Санкції США докотяться і до Путіна особисто – Еггерт

Президент США Дональд Трамп. Вашингтон, 27 червня 2018 року

Учасники програми «Ваша Свобода»: Олег Саакян, політолог; Костянтин Еггерт, політичний коментатор російського телеканалу «Дождь».

Набувають чинності нові санкції США проти Росії, причиною яких є використання хімічної зброї проти родини Скрипалів у Британії. Як повідомляла газета Washington Post, якщо через три місяці Москва не надасть гарантій невикористання хімічної зброї, то скоротиться до мінімуму взаємна торгівля і не виключається навіть зупинення дипломатичних відносин між двома державами. Росія ж заперечує причетність до отруєння Скрипалів, а нові американські санкції називає «драконівськими». Водночас група сенаторів запропонувала ще один пакет американських санкцій проти Росії. Як заявив один із ініціаторів Ліндсі Грем, мета – змусити Путіна припинити втручання у вибори США, залишити в спокої Україну, припинити спроби хаосу в Сирії. Сенатор назвав пропозиції «пакетом санкцій із пекла».

Your browser doesn’t support HTML5

Ваша Свобода | США щодо Росії: пекельні санкції?

США зараз по всіх напрямках – економічний, безпековий, політичний – затискають цей зашморг на шиї Кремля
Олег Саакян

Олександр Лащенко: Пане Саакян, ці санкції – вже понад 4 роки. Усе сильніше й сильніше. Принаймні, так видається. Пам’ятаємо зауваження росіян, коли тільки в 2014 році були перші кроки ще при Обамі. «Комариний укус», Рогозін радив американцям в космос літати «на батуті», тоді він очолював військово-промислову царину в уряді Росії. А зараз такі вже оцінки: «економічна війна», оголошена Заходом на адресу Росії, з точки зору прем’єр-міністра Дмитра Медведєва. То що, Росія нарешті відчує силу держави №1? Чи насправді все виллється в риторику, а потім, можливо, буде чергова зустріч Дональда Трампа й Путіна і так далі? Пам’ятаємо Гельсінкі.

(Повна версія програми)

Якщо росіяни раніше робили вигляд, мовляв, «а що там ті санкції», «Іскандери» санкцій не бояться», то тепер «Іскандери» тремтять від санкцій
Олег Саакян

Олег Саакян: Риторика навіть змінилася. Якщо росіяни раніше робили вигляд, мовляв, «а що там ті санкції», «Іскандери» санкцій не бояться», то тепер «Іскандери» тремтять від санкцій.

Причому, це лише перша частина. А ще буде друга частина. А ще готується по «Північному потоку» дуже серйозний пакет. Це вже будуть абсолютно інакшої характеристики санкції – вони йдуть супроти приватних компаній, корпоративного сектору, який співпрацює в сумнівних проектах Росії. Європейської, американської, російської юрисдикції. США зараз по всіх напрямках – економічний, безпековий, політичний – затискають цей зашморг на шиї Кремля.

Олег Саакян, політолог

Вводити санкції проти Росії у США стало модним
Олег Саакян

Санкції розкручуються з новою силою. Тобто, за невиконання минулих санкцій з’являються нові. І це тренд. І вводити санкції супроти Російської Федерації в США стало модним. У цьому тепер уже змагаються, хто крутіші санкції запропонує, хто буде більш жорсткий у своїй риториці. А вибори, що наближаються у США, навпаки, ще більш посилюють це. Це чи не єдине питання, яке викликає консенсус на сьогодні в американській еліті.

Санкції хороші до того моменту, коли є їм ще куди просуватися. Тому ці санкції потихеньку, але без упину стискаються. Будь-яка економіка адаптується до санкцій, тому одні за іншими вводяться. Старі санкції є «точкою 0». Вони не погіршують ситуацію, але своє вже «відстріляли». Це як патрони, які всаджені у цього звіра – вони в ньому, роблять його слабкішим, але це ще та кількість, яку він може пережити.

Якщо зараз відімкнути SWIFT, ввести нафтове ембарго, то які ще залишаться аргументи? Санкції відстріляють відразу – Росія зможе впасти і оговтатися. У неї зараз забрали перспективу – те, про що казали, що «світла в кінці тунелю» немає. І Росія перейшла у поле економічного конкурента для США. Принаймні, з уст Трампа це лунає. Це газові ринки європейські, економічні, де тепер для Трампа й крупного американського бізнесу вже справа честі відібрати ці ринки в Росії, яка є слабкою, і дотиснути її там. Тому Трамп і змінює свою риторику.

– Як зауважила напередодні компанія Microsoft, росіяни і в ці проміжні вибори в США теж – пригожинські «хлопці-умільці», «тролі» діють. Хоча Росія це заперечує.

