нещодавно побували в Італії.

Крім того, заступник міністра охорони здоров'я Ірану Ірадж Харірчі теж заразився коронавірусом Covid-19. Про зараження вірусом у соцмережах повідомив також депутат парламенту Ірану Махмуд Садекі.

Через коронавірус міжнародний олімпійський комітет допускає скасування Олімпіади-2020. Компанія Paramount зупинила виробництво сьомої частини фільму «Місія нездійсненна» з Томом Крузом. А міланський «Інтер» зіграє з болгарським «Лудогорцем» в 1/16 фіналу Ліги Європи перед пустими трибунами.

А тепер – про ситуацію в Україні. Що робитиме український уряд після Нових Санжар?

Повідомлення про спалах коронавірусу в Італії наразі не викликало паніки в Україні. На українських автомобільних пунктах перетину кордону та в міжнародних аеропортах запроваджені додаткові протиепідеміологічні заходи. Також влада ухвалила рішення проводити температурний скринінг усіх громадян, як прибувають на територію країни. У Міністерстві охорони здоров’я запевняють, що можуть протягом кількох годин підтвердити чи спростувати підозру на коронавірус у прибулого з-за кодону. А експерти нагадують, що коронавірус у приблизно в 98 відсотках випадків не загрожує життю і є виліковним. Як захиститися від інфекції, що буде з інфікованими та чим коронавірус відрізняється від попередніх епідемі? Читайте про це за лінком.

Інтерв’ю голови МОЗ України про карантин у Нових Санжарах

Україна робить усе можливе, щоб не допустити поширення коронавірусу в країні. З минулого тижня в медичному центрі в селищі Нові Санжари Полтавської області на карантин на два тижні розміщені українці, евакуйовані з Китаю. На карантині в Санжарах разом із евакуйованими українцями перебуває міністр охорони здоров'я України Зоряна Скалецька. Щоправда, вона не обмежена в переміщеннях, на відміну від евакуйованих, так як спілкується з ними виключно в захисному костюмі. Про ситуацію у Нових Санжарах і загалом в Україні, вона розповіла в інтерв’ю Радіо Свобода.

Далі коротко:

  • Поліція відкрила справу проти продюсерки телеканалу «1+1» Олени Єремєєвої після заяв про «тональність української мови», повідомив Володимир Ар’єв.
  • Президент України Володимир Зеленський заявив, що заборгованість з виплати заробітної плати гірникам державних шахт має бути погашена впродовж березня та квітня.
  • Секретар Ради національної безпеки України Олексій Данілов вважає, що говорити про відновлення подачі дніпровської води до анексованого Росією Криму неможливо до деокупації півострова.

Децентралізація, нова Конституція і «червоні лінії»: про що партія влади домовляється з місцевими громадами та експертами

Які права матимуть об’єднані територіальні громади та що буде з містами і селами, які ще не об’єдналися? Як формуватимуться місцеві бюджети і будуватиметься інфраструктура? Хто дбатиме про безпекові питання? І які функції зрештою центральна влада залишить собі? Ці та інші зміни до українського законодавства почали обговорювати в Києві, з ініціативи партії «Слуга народу», після того, як минулий текст змін до Конституції (щодо децентралізації) президент Володимир Зеленський відкликав на доопрацювання. Після обговорення в столиці з експертами та дипломатами, дискусію «повезуть» по українських регіонах. Якою буде українська децентралізація та коли її внесуть до Конституції? Це з’ясовувало Радіо Свобода.

Від Муратової до Цілик:​ 10 фільмів, якими Україна може пишатися на «Берлінале»

Берлінський кінофестиваль або ж просто «Берлінале» святкує 70-річчя. Майже щороку фільми про Україну беруть участь у різноманітних програмах форуму, але лише одиниці з них отримали престижні нагороди. Радіо Свобода згадує режисерів та фільми про Україну, які боролися за нагороди «Берлінале».

Із архівів КДБ: доля останнього полковника УПА Василя Левковича-«Вороного»

Побратими вважали його загиблим і надали звання полковника «посмертно». Він пройшов через численні допити протягом року слідства у львівській Тюрмі на Лонцького – товаришів не видав, а про свою позицію і боротьбу за незалежну Україну говорив прямо. У концтаборах сталінського ГУЛАГУ провів 25 років. Був реабілітований у 1997 році. Матеріали КДБ із грифом «цілком таємно» – до століття від дня народження останнього полковника УПА Василя Левковича-«Вороного» – опублікував Центр досліджень визвольного руху.

Василь Левкович, останній полковник УПА із псевдо «Вороний»

Шість років після Майдану. Монолог Піаніста

Шість років тому ми записали інтерв’ю з Піаністом Майдану у старій будівлі Київського бюро Радіо Свобода на Хрещатику. Тоді після того, як відео з одним із перших його виступів стало вірусним, про Піаніста говорили всі, а фортепіано несподівано стало з’являтися на протестах в інших українських містах. Тоді ще не було близько сотні загиблих на Інститутській та Грушевського, Росія ще не окупувала Кримський півострів, і ще не почалася війна на Донбасі. Цього разу ми зустрічаємося перед одним із його концертів у Києві до роковин тієї зими. За цей час Піаніст майже не давав інтерв’ю, але залишався у центрі подій. Подаємо його розповідь прямою мовою.

Піаніст Майдану досі публічно не з'являється без балаклави і майже не дає інтерв'ю

Пам'ятайте про важливе!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини й ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.