Росія перейшла навіть ті неписані норми, які існували за радянського часу
Олег Саакян

Олег Саакян: Змінилася ситуація. Раніше спецслужби американські відстежували ці речі і шпиняли «Фейсбук» та інші компанії за те, що вони недостатньо доглядають за кібербезпекою, що покладали частину відповідальності на них. Тепер уже корпоративний сектор, тепер уже Microsoft першим виступає з тим, що є певні загрози. Себто вже й ринкові стимули, ринкова економіка починає діяти на те, що їй вигідніше упередити російську агресію, російські агресивні дії, ніж потім довго виправдовуватися і втрачати у своїх грошах через падіння акцій. Microsoft – це перший із таких дзвіночків, які є дуже позитивними, з точки зору України.

Фактично країна-загроза (Росія – ред.) – прямо зазначено вже США. Можливість розірвання дипломатичний відносин – я думаю, це не перебільшення. Але це один із останніх козирів, «інструмент останнього дня». На сьогодні демонструють такий прапорець із лякалкою для Кремля, оскільки в такому випадку ні про який біполярний світ, де можуть зустрітися Путін і Трамп, не може бути й мови. Немає дипвідносин – так чи інакше буде третій посередник. До речі, Німеччина тут своє місце намагається зайняти.

Росія перейшла навіть ті неписані норми, які існували за радянського часу, і взагалі повністю на деструкцію світового порядку, який створився після Другої світової війни, і запропонувала усім: давайте передомовлятися. На сьогодні ситуація складається, що, цілком імовірно, передомовлятимуться вже без Росії. Вона може стати жертвою цього перерозподілу.

–(Переклад). Пане Еггерт, санкцій просто сила-силенна. Одні діють, інші ось-ось почнуть діяти. Ті, що діють, можуть на другий етап перейти. Як Ви вважаєте, вони дійсно є серйозними для Росії? Доведеться Путіну задуматися щодо своєї політики в Україні, Сирії, щодо можливого втручання в американські вибори? Чи нічого, встоїмо, ми ж «встали з колін»?!

У російської адміністрації є три надії
Костянтин Еггерт

Костянтин Еггерт (переклад): Не варто очікувати, що Путін змінить свою політику вже завтра. Його підхід базується на тому, що будь-яка спроба піти назустріч буде розцінена, як демонстрація слабкості.

Я думаю, що в російської адміністрації є три надії. Перша – їм вистачає поки що грошей від експорту енергоносіїв. Тобто бюджет достатньо наповнений для того, щоб «гасити» потенційні соціальні вибухи всередині Росії. Друга – надії у Кремлі, що рано чи пізно розслідування спецпрокурора Роберта Мюллера закінчиться, у цій ситуації можна буде провести «Гельсінкі-2», де знову про все з Трампом домовитися. І №3. Ми бачили по візиту Путіна до Німеччини. Зараз будуть спроби відколоти Європу. Це не найгірший момент, тому що в Європі дуже роздратовані політикою Трампа. Я думаю, що зараз робота почнеться, «давайте всі об’єднаємося проти поганого Трампа, який ні на кого не звертає уваги».

Костянтин Еггерт, політичний коментатор телеканалу «Дождь»

Не думаю, що будуть якісь спроби державного перевороту чи чогось подібного. А до Путіна рано чи пізно, я думаю, докотяться ці санкції. Я думаю, на це не довго чекати. На сьогодні абсолютно неважливо, що думає Дональд Трамп про Путіна. А важливо, що політика щодо Росії практично цілком під контролем Конгресу. А Конгрес нинішню політику щодо Кремля і російського керівництва не те що найближчими місяцями, найближчими роками не поміняє.

– Пане Еггерт, у соцмережі «Фейсбук» користувач «Іван Іванов» цікавиться: а що принесли російські антисанкції? Чи це була риторика і не більше того?

У 2016-у, в 2017-у в Росії не розпочато жодного нового нафтогазового проекту
Костянтин Еггерт

Костянтин Еггерт: На мій погляд, це нічого не принесло. Окрім того, що ті, хто звик їсти хамон і пармезан, їсти їх не можуть. Різниця між американськими санкціями і російськими в тому, що російські санкції покарали якусь, хоч і невелику, частину російських споживачів, американські ж дійсно б’ють по російських фізичних і юридичних особах.

Два-три дні тому російське Міністерство природних ресурсів і екології опублікувало доповідь про стан видобутку мінеральних ресурсів у Російській Федерації. У 2016-у, в 2017-у в Росії не розпочато жодного нового нафтогазового проекту, а ті, що були в процесі підготовки, «заморожені». Тобто санкції проти нафтогазового сектору, які вони вважають «недостатньо сильними», призвели до зупинки розвитку російської нафтогазової галузі. Такі наслідки помітні тільки на відстані. Санкції – це завжди «марафонський забіг». Результати санкцій помітні не через три тижні і навіть не через рік